spot_img

“Lecturi performative din literatura româna la ICR New York”

De curând, ICR New York a lansat programul Lecturi performative din literatura româna la ICR New York”. Explorând noi propuneri de promovare a literaturii române în SUA, ICR New York relansează programul „Citind pe frunzele de ceai/ Reading the Tea Leaves”, prezentat în cadrul expoziţiei de carte ICRNY/ Cărtureşti din Galeria Română, printr-o serie lunară de spectacole lectură ale unor texte româneşti contemporane (de la dramaturgie la poezie, proză sau scenarii de film) în interpretarea unor actori americani şi cu participarea unor regizori de teatru români şi americani.

Acest program, curatoriat de regizorul Ana Mărgineanu, va debuta luni, 19 aprilie 2010 cu spectacolul lectură „Eu când vreau să fluier, fluier” de Andreea Vălean, în regia Anei Mărgineanu.

Piesa, scrisă în 1998, a marcat o schimbare în noua literatură dramaturgică din România. Spectacolul va fi urmat de o discuţie cu autoarea Andreea Vălean, aflată la New York în cadrul unui program de rezidenţă la LARK Play Development Center, care i-a permis finalizarea şi prezentarea ultimului său text dramatic „Don’t Cry, We’ll All Meet on the Other Side”.

Programul de lecturi performative va continua cu spectacolele lectură ale pieselor „Elevator”, de Gabriel Pintilei (mai), „Connection Failed”, de Ioana Păun (iunie), „Şi-ai să mă-mpuşti în zori”, de Maria Manolescu (iulie), iar în toamna 2010, cu spectacole lectură ale unor texte poetice şi de proză. ICR New York şi-a propus să promoveze texte care sunt deja traduse în limba engleză, însă nu au fost până în prezent prezentate sau publicate în spaţiul american, selecţia luând în considerare şi aspectul interdisciplinar al proiectului, primele două piese prezentate stând la baza unor scenarii de film – câştigătorul Ursului de Argint la Festivalul de Film de la Berlin 2010, „Eu când vreau să fluier, fluier” (2010), regia Florin Şerban, şi „Elevator” (2007), în regia lui George Dorobanţu.

Andreea Vălean despre „Eu când vreau să fluier, fluier”: “acum mulţi ani am făcut parte dintr-o echipă de studenţi care făceau un studiu social în centrele de detenţie pentru delicvenţii juvenili din ţară.
am stat 14 zile la un astfel de centru şi am vorbit cu zeci de deţinuţi. seara, singură în biblioteca centrului, care era şi sală de activităţi artistice şi care devenise dormitorul meu, reciteam formularele cu testele pe care baieţii de 15, 16 şi 17 ani le completaseră. a fost o experienţă foarte puternică pentru mine, şi cred că atunci am descoperit şi înţeles o lume condusă de alte reguli decât cea din care veneam eu. ce m-a marcat era cumplita nedreptate ce li se făcea multora dintre ei care nu aveau ce să caute acolo, şi felul în care ei erau percepuţi de societate, care îi eticheta ca “criminali”. unul dintre teste avea începuturi de propoziţie (“copilăria mea…”, “îmi pare rău că…”, “eu când vreau să…”) pe care ei trebuia să le completeze. mă gândeam că dacă aceste teste completate de delicvenţi ar fi cunoscute de către oamenii care puneau acestă etichetă lucrurile s-ar schimba. testele erau adevărate poeme dedicate familiei, dragostei de libertate, dorinţei de a avea o viaţă normală. “eu când vreau să fluier, fluier” mi-a rămas în suflet.
mai târziu, studentă fiind la regie de teatru am făcut un exerciţiu de scriere în vacanţa de vară pentru un concurs de piese de teatrudramafest. provocată de promisiunea montării textului şi presată de timpul scurt pe care îl aveam,  am scris “eu când vreau să fluier, fluier” cu gândul că am o şansă să spun povestea celor din penitenciar.
de curând, după ce filmul bazat pe piesă a caştigat la berlin ursul de argint,  am fost întrebată de unde cred că vine succesul acestei povesti. cred că vine din emoţia pe care tinerii din puşcărie mi-au transmis-o, din lecţia de viaţă pe care mi-au dat-o, şi din dorinţa mea de a face cunoscută această faţă a lor nevăzută…

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508