spot_img

“Nicăpetre – dezvelirea lemnelor”

Pe 21 aprilie 2010 se împlinesc doi ani de când sculptorul Nicăpetre (Petre Bălănică – n. 27 ianuarie 1936 la Brăila,  m. 21 aprilie 2008 la Toronto, Canada) nu mai este printre noi. Eseistul şi publicistul Virgil Untilă, el însuşi plecat în Canada de aproape două decenii, ne-a împărtăşit câteva amintiri dragi legate de sculptorul Nicăpetre. Amintiri ce au dus la scrierea unei cărţi, Nicăpetre – Dezvelirea lemnelor editată anul acesta la Editura Istros cu ajutorul Centrului Cultural Nicăpetre şi al Muzeului Brăilei.

Volumul cuprinde materiale publicate, materiale inedite, file de jurnal, eseuri, scrisori, articole, un interviu şi o piesă de teatru – expodramă. Expodrama, gen literar/artistic nou, îşi propune să prezinte un punct de vedere asupra lucrurilor, cu ajutorul unei expozitii, făcute într-o montare de teatru. Prezentarea grafica a volumului îi aparţine artistului plastic Nicolae Gavriliu.

Virgil Untilă încearcă să surprindă – fără gustul lentilei interferate între artist şi el – adevăruri cuprinse în operă. Gestul său nu este un gest critic în sensul strict al cuvâtulului, ci este mai degrabă un exerciţiu de admiraţie. Nefiind rezultatul unui efort constant, cartea are gusturi diferite, diverse.

Iată o anamneză ce a dus la apariţia acestei cărţi, prezentată chiar de autor: “În 1996, pregătind apariţia revistei culturale „Voci” (Canada), am participat la deschiderea unei expoziţii Nicăpetre la Toronto. Peste câteva zile i-am luat acestuia un interviu care a apărut în volumul „Nicăpetre – dezvelirea lemnelor”.

În 1997-1998 am scris expodrama “Dezvelirea lemnelor”, iar titlul s-a dovedit potrivit pentru cartea publicată acum, expodrama având ca „personaje”, sculpturile în lemn ale lui Nicăpetre.

În 2000 am organizat la primăria din Kitchener (Canada), din partea revistei „Voci”, expoziţia de sculptură “Nicăpetre- Visând înăuntrul sămânţei”, prilej cu care am scris eseul „Lemnele lui Nicăpetre”, care va apărea în paginile revistei amintite mai sus, şi în volumul dedicat sculptorului.

Sculpturile în lemn ale lui Nicăpetre iau drumul Brăilei, aşa încât expodrama nu a fost montată pănă acum, în schimb a luat naştere unul dintre cele mai interesante muzee din lume (Muzeul din Brăila).

În 2007, cu câteva luni înaintea stingerii din viaţă a lui Nicăpetre,  Decebal Dascău (artist imagine), a filmat discuţiile dintre Nicăpetre, artistul plastic Adrian Pora şi Virgil Untilă, intenţionând realizarea unei suite de filme, avându-l ca protagonist (şi operator câteodată) pe artist – Nicăpetre. În timpul acestor discuţii s-a născut proiectul cărţii acesteia.”

În prezent Virgil Untilă mai lucrează la două cărţi: un volum colectiv (album), intitulat „Pietre – Nicăpetre”, şi un volum de publicistică intitulat „vIDEOLOGIE”.

Pentru 14-16 mai 2010, Virgil Untilă pregăteşte lansarea volumului “Nicăpetre- Dezvelirea lemnelor” în Canada, la Toronto. Alături de el vor participa la crearea evenimentului: Decebal Dascău, Anda Untilă, Anca Ghiţescu şi Luiza Alexa (DEKLA).

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Este placut sa poti consulta o „tăietura” de revistă chiar si numai spre aducere aminte!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508