spot_img

Mari nume ale culturii române de astăzi vorbesc despre Kundera, Havel și Hrabal la Bookfest / Cehia – Republica Literaturii

Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Vlad Russo, Mircea Cărtărescu, Filip Florian, Emil Constantinescu, Adrian Cioroianu și Iulia Popovici vor vorbi despre Kundera, Havel și Hrabal la Bookfest / Cehia – Republica Literaturii. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul dezbaterilor.

Cehia – Republica Literaturii / DEZBATERI ÎN CADRUL SALONULUI INTERNAȚIONAL DE CARTE BOOKFEST

SÂMBĂTĂ, 23 mai 2015,  Ora 13.00: DEZBATERE – Milan Kundera, Marele singuratic al literaturii cehe (Scena Agora / Pavilionul C4)

Participă: Gabriel Liiceanu, directorul Editurii Humanitas

Ioana Pârvulescu, scriitoare și traducătoare

Vlad Russo, scriitor

František Zachoval, directorul Centrului Ceh

După ce ani de zile a fost receptat în primul rând ca reprezentant al Primăverii de la Praga, ca disident, ori exilat politic, astăzi, în percepţia cititorilor români,  Milan Kundera apare eliberat de aceste conjuncturi istorice, drept unul dintre importanţii scriitori contemporani.

Apărut iniţial în traducere la Editura Univers, Milan Kundera este astăzi unul dintre autorii emblematici ai Editurii Humanitas, publicat cu succes în seria de autor care îi poartă numele.

Masa rotundă dedicată prozatorului şi eseistului francez de origine cehă îi reuneşte pe cei mai apreciaţi traducători ai operei sale, alături de editorul său român, Gabriel Liiceanu.

SÂMBĂTĂ, 23 mai 2015, Ora 17.00: DEZBATERE – Václav Havel, Dizident într-un univers absurd

(Scena Agora / Pavilionul C4)

Participă: Emil Constantinescu, fost Președinte al României

Adrian Cioroianu, istoric

Iulia Popovici, critic de teatru

František Zachoval, directorul Centrului Ceh

Moderator: Matei Martin, jurnalist cultural

O masă rotundă dedicată lui Vaclav Havel, ultimul președinte al Cehoslovaciei și primul președinte al Republicii Cehe, una dintre cele mai fascinante figuri politice ale secolului XX. Evenimentul încearcă să surprindă toate ipostazele personalităţii sale publice: de scriitor, dramaturg și disident. Acesta este motivul pentru care lista invitaților îi include pe: Emil Constantinescu, fost Președinte al României și fost Rector al Universității din București în anul când prestigioasa instituție i-a oferit lui Havel titlul de Doctor Honoris Causa, pe istoricul Adrian Cioroianu și pe criticul de teatru Iulia Popovici.

DUMINICĂ,24 mai 2015, Ora 13.00: DEZBATERE – Bohumil Hrabal, Povestitorul de la Tigrul de Aur (Scena Agora / Pavilionul C4)

Participă: Mircea Cărtărescu, scriitor

Filip Florian, scriitor

Anca Irina Ionescu, traducătoare

Sorin Paliga, traducător

František Zachoval, traducător

Moderator: Luiza Vasiliu, jurnalist cultural

O dezbatere dedicată lui Bohumil Hrabal, considerat de mulţi una dintre cele mai importante voci ale literaturii secolului XX, tradus cu succes astăzi în limba română de Curtea Veche Publishing și Editura ART. La fel cum s-a petrecut peste tot în lume unde au fost traduse, edițiile în limba română ale cărților lui Bohumil Hrabal au adunat în jurul lor o comunitate de hrabalieni pasionaţi, cuceriţi definitiv de umanismul tragicomic şi umorul savuros al operei sale. Scriitorii Mircea Cărtărescu și Filip Florian vin să confirme la Bookfest apartenența la acest grup.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508