“Aşteptând ceasul de apoi” de Dinu Pillat, editat la 62 de ani de la scrierea sa

mai 18th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Mâine, 20 mai 2010, ora 18:00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti) are loc lansarea seriei de autor Dinu Pillat. Seria va fi deschisă de romanulAşteptând ceasul de apoi” (Editura Humanitas), descoperit recent în arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Evenimentul este organizat de Editura Humanitas în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Lansarea va fi urmată de o dezbatere la care vor lua participa Monica Pillat, Ion Vianu, Mircea Cărtărescu, Ion Podaşcă, Virgil Ţârău, Dan C. Mihăilescu şi Gabriel Liiceanu. Moderator: Horia-Roman Patapievici.

Redactat între 1948 şi 1955, manuscrisul (în două exemplare) a fost ascuns de autor în decembrie 1958, fiind confiscat de Securitate în martie 1959, la câteva zile după arestarea lui Dinu Pillat (1921-1975). Romanul a reprezentat principalul cap de acuzare, fiind calificat drept „mistic şi legionar“. Dinu Pillat a fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică, fiind eliberat în 1964, după ce a fost înschis la Jilava şi Gherla. După anul 2000, s-au făcut eforturi pentru a regăsi manuscrisul, re-descoperit, în cele din urmă, la începutul anului 2010, de către o cercetătoare CNSAS.

Număr de vizualizări :1176


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro