Expoziția de carte neconvențională „Cărțile de la Vidra“

feb. 25th, 2020 | By | Category: Postcard

Biblioteca Academiei Române găzduiește în perioada 26 februarie – 6 martie 2020 expoziția de carte neconvențională intitulată „Cărțile de la Vidra“, realizată de poeta Carolina Ilica. Vernisajul va avea loc miercuri, 26 februarie 2020, ora 14:30, în Sala de expoziții „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei, nr. 125. Vor lua cuvântul criticul Radu Voinescu și dr. Doina Ișfănoni, cercetător etonolog. Expoziția, itinerată deja în 15 țări, a stârnit interesul publicului prin ineditul exponatelor prezentate, fiecare carte neconvențională identificându-se prin două elemente principale: suport material și tematică. Poeta Carolina Ilica utilizează pentru versurile sale alte suporturi materiale decât hârtia și dă naștere, astfel, unor cărți obiect, purtătoare de mesaj liric.

„Cartea de lână“ se definește prin folosirea procedeelor poetice populare și muzicalitate limbii române, „Cartea de lacrimi“ brodează poezii pe vechi ștergare din casa părintească și este un omagiu adus mamei, „Cartea Învierii“, scrisă pe suport de ouă, preamărește Învierea lui Iisus, iar „Cartea de lemn“ conține poezii cu tematică creștină. În sfârșit, „Cartea Marii Uniri“, scrisă sub forma de hartă a României Mari, este alcătuită din poezii dedicate sărbătorii Centenarului unirii tuturor românilor.

,,Începând cu anul 2006 poeta Carolina Ilica expune în mod constant «Cărțile de la Vidra», călătorindu-ne în universul vieții sale românești, prin care dorește să se proiecteze în universal… Lâna și lemnul, lacrimile și iubirea sunt – în tâlcuirea poetei – prevestiri ale frângerii și dezunirii noastre, dar și ale accederii la marea sinteză unificatoare, sunt prologuri și fapte în același timp“, scrie despre această expoziție Ion-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Toate aceste cărți neconvenționale doresc a fi un omagiu adus artei populare românești și, implicit, creatorilor anonimi ai satului natal, tradițiilor și rădăcinilor noastre populare.

Carolina Ilica, poetă, traducătoare, eseistă, profesor, ziarist și diplomat, este membră a Uniunii Scriitorilor din România, vicepreședinte și director artistic al Academiei Internaționale Orient-Occident, director artistic și președinte al jurului Festivalului Internațional „Nopțile de poezie“ de la Curtea de Argeș. Cu o bogată activitate literară de peste 30 de volume de poezie și eseuri și peste 100 de volume de traduceri, Carolina Ilica este laureată a numeroase premii naționale și a 18 premii internaționale pentru poezie, traduceri, jurnalism cultural și integrare europeană.

Expoziția de carte neconvențională „Cărțile de la Vidra“ organizată la Biblioteca Academiei Române poate fi vizitată până pe data de 6 martie 2020, între orele 13-17. Intrarea este liberă.

 

Număr de vizualizări :253


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro