Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” acordată Muzeului Național al Literaturii Române

mart. 28th, 2020 | By | Category: Postcard

Miercuri, 25 martie 2020, MNLR a primit Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identităţii naţionale şi a răspândirii valorilor culturale româneşti, pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri. Medalia Aniversară a fost conferită de Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, Muzeului Național al Literaturii Române și altor instituții de cultură din România, Republica Moldova și Germania.

În 2018, MNLR s-a remarcat prin organizarea mai multor evenimente de impact destinate Centenarului Marii Uniri, dintre care amintim: Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare (proiect derulat în perioada 10 – 17 septembrie 2018, cu sprijinul Primăriei Capitalei în parteneriat cu Teatrul de Comedie și Teatrul Dramaturgilor Români, cu participarea reprezentanților din alte nouă țări europene care au sărbătorit Centenarul, în 2018: Austria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, Slovacia și Ungaria); o ediție specială a Festivalului Internațional de Poezie București, proiect în cadrul căruia a fost prezentat și Polifonic 100, spectacol multimedia cu zece poeți români contemporani de diverse origini etnice, ale căror creații au fost reimaginate vizual de artista Raluca Popa: Michael Astner, Andrei Dósa, Robert G.E lekes, Matei Hutopila, Henriette Kemenes, Claudiu Komartin, Mihók Tamás, Aleksandar Stoicovici, Livia Ștefan și Victor Țvetov, curatoriat de Simona Nastac; Conferințele Centenarului, susținute de numeroși academicieni precum Eugen Simion, Răzvan Teodorescu, Viorel Barbu, Victor Voicu, Maya Simionescu, sau oameni de cultură din diverse domenii: Pavel Șușară, Silviu Angelescu, Augustin Ioan, Mircea Deaca, Gabriel Badea-Păun, Ioan Opriș, Adrian Majuru ș.a.; lansarea volumului bibliofil Războiul cel mare 1914-1918. Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorena; expoziția Scriitori români în Primul Război Mondial, organizată la Academia Bulgară de Științe (ABS), cu sprijinul Institutului pentru Literatură din Sofia; expoziţia Manuscrisele scriitorilor în Arhivele Securităţii, în colaborare cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS); expoziția de fotografie și conferința Marea Unire de la 1918, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltarea Obiectivelor Culturale; expoziția foto-documentară Unirea Basarabiei cu România – primul pas spre întregirea țării (Chișinău, Republica Moldova); ceremonia de lansare a emisiunii de mărci poștale Vladimir Ghika, 5 ani de la beatificare, în colaborare cu Romfilatelia și Arhiepiscopia Romano-Catolică de București; proiectul Filmul și Literatura cu tema Marii Uniri; prezentări pe site-ul oficial, pe tot parcursul anului, a unor materiale documentare dedicate Centenarului Marii Uniri; editarea de cărți precum: Tratatele de pace ale României 1919-1920, Gheorghe Sbârnă, Ioan Opriș – România în anii Marii Uniri 1918, Dan Gulea, Citind Marele Război. Antologia scriitorilor căzuți ș.a.

Număr de vizualizări :393


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro