“Mărturii literare” la MNLR

mart. 24th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 25 martie 2010, ora 14:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din capitală, Sala Rotonda, are loc lansarea cărţii Mărturii literare” de Theodor Vârgolici, Editura MNLR, 2010.

Invitaţi: Gabriel Dimisianu, C. Stănescu, Lucian Chişu.

Mărturisirile istoricului literar, criticului Theodor Vârgolici vin târziu, când autorul a intrat în al nouălea deceniu al vieţii, şi sunt extrem de succinte, zgârcite chiar cu cititorul. Cauza este modestia memorialistului care se teme tot timpul – o spune mereu – că va fi judecat ca un orgolios care evocă mari figuri ca să se pună într-o lumină avantajoasă. Acest scrupul extrem reduce numărul de pagini şi e păcat, căci sunt pline de savoare şi informaţii interesante. Nici aşa nu e rău, deşi darul de portretist al lui Theodor Vârgolici l-ar îndreptăţi să îşi spună mai des cuvântul. Într-adevăr, istoricul alege pentru amitirile lui forma unor portrete bine conturate ale personalităţilor care i-au jalonat existenţa şi astfel, implicit, prin descrierea relaţiei cu autorul, aflăm aproape totul despre acest excesiv de modest truditor, la propriu, în vastele biblioteci. Zece figuri, dintre care opt români şi doi italieni, sunt vrednici să dea titluri celor zece capitole ale mărturiilor literare scrise de Teodor Vârgolici. L-am cunoscut mai bine pe Theodor Vârgolici cu prilejul unui juriu din care facem parte împreună în fiecare an. L-am admirat pe istoricul literar, de o exigenţă şi conştiinciozitate fără egal, de perfectă probitate, nelipsit de o undă de umor. Nu am ştiut însă, până la aceste mărturii, că Theodor Vârgolici este şi un condei sprinţar şi un excelent portretist.”, scrie pe site-ul său scriitorul Horia Gârbea.

Număr de vizualizări :1394


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro