spot_img

Preot-profesor Daniel Cergan: „Nu pot schimba lumea întreagă, dar știu că pot schimba oamenii din jurul meu”

Pandemia de coronavirus amenință comunități din toată lumea cu izolarea. Diferite business-uri își limitează activitatea, populația lucrează de acasă, iar copiii se întâlnesc cu dascălii lor doar în mediul virtual. Tocmai în acest context – cel mai potrivit – Narada pornește într-o curajoasă „Expediție pe vârf de stilou”: două săptămâni de maraton umanitar în care se dorește acoperirea necesităților materiale pentru susținerea educației digitale din 30 de comunități distincte. Fiecare proiect este condus de un „căpitan de expediție”, lider al comunității locale, care-l asistă și-l învață pe profesorul inițiator de proiect cum să mobilizeze resursele necesare. Însă, la rândul său, acesta își donează timpul și know-how-ul pentru a ajuta copiii din comunitățile defavorizate să aibă o șansă la educație și la o viață mai bună. 

Preotul Daniel Cergan, directorul Școlii Gimnaziale Ienăchiță Văcărescu din București, este inițiatorul unui astfel de proiect. Una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din București, pe unde au trecut acum mai bine de un veac Cincinat Pavelescu și Grigore Moisil, Ienăchiță Văcărescu este astăzi o școală mică, dar cu ambiții mari, ocolită de investitori, deși se află în mijlocul Bucureștiului.

Sunt conștient că nu pot schimba lumea întreagă, dar știu că pot schimba oamenii din jurul meu cu mici gesturi de ajutor, iubire si dedicare. Este gândul cu care încep fiecare dimineață” spune preot-profesor Daniel Cergan, iar unul dintre gesturile prin care încearcă să facă mai bună lumea din jurul lui este donarea constantă a salariului de cleric unei organizații pentru sprijinirea copiilor în nevoie.

      Proiectul inițiat de preot-profesor Daniel Cergan vizează 29 de copii din clasa I care au nevoie de o tablă interactivă, un laptop și tablete pentru continuarea educației online. Micuții din clasa I sunt „copii cărora le strălucesc ochii dacă primesc o ciocolată într-o zi sau dacă li se oferă un stilou pentru a învăța să scrie. Și ce mai iubesc să scrie!” spune Daniel Cergan despre acești copii cu probleme de adulți, pentru că mulți dintre ei se confruntă cu sărăcie extremă, pierderea părinților și lipsa unei persoane care le-ar putea purta de grijă. Pentru acești oameni mici cu probleme mari școala înseamnă singura modalitate de a avea acces la o viață mai bună în viitor, iar în prezent le oferă oportunitatea de a descoperi lumea și de a porni zilnic într-o „expediție pe vârf de stilou”. Școală multietnică, unde pe lângă elevii cu situații materiale precare se află și copii cu deficit de atenție sau probleme de învățare, la Ienăchiță Văcărescu educația digitală ar putea face o diferență: rata abandonului scolar ar scădea, rezultatele ar fi mult mai bune și în primul rând ar exista o șansă corectă la educație pentru fiecare. „Sunt copii minunați cu povești triste” spune preot-profesor Daniel Cergan despre elevii săi, care pot fi susținuți doar prin implicarea noastră, a tuturor.

Sunt convins că munca, dăruirea și accesul la tehnologie au capacitatea de a schimba lucrurile. Accesul la educație nu trebuie să fie un privilegiu. Este o necesitate. Cu cât vom înțelege mai repede acest lucru și ne vom implica să-l facem posibil, cu atât mai rapid se vor produce acele așteptate schimbări din societatea noastră” spune antreprenorul Andrei Botez, căpitanul proiectului inițiat de preot-profesor Daniel Cergan.

  Doar în primele 8 săptămâni de închidere a școlilor în starea de urgență, Narada a  reușit să conecteze la educație prin tehnologie 1.000 de copii din sate și comunități vulnerabile. Voluntarii Narada au ajuns în 8 județe din 18 localități diferite, asigurând copiilor fără acces la tehnologie device-uri și internet. „Expediția pe vârf de stilou” își propune încă o intervenție în forță pentru a aduce educația din România în secolul 21, o acțiune mai mult decât necesară, pentru că, așa cum spune preotul profesor Daniel Cergan, „No child left behind! – acesta este motto-ul meu”.

 

–––––––––––––––––––––––-

NARADA: Aducem educația în secolul 21

Narada este o comunitate formată din antreprenori, manageri, oameni de acțiune al cărei scop este acela de a oferi soluții eficiente și rapide de modernizare a educației. Narada e o organizație născută sub umbrela Romanian Business Leaders Foundation (rbls.ro) cu scopul de a hrăni inovația în educație la firul ierbii.

NARADA conectează proiectele profesorilor din sistemul public cu mediul de business și viceversa. Cu alte cuvinte, #1 încurajează și ajută profesorii să creeze proiecte care inovează în sălile de clasă și/sau rezolvă probleme ale elevilor, #2 aduce în atenția mediului de business proiectele profesorilor și face tot posibilul ca acestea să fie finanțate. #3 În final, supervizează implementarea acestora, măsoară rezultate și multiplică lucrurile care au funcționat. Un singur proiect educațional nu va schimba educația, dar forța a mii de astfel de proiecte, DA.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508