Istoricul Ian Buruma în dialog cu Cătălin Ștefănescu, la librăria Humanitas de la Cișmigiu – eveniment în cadrul festivalului One World România

mart. 12th, 2019 | By | Category: Agenda de carte

Duminică, 17 martie 2019, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, Editura Humanitas și One World România vă invită la o întâlnire specială cu istoricul și eseistul anglo-olandez Ian Buruma, considerat unul dintre cei mai importanți intelectuali europeni contemporani. Dialogul cu Cătălin Ștefănescu din librărie se va opri atât asupra subiectelor celor două cărți publicate până acum în limba română, cât și asupra pasiunii pentru cinematografie. Festivalul One World România va include o selecție de film documentar realizată de Ian Buruma care va participa, între 16 și 22 martie, la o serie de proiecții și dezbateri.

Cărțile lui Ian Buruma,  Anul Zero. 1945, o istorie și cea scrisă împreună cu Avishai Margalit, Occidentalismul. Războiul împotriva Occidentului. O scurtă istorie a urii față de Vest fac o istorie a fracturilor și a relațiilor de putere schimbătoare. O atenție deosebită este acordată impactului asupra vieților indivizilor, acolo unde curentele culturale se pot transforma în prejudecăți, ură, intoleranță de multe ori sau, alteori, în proiecte de societate care să împiedice repetarea catastrofei.

A pleca de la zero înseamnă a lua totul de la capăt. Dar oare poţi să iei totul de la capăt după un război care a schimonosit planeta? Poţi să ceri doar dreptate, nu şi răzbunare? Poţi să ierţi? Poţi să ieşi teafăr din cel mai negru coşmar? Sunt câteva dintre întrebările pe care şi le pune Ian Buruma în Anul Zero. 1945, o istorie, o carte fundamentală pentru înţelegerea a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Occidentalismul reia povestea raporturilor dintre Est şi Vest, dar de data asta unghiul de vedere se schimbă. E tot o carte despre stereotipiile, fantasmele şi construcţiile urii. Numai că acum ţinta este Vestul, în care adversarii văd o lume a răului, lipsită de suflet, vibraţie şi viziune. O lume egoistă şi mercantilă, cosmopolită şi uscată, unde iluminarea spirituală şi autenticitatea morală nu se (mai) găsesc. Buruma şi Margalit iau în discuţie argumentele invocate de cei care detestă Occidentul şi analizează urmările pe care le poate avea cocteilul de intoleranţă, prejudecată, fanatism şi reacredinţă în articularea unor idei, atitudini şi acţiuni.

 

Cele patru capodopere ale documentarului mondial pe care Ian Buruma le va prezenta publicului în festivalul One World România sunt: „Terminus” (1961), de John Schlesinger, „Durerea și mila” (1969), de Marcel Ophüls, „Vârtejul: cronica unei familii” (1997), de Péter Forgács și „Ultimul dintre nedrepți” (2013), de Claude Lanzmann.

Selecția realizată de Ian Buruma este cât se poate de concludentă pentru preocupările sale. Alegerea scurtmetrajului „Terminus”, al celebrului cineast britanic John Schlesinger, reflectă preocuparea sa pentru cinema și afinitățile – unele de natură familială, Schlesinger fiind unchiul său – cu acest mediu. Buruma a studiat cinematografia japoneză la Tokio, a scris eseuri și articole despre filme pentru cele mai prestigioase publicații ale lumii, unele dintre ele cuprinse în excelentul său volum apărut în 2014, „Teatrul cruzimii: artă, film și umbrele războiului”.

 

Puteți vedea toate evenimentele One World România la care va participa Ian Buruma și mai multe informații despre filmele selectate pe pagina https://festival-oneworld.ro/l/ro/sectiuni/114/marcajele-lui-ian-buruma/.

 

Intrarea la dialogul din librărie este liberă, în limita locurilor disponibile, și se face pe baza unei rezervări prin Eventbook, aici: https://eventbook.ro/other/bilete-ian-buruma-in-dialog-cu-catalin-stefanescu

 

 

Număr de vizualizări :223


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro