La mall, de Ziua Culturii Naționale, sau ”pelicanul sau babița”

ian. 15th, 2021 | By | Category: Eveniment

Cu sprijinul Ministerului Culturii, Muzeul Național al Literaturii Române și Primăria Municipiului București organizează o serie de evenimente on-line și off-line dedicate culturii naționale și importanței sale în context european. ”Avangarda românească – Avangardă europeană”, prezentată la Plaza România din București, este una dintre expozițiile realizate de Muzeul Național al Literaturii Române din București prin care este marcată Ziua Culturii Naționale, între 15- 31 ianuarie 2021.

Am fost la mall și preț de mai bine de 40 de minute m-am uitat la filmulețele de promovare ale Muzeului Național al Literaturii Române din București și la cele 17 panouri evocatoare ale avangardei românești interbelice. Am plecat de acolo cu obsesia unei mantre: “pelicanul sau babița”. O expoziție care te transportă din templul consumerismului în templul ideilor și viziunilor radicale ale exponenților de marcă din avangarda interbelică românească și europeană. (Dan Mircea Cipariu)

 

Avangarda românească – Avangardă europeană | expoziție MNLR în Plaza România

 

„Avangarda nu e – o știm bine – un modernism pur și simplu; cum spune și termenul militar din care provine, ea se vrea mereu în frunte, deschizătoare de drumuri, detașament curajos și viteaz al trupelor literaturii și artei, înfruntând primejdii, propunând soluții – radicale – de înaintare; ofensivă, așadar, prin excelență, luptătoare.” (Ion Pop)

Muzeul Național al Literaturii Române organizează în parteneriat cu Plaza România (Bulevardul Timișoara 26) expoziția Avangarda românească – Avangardă europeană, în perioada 13 – 31 ianuarie 2021.

Avangarda este negație, o mișcare efervescentă, o reacție, o inovație! Apare în 8 februarie 1916, la Zürich, datorită unui român, Tristan Tzara. Împreună cu germanul Hugo Ball, care deschisese în orașul elvețian „Cabaretul Voltaire”, Tzara creează aici curentul anti-artă. Hugo Ball publică, în 1916, Șapte manifeste Dada, urmate, doi ani mai târziu, de Manifestul Dada 1918, semnat de Tristan Tzara. Scriitorii avangardiști se manifestă împotriva absurdității războiului, a îngrădirii libertății, a cenzurii și a prejudecăților epocii. Resping sentimentalismul exacerbat din poezie și orientarea către proza realului imediat, similară reportajului, anunțând preferința pentru „dicteul automat”, asociațiile inventive între cuvinte, pentru prozopoeme.

Cele 17 panouri expuse în Plaza România vă invită să explorați invențiile plastice și verbale ale celor mai reprezentativi artiști (Marcel Iancu, Victor Brauner) și scriitori ai avangardei românești (Tristan Tzara, Gherasim Luca, Sașa Pană, Ion Vinea, Ilarie Voronca, Gellu Naum, Benjamin Fondane și Urmuz), spirite libere și originale, care au extins expresivitatea artistică și care au contribuit, alături de alte mari nume ale spațiului european, la schimbarea majoră a evoluției artistice a secolului XX.

Expoziția se regăsește la etajul I, în centrul comercial Plaza România (Bulevardul Timișoara 26) și poate fi vizitată zilnic în intervalul 10.00 – 21.00, până în 31 ianuarie 2021.

Pentru informații suplimentare legate de conceptul curatorial al expoziției, precum și despre activitatea culturală a MNLR, vă rugăm să scrieți un mesaj la programe@mnlr.

 

Număr de vizualizări :283


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro