Un album dedicat lui Silviu Purcărete lansat la INTERFERENȚE 2020

nov. 26th, 2020 | By | Category: Eveniment

Vineri, 27 noiembrie 2020, ora 12.00, pe pagina oficială de facebook a Festivalului  INTERFERENȚE 2020 (www.facebook.com/Interferences.Festival), are loc lansarea albumului Tragedia omului coordonat de András Visky și publicat la editura Koinonia după premiera spectacolului cu același nume pus în scenă de Silviu Purcărete la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara. La eveniment participă: Silviu Purcărete, George Banu, Attila Balázs, Melinda Mátyus și András Visky.

Cartea documentează punerea în scenă a unei producții timişorene bazate pe poemul dramatic – un fel de Faustmaghiar clasic – al lui Imre Madách. Alături de jurnalul de repetiţii detaliat al lui András Visky, pot fi citite, totodată, descrierea exhaustivă, elegantă și senzuală a Melindei Mátyus, precum și un eseu-portret scris de George Banu, cunoscutul interpret al universurilor regizorale. Volumul rupe tradiția albumelor regizorale, prin intenția nedisimulată a editorului de a scoate de sub tipar o carte care să le servească inclusiv studenţilor în cadrul cursurilor de istorie contemporană a teatrului, respectiv, a literaturii. Acest obiectiv l-a ghidat pe autor și atunci când, ajutat de Demeter Kata, a compilat breviarul teatral al lui Silviu Purcărete prin juxtapunerea fragmentelor provenite din diferitele interviuri și declarații ale artistului. Ceea ce dă acestui frumos obiect literar creat de Timotei Nădășan o valoare deosebită sunt desenele și schițele legendare ale lui Silviu Purcărete din timpul repetițiilor, ele fiind prezentate public pentru prima dată. Crearea cărții nu ar fi fost posibilă fără sprijinul necondiționat, întotdeauna generos și atent al lui Attila Balázs, directorul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.

 

Număr de vizualizări :229


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro