Prima ediție a Galei Premiilor ”Ciprian Chirvasiu”

oct. 17th, 2019 | By | Category: Postcard

Miercuri, 16 octombrie 2019, ora 19:00, la Primăria Sectorului 2, a avut loc prima ediție a Galei Premiilor ”Ciprian Chirvasiu” organizată de Asociația Culturală Direcția 9. Premiile s-au acordat celor mai bune piese inedite, compuse pe versurile unor poeți români contemporani. Juriul a fost compus din cantautorul Tic Petroșel, muzicologul Valery Mayin și poetul Tudor Voicu.  Evenimentul a fost prezentat de Cristina Berinde și Tudor Voicu. Gala a fost deschisă cu o înregistrare a poeziilor ”Ridicarea de vineri” și ”Descântec” recitate de Ciprian Chirvasiu. A urmat un dialog poetic între Tudor Voicu, care a citit poezii din volumul ”Profesorul de limbă moartă”, și tânăra poetă Simina Popescu, care a răspuns cu poezii proprii.

 

 

Cristina Berinde: ”Bună seara și bine ați venit. Ați ascultat un dialog între poeziile elevului Popescu, aici Simina Popescu și un fragment din capitolul Profesorul de limbă moartă, din volumul cu același nume, volum de debut al lui Ciprian Chirvasiu, publicat în 1996. Ciprian și-a păstrat până în ultima clipă numele de profesor de limbă moartă, rostit între prieteni la început cu ironie, apoi din ce în ce mai mult cu durere. El a văzut limba română agonizând, a văzut literatura agonizând, a văzut jurnalistica agonizând, a văzut muzica agonizând. Chiar dacă parcă-i mai blând tăișul de coasă, Ciprian Chirvasiu și-a păstrat speranța și a continuat să predice până la moarte nevoia responsabilității în actul creației.  În numele acestei speranțe și în memoria lui Ciprian, scoatem în lumină și sprijinim la modul propriu și concret pe aceia care încă mai au resurse de-a salva și a planta o sămânța din poezie, din muzică, din jurnalism. De acolo de sus, Ciprian Chirvasiu, alături de alți poeți plecați care-au fost martori la degradarea culturii române, ne ajută să salvăm ceva din ceea ce ar trebui să ne călăuzească, nu să ne îngroape.”

 

 

S-au acordat următoarele premii:

Premiul III-  Doru Cătălin Urîtu, pentru melodia ”Nu te întoarce. Încă te aștept” pe versurile poetului Sorin Poclitaru.

Premiul II- Dana Florian, pentru melodia pe versurile poeziei ”Geneză” de Ciprian Chirvasiu.

Premiul I- Maria Gheorghiu, pentru melodia ”Secta celor vii” pe versurile lui Adrian Suciu.

 

 

 

 

 

 

Premiul ”Ciprian Chirvasiu” pentru servicii aduse poeziei -Menachem Falek din Israel.

Premiul ”Ciprian Chirvasiu” pentru jurnalism cultural- Simona Ioniță, editor coordonator AgențiadeCarte.ro.

”Scopul nostru este să ducem mai departe cu orice preț moștenirea culturală pe care ne-a lăsat-o Ciprian Chirvasiu”, a spus scriitorul Adrian Suciu la finalul decernării premiilor.

Evenimentul s-a încheiat cu un recital muzical marca Tic Petroșel și Valery Mayin.

 

 

 

 

 

***

Ciprian Chirvasiu (n. 25 ianuarie 1964, Schitu Golești, Argeș, România – d. 13 iulie 2018, București, România) a fost un poet și jurnalist român. A fost licențiat al Facultății de Filologie a Universității din Baia Mare (1987). A debutat ca poet în Revista Familia și Revista Amfiteatru. A făcut parte din conducerea publicațiilor Totuși iubirea, Evenimentul zilei, Informația de prânz, Săptămâna financiară. A fost redactor la Televiziunea Română și colaborator al publicațiilor Adevărul și Certitudinea. Este autorul a peste 1000 de articole, reportaje, anchete, analize, comentarii și editoriale publicate în presa română dintre 1989-2018.

 

 

 

Text & foto: Simona IONIȚĂ

Număr de vizualizări :1084


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro