spot_img

Masterclass de Commedia dell’Arte, cu Michele Modesto Casarin și Claudio Colombo

În perioada 8 – 12 august 2021 Breasla Actorilor organizează un Masterclass de Commedia dell’Arte, susținut de Michele Modesto Casarin – regizor, pedagog și actor, expert în teatru de mască recunoscut la nivel internațional – asistat de Claudio Colombo – actor, creator de măști, expert în teatru fizic. Masterclass-ul se va desfășura în București, pe parcursul a 5 zile (8 – 12 august), în intervalul orar 13:00 – 19:00 duminica și 10:00 – 17:00 de luni până joi, și se adresează atât actorilor profesioniști, cât și celor care doresc să își îmbunătățească tehnica și expresivitatea corporală. În același timp, evenimentul reprezintă o bună ocazie de a fi selectat într-un spectacol de commedia dell’arte montat de Michele Modesto Casarin și Massimiliano Nugnes în anul 2022. AgențiadeCarte.ro este partener media și vă prezintă detaliile proiectului.

 

 

Prezentare

Commedia dell’Arte, baza tradiției italiene, este rădăcina teatrului european și contemporan, prim exemplu al teatrului ca profesie, este un teatru popular și cult în același timp.
De ce să ne apropiem de lumea Commediei dell’Arte?
Deoarece prin tehnicile sale se pot obține flexibilitate, simț al ritmului și capacitate de improvizație. Este fără îndoială una din cele mai bune forme de antrenament pentru actorii ce abordează diferite genuri teatrale, chiar și pe cele aparent distante de Commedia.

Rezultate Masterclass

Masca, acoperind expresia feței, obligă actorul la o implicare fizică desăvârșită și la o amplificare a gestualității, bazându-se pe maxima autenticitate și veritate a corpului.
Analiza mișcării și Improvizația sunt cele două direcții de-a lungul cărora se articulează masterclass-ul, care pornește de la descoperirea măștii ca instrument expresiv, îi studiază mișcarea în spațiu, abordează jocul teatral ca izvor de nebunie a actorului, investighează urgența și motorul acțiunilor și studiază lazzi.

Se vor aborda mișcările, stilizarea și lumea complexă a măștilor în interiorul unei scene de canava. Se vor crea paralele între povești și personaje ale Commediei dell’Arte și povești și personaje ale Teatrului, pentru a întări prin tehnica comicilor dell’Arte puterea expresivă a performerilor de spectacole. Fiecare personaj cu mască are un parcurs precis în căutarea unui trup, unei voci și a unor gesturi extra-cotidiene.

Rezultatele finale al acestui masterclass vor fi acelea de dobândire a instrumentelor indispensabile de „trasare” a acelor coduri de expresie, esențiale în construirea improvizațiilor trăite de personajele noastre.

Abordări propuse

  • antrenament fizic legat de îmbunătățirea mișcării corpului în spațiu;
    • antrenament fizic al abilităților motorii preliminar folosirii măștilor: respirația, conectarea centru-periferie, cap-bazin;
    • tehnici de bază pentru interpretare cu mască;
    • antrenament fizic și exerciții ritmice, fizice, vocale și de intonație;
    • „lectura” măștii – recunoaștere a punctelor focale;
    • lucru asupra spațiului, ritmicii spațiale și mișcării de intrare și ieșire în scenă;
    • crearea și dezvoltarea propriului personaj;
    • stilizarea istorică a măștilor (Arlecchino, Zanni, Pantalone, Brighella, Dottore, Capitano): mișcări, gesturi și interpretare specifică a fiecărui personaj;
    • improvizații cu masca, libera născocire a participanților de scene scurte între măști diferite;
    • elaborarea și structurarea improvizației: către construirea unei canavale.

Michele Modesto Casarin

Regizor, actor și profesor de Commedia dell’Arte. A studiat cu figuri importante ale teatrului național și internațional, precum Carlo Boso, Eugenio Allegri, Enrico Bonavera, Stefano Perocco di Meduna A. Vasiliev, E. Montanari și M. Martinelli, C. Ronconi, P. Maccarinelli …
În ’95 este membru fondator al companiei de teatru Pantakin, devenind și unul dintre regizorii artistici. De-a lungul anilor s-a dedicat din ce în ce mai mult regiei, dezvoltându-și propria idee de experimentare prin mască, pe care o aplică pedagogiei.

Regizează numeroase spectacole, printre care „Il Corvo”, un basm în măști, care primește premiul Agis „Leoncino d’oro” pentru cel mai bun spectacol la cel de-al 38-lea festival internațional de teatru La Biennale di Venezia; „Ultima casă” (dramaturgie de Tiziano Scarpa), care în 2007, tot la Festivalul La Biennale, a primit premiul „Cine este pe scenă” pentru cea mai bună adaptare a unui text Goldonian; Villan People, nenorocirea obișnuită care i-a câștigat premiul Fersen pentru regie în 2014.

 

Din 2007 până în 2016 a avut o colaborare cu Teatrul Masca din București, pentru care regizează 7 spectacole, primind aprecieri de la public și critici. În cadrul proiectului european „Shakespeare in and beyond the Ghetto”, dirijează un atelier internațional, iar la final, pune în scenă „Vânătoarea Sălbatică”, un spectacol bazat pe Titus Andronicus pentru Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște. În 2018 a regizat „Dragostea celor trei portocale” la Teatrul Stela Popescu din București și spectacolul „Asediul Veneției” la Teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu.

De asemenea, este profesor de Commedia dell’Arte la Școala Teatrului Stabile delle Marche din Ancona (2000-2012), iar în 2007 a fost unul dintre fondatorii Accademia Teatrale Veneta, unde este și profesor. În 2017 s-a alăturat cadrelor didactice din Accademia da Ponte di Vittorio Veneto. În 2018 a început să lucreze cu UNATC „I. L. Caragiale” din București, predând Masterului de Pedagogie și devenind membru al Comitetului științific al Universității. El conduce ateliere și spectacole în Italia și în diferite state ale lumii.

 

Accesul la Masterclass este privat, iar numărul de locuri este limitat la 20 de participanți.

LOCAȚIE:
8 – 12 august 2021 – Palatul Universul
Str. Ion Brezoianu 23-25, 010131 București

 

PREȚ BILETE:
900 lei

 

Programul va fi următorul:
Duminică, 8 august: 13:00 – 19:00
Luni-Joi | 9 – 12 august: 10:00 – 17:00; cu o pauză de maximum o oră.

 

Plata se poate face prin transfer bancar în contul RO36 RZBR 0000 0600 1726 4581, Raiffeisen Bank SA – S.C. BREASLA ACTORILOR S.R.L. cu mențiunea „acces masterclass”.

 

Afiș: Melissa Antonescu

 

Parteneri media: AgențiadeCarte, SpotMedia, MediaTarget Page, Coolartv, Artele Spectacolului, LaTeatru, Teatral.ro, e-Theatrum, Hailateatru.com, Goingout.ro, Iqool și Leviathan.

 

Înscrieri și alte informații la adresa studio@breaslaactorilor.ro sau la numărul de telefon 0729.669.714.

https://www.instagram.com/breasla.actorilor/
https://web.facebook.com/breaslaactorilor/
http://breaslaactorilor.ro/

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508