spot_img

Gala ”Salut, Adolescență!” sau de 21 de ori Adolescența!

Duminică, 13 mai 2018, ora 12:00,  în Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie, a avut loc Gala ”Salut, Adolescență!”. O gală a adolescenților, cu participarea extraordinară a unei trupe de adolescenți – „Al nouălea cer”, cu Ana-Maria Godoroja – voce (16 ani), Lorin Mihalache – percuție (18 ani), Andrei Cerbu – chitară (15 ani), Alex Godoroja – sintetizatoare (16 ani), coordonator muzical: Mike Godoroja. În cadrul Galei „Salut, Adolescenţă!” s-au decernat premiile Festivalului de Teatru pentru Liceeni „JOS PĂLĂRIA” – ediţia XXI, premiile Concursului Naţional „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor” şi premiile „InstantAdolescenţa”. Amfitrioni: Dan Mircea Cipariu și Mike Godoroja. ”Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București, Teatrul de Comedie și asociațiile Euro CulturArt şi Clubul UNESCO – Adolescenții, cu sprijinul financiar al AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, au realizat, între 7-13 mai 2018, a XXI-a ediție a Festivalului ”Salut, Adolescență! Astăzi este Ziua Adolescenților, drept pentru care vă spun și îmi spun La Mulți Ani! Pentru că a fost ediția XXI-a, ne-am gândit să fim și noi mai catolici decât Papa și am ales 21 de finaliști la Concursul Naţional de Fotografie InstantAdolescența, am ales 21 de trupe pentru Festivalul Național de Teatru pentru Liceeni „JOS PĂLĂRIA” și ne-am gândit să premiem astăzi trei concursuri: Festivalul Național de Teatru pentru Liceeni „JOS PĂLĂRIA”, Concursul Naţional de Fotografie InstantAdolescența și Concursul Naţional „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”. În timpul festivalului, la Muzeul Național al Literaturii Române din București, condus de bunul meu prieten, Ioan Cristescu, un muzeu senzațional pe care nu trebuie să îl ratați pentru că el este o îmbinare între noile tehnologii și obiecte de patrimoniu care valorează în total aproape 1 miliard de euro, acolo sunt manuscrisele lui Mihai Eminescu, ale lui Caragiale, la Muzeul Național al Literaturii Române din București au avut loc o dezbatere despre Literatura pentru adolescenți – între canonic, iconic și bestseller și lansarea Antologiei Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți- cele mai frumoase povestiri scrise de adolescenţi, selectate de juriul format din Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru și Cristian Teodorescu, în urma Concursului Naţional Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor. ”, a spus scriitorul Dan Mircea Cipariu, amfitrionul Galei ”Salut, Adolescență!”.

Mike Godoroja a prezentat trupa „Al nouălea cer”: ”Veți vedea, veți auzi, eforturile sufletești ale unor copii ca și voi. Lucrurile s-au petrecut ca o predare de ștafetă. O formație de părinți predă ștafeta unei formațți de copii ai părinților.”

Dan Mircea Cipariu a prezentat juriul Festivalului Național de Teatru pentru Liceeni „JOS PĂLĂRIA” – ediţia XXI. Din juriul acestei ediţii au făcut parte actrița și profesorul universitar Adriana Trandafir (președintele juriului), actrița Delia Seceleanu (Teatrul de Comedie), poeta şi criticul de teatru şi film Gabriela Hurezean. Coordonator: Loreta Popa.

Loreta Popa, coordonatorul Festivalului Jos Pălăria, a înmânat Premiul Special lui Căpraru Cristian Petrișor pentru rolul Scapino din spectacolul „Scapino”, după „Vicleniile lui Scapin” de Moliere, Trupa Thalia, Colegiul Tehnic de Electrotehnică și Telecomunicații Gh. Mârzescu, Iași.

”Este un premiu special la care am ținut noi, cei care ne-am ocupat de acest festival. Este un premiu al speranței, un premiu care vă spune că trebuie să munciți, că trebuie să puneți suflet în tot ceea ce faceți și să nu uitați niciodată că de voi depinde să fiți liberi, iar perioada asta a adolescenței înseamnă libertate.”, a spus Loreta Popa.

Manuella Popescu, producător al proiectului Radio Fiction Desk, realizat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.: ”Bună ziua și Salut, Adolscență! La mulți ani! Vă felicit în numele celor de la Radio România pe toți cei care ați participat și pe toți profesorii coordonatori.” Aceasta  a înmânat premiul special lui Antonio Andrei pentru spectacolul „Exploziv”, după texte de Elise Wilk, Ivan Vyrypaev și Lia Bugnar, Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza București.

Diana Mihăiță, amfitrionul Festivalului Jos Pălăria, a înmânat Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină în rol principal Mariei Guțu pentru rolul Mia din spectacolul „Spălăm copilul sau facem altul”, de Christopher Durang, Trupa de Teatru Amprente a Colegiului de Științe „Grigore Antipa” Brașov.

Universitarul, criticul teatral și istoricul  Ioan Cristescu, Directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București, a a înmânat Premiul pentru cel mai bun spectacol – Spectacolul „Ești un animal Viskovitz”, după Alessandro Boffa, Trupa de Teatru Protha, Panciu.

Dan Mircea Cipariu i-a invitat pe scenă pe Adriana Trandafir, președinta juriului, și pe maestrul George Mihăiță.

”Sunt fericită că suntem în această zi specială împreună toți cei care simțim, care mai avem încă speranțe că vom rămâne adolescenți mai departe. Mulțumesc că m-ați ales să fiu la această ediție specială președinte al juriului.  A fost o misiune foarte grea și împreună cu toți ceilalți membrii ai juriului foarte îndelung am dezbătut cum să facem să vă convingem nu numai să dați două premii speciale ci să dați mai multe premii pentru că au fost copii foarte talentați și meritau mult mai mulți premiați. Această diplomă de participare la FestCO ar trebui să fie ca un Oscar pentru voi. Vă îmbrățișez pe toți și vă mulțumesc că v-ați înscris la concurs, că apreciați munca acestei echipe. Domnilor profesori, sunt în genunchi în fața dumneavoastră pentru că oferiți tinerilor o alternativă și că îi convingeți că acolo unde viața nu mai poate să facă nimic și pune un punct, teatrul vine și rezolvă toate problemele. Am ținut în mod special să o aduc aici pe fiica mea, Maria Speranța, adolescentă care își va lua drumul de lângă noi pentru că va pleca spre facultate, dar aș vrea să îi spun, draga mea adolescentă să mă ierți dacă nu am știut să fiu alături de tine în această perioadă grea și dificilă așa cum ți-ai fi dorit și să ții minte că a avea o mamă actriță nu este cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla.”, a spus actrița Adriana Trandafir. Aceasta a înmânat Premiul FestCo spectacolului „Satul electronic” de Valeriu Butulescu, Trupa de Teatru Gong, Colegiul Național Roman Vodă.

Maestrul George Mihăiță: ” De 40 și ceva de ani urc pe această scenă. Îi datorez foarte, foarte mult. Una din bucuriile cele mai mari ale mele este adolescența. Nu existam astăzi aici, nici dumneavoastră, nici eu, dacă în urmă cu 40 și ceva de ani nu exista Scânteia Tineretului, dacă nu aveam revista Salut, unde Dan Mircea Cipariu era redactor-șef  -și îi mulțumesc din suflet pentru tot ceea ce face, dacă, în 1997, președintele de atunci, domnul Emil Constantinescu, nu ar fi semnat legea care instituie Ziua Adolescenților. Vorbeam zilele trecute cu doamna prim-ministru și îi spuneam că vreau să îi fac o vizită. Vreau să mergem la dumneaei pentru ca această zi să fie sărbătorită la nivelul țării pentru că voi meritați mult mai mult decât ceea ce vi se oferă. Vă mulțumesc pentru că ați urcat pe scenă. Foarte mulți dintre cei care au fost la celelalte ediții ale festivalului sunt actori, au urcat chiar și pe scena Teatrului de Comedie și sunt convins că și o parte dintre voi veți urca pe o scenă din București sau din țară. Vă îmbrățișez cu toată dragostea!”.

Maestrul George Mihăiță a interpretat un montaj cu texte poetice din canonul literar și școlar despre un elev distrat, un moment poetic și actoricesc care a declanșat hohote de râs și mulțime de aplauze.

A urmat un moment muzical în interpretarea celor de la formația „Al nouălea cer”.

Artistul vizual Mihai Zgondoiu, președintele juriului InstantAdolescența, a înmânat premiile câștigătorilor Concursului Naţional de Fotografie InstantAdolescența. ” Salut, Adolescență, pentru a nu știu câta oară. A fost multă emoție în toată această săptămână. Îi felicit pe toți cei care au participat la acest concurs național de fotografie realizată cu telefonul mobil. Au fost aproape 200 de înscrieri, din păcate nu am putut să selectăm decât 21 dintre ele.”, a spus Mihai Zgondoiu. Au venit să își primească premiile Gabriel Cărtărescu, Lucia Alexandra Caragiov, Daria Călugăru și Memet Mert,

Dan Mircea Cipariu a înmânat premiile Concursului Naţional „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”. Au venit să își primească premiile Denisa Lepădatu, Elena Olaru, Elena Macsim și Diana Vlasa, patru dintre cei 9 laureați ai premiilor.

Gala ”Salut, Adolescență!” s-a încheiat pe ritmurile muzicale ale celor de la „Al nouălea cer”, trupă de adolescenți ce a cântat pentru prima oară cu ocazia evenimentului dedicate Zilei Adolescenților. Ana Maria Godoroja a interpretat, în finalul Galei, o propunere de Imn al Adolescenților, pe versurile semnate de Dan Mircea Cipariu (Poemul Drona).

POEMUL DRONA

hai să ne dăm cu poemul de-a drona

super extra mega cu ora cu tona

să accesăm iubirile total

fișier după fișier voal după voal

eu am super eu am extra eu am mega la cap

mega la cap

tu de ce nu ai de ce nu ai

o școală de iad și de rai

mă pune să sap și să scap

din ochi din gură din harfă

supercalifragilistic

acum și aici e artă de marfă

supercalifragilistic și imagistic

un singur dor o singură dorință

peste zgârie-nori peste chat-uri

oglinzile privesc printre farduri

e super și extra de idealuri

Dan Mircea Cipariu

Al nouălea cer

Ana Maria Godoroja, voce, are 16 ani și s-a născut în București. Este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Sfântul Sava” și studiază canto clasic cu profesori de la Conservator. Anul trecut, a obținut o bursă Juilliard School (fondată în 1905, la New York, este liderul mondial în educația artelor performative), într-o tabără în Elveția, iar anul acesta va merge din nou în această tabără, de data aceasta în Statele Unite ale Americii.

Andrei Cerbu, chitară, are 15 ani și s-a născut în Iași. Este elev în clasa a IX-a, mate-info, la Colegiul „Costache Negruzzi” din Iași, un colegiu aflat în Top 10 al celor mai bune colegii naționale din România. A câștigat două titluri mondiale (compoziție și open) și două medalii la WCOPA Long Beach USA 2016 (World Championships of Performing Arts – campionatul mondial al artelor), unde au participat reprezentanții a 52 de țări.

Lorin Mihalache, percuție, are 18 ani și s-a născut în București. Este elev la liceul bucureștean „Cronos”. A început să cânte la tobe de la vârsta de 8 ani, după ce l-a văzut pe Ovidiu Lipan Țăndarică într-un concert alături de tatăl lui, Marius Mihalache, și a simțit o mare atracție față de acest instrument. În anul 2007, a obținul premiul al II-lea la concursul „Pro Piano”, fiind elev la Liceul de Muzică „George Enescu”. În 2014, a urmat cursurile de jazz de la „New York Jazz Academy”, în vederea pregătirii examenului de admitere la cea mai prestigioasă facultate de muzică – „Berklee School of Music”, iar în anul 2018 a obținut Premiul „Revelația anului” la „Gala Premiilor de Jazz” – Premiile MUZZA pe 2017.

Alexandru Godoroja, sintetizatoare, are 16 ani și s-a născut în București. Este elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul” și studiază canto clasic cu profesori de la Conservator. A învățat să cânte la pian din clasa a III-a, începând cu tehnici de blues, iar mai târziu, în clasa a V-a, a preluat cursuri de la ICHB (Școala de Arte nr. 4), unde s-a axat pe muzică clasica și unde a participat și la câteva concursuri, obținând premiul I.

***

PREMIILE Festivalului Național de Teatru pentru Liceeni „JOS PĂLĂRIA” – ediţia XXI

JURIU:  actrița și profesorul universitar Adriana Trandafir (președintele juriului), actrița Delia Seceleanu (Teatrul de Comedie), poeta şi criticul de teatru şi film Gabriela Hurezean.

Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină în rol secundar (1000 lei):

Ana Pavlov pentru rolul profesorului Jurăscu din spectacolul „Nota zero la purtare”, de Virgil Stoenescu, Trupa de Teatru Luminătorul a Colegiului Tehnic V. D. Cotea Focșani.

Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină în rol secundar (1000 lei):

Vladimir Dima pentru rolul Dave din spectacolul „Almost, Maine”, de John Cariani, Trupa de Teatru As a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”.

Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină în rol principal (1000 lei):

Eduard Crucianu pentru rolul Viskovitz 1 din spectacolul „Ești un animal Viskovitz”, după Alessandro Boffa, Trupa de Teatru Protha, Panciu.

Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină în rol principal (1000 lei)

Maria Guțu pentru rolul Mia din spectacolul „Spălăm copilul sau facem altul”, de Christopher Durang, Trupa de Teatru Amprente a Colegiului de Științe „Grigore Antipa” Brașov.

Premiul special „Adolescenţa”  (1000 lei)

Spectacolul „ZBOR FRÂNT sau ÎN ALB ȘI NEGRU”, după „Avioane de hârtie” de Elise Wilk – Cercul de Teatru Luceafărul de la Clubul Copiilor Sector 5 București.

Premiul pentru cel mai bun spectacol (2000 lei)

Spectacolul „Ești un animal Viskovitz”, după Alessandro Boffa, Trupa de Teatru Protha, Panciu.

Premiul FestCo (2000 lei)

Spectacolul „Satul electronic” de Valeriu Butulescu, Trupa de Teatru Gong, Colegiul Național Roman Vodă.

Premiu special (500 lei)

Antonio Andrei pentru spectacolul „Exploziv”, după texte de Elise Wilk, Ivan Vyrypaev și Lia Bugnar, Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza București.

Premiu special (500 lei)

Căpraru Cristian Petrișor pentru rolul Scapino din spectacolul „Scapino”, după „Vicleniile lui Scapin” de Moliere, Trupa Thalia, Colegiul Tehnic de Electrotehnică și Telecomunicații Gh. Mârzescu, Iași.

***

PREMIILE Concursului Naţional de Fotografie InstantAdolescența

JURIU: artistul și curatorul Mihai Zgondoiu (președintele juriului), Gabi Stamate, artist vizual, și Dan Mircea Cipariu, scriitor.

Premiul I (ex aequo)

Cătălin Alb, 16 ani, Colegiul de Arte ”Sabin Drăgoi” din Arad, județul Arad

Gabriel Cărtărescu, 15 ani, București, Liceul German Hermann Oberth din Voluntari, județul Ilfov

Premiul II (ex aequo)

Lucia Alexandra Caragiov, 16 ani, Liceul Tehnologic “Școala Națională de Gaz” Mediaș

Daria Călugăru, 17 ani, Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” din București

Premiul III (ex aequo)

Memet Mert, 15 ani, Liceul Internațional din Constanța

Cristian Popescu, 14 ani, Școala Gimnazială ”Theodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți

Mențiuni

Alina Gâscă, 17 ani, Liceul Teoretic ,,Pro Succes” din Chișinău, Republica Moldova

Robert Florea, 17 ani, Colegiul de Arte ”Sabin Drăgoi” din Arad, județul Arad

Raul Lile, 18 ani, Liceul Teoretic “Adam Muller Guttenbrunn” din  Arad, județul Arad


Finaliștii Concursului Naţional de Fotografie InstantAdolescența

Ștefan Airinei, 16 ani, Colegiul ”Vasile Lovinescu” din Fălticeni, județul Suceava

Cătălin Alb, 16 ani, Colegiul de Arte ”Sabin Drăgoi” din Arad, județul Arad

Lucia Alexandra Caragiov, 16 ani, Liceul Tehnologic “Școala Națională de Gaz” Mediaș

Daria Călugăru, 17 ani, Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” din București

Gabriel Cărtărescu, 15 ani, Liceul German Hermann Oberth din Voluntari, județul Ilfov

Ionela Cosmovici, 18 ani,  Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” din Fălticeni, județul Suceava

Dalesia Cozorici, 18 ani, Colegiu Național ”Iulia Hadeu” din București

Robert Florea, 17 ani, Colegiul de Arte ”Sabin Drăgoi” din Arad, județul Arad

Bianca Ștefania Ifrim,16 ani,  Colegiul de Arte ”Sabin Drăgoi” din Arad, județul Arad

Adrian Ionescu, 14 ani, Școala Gimnazială 195 din București

Alina Gâscă, 17 ani, Liceul Teoretic ,,Pro Succes” din Chișinău, Republica Moldova

Olimpia Huidu Buzdugan, 14 ani, Școala Gimnazială ”Theodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți

Raul Lile, 18 ani, Liceul Teoretic “Adam Muller Guttenbrunn” din  Arad, județul Arad

Elisa Merca, 15 ani, Liceul German Hermann Oberth din Voluntari, județul Ilfov

Memet Mert, 15 ani, Liceul Internațional din Constanța

Adriana Mihalcea. 17 ani, Liceul teoretic ”C.A. Rosetti” din București

Patricia Nicorescu, 16 ani, Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” din București

Amalia Claudia Obrejan, 14 ani, Școala Gimnazială din comuna Saravale, județul Timiș

Cristian Popescu, 14 ani, Școala Gimnazială ”Theodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți

Rareș Tudose, 16 ani, Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” din București

Sara Andreea Zapodeanu, 15 ani, Liceul German Hermann Oberth din Voluntari, județul Ilfov

***

PREMIILE Concursului Naţional „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”

JURIU: scriitorii Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru și Cristian Teodorescu.

Premiul I

Vlad C. Dragne, clasa a X-a, Colegiul Național Sfântu Sava, București

Denisa Lepădatu, clasa a IX-a D, Colegiul Național ”Vasile Alecsandri”, Galați, județul Galați

Elena Olaru, clasa a XI-a C, Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu”, Medgidia, județul Constanța

Premiul II

Ana Cernea, clasa aVII-a “Prinţul Ştefan”, Liceul Pedagogic Ortodox “Anastasia Popescu”, București

Elena Macsim, clasa a XI-a, Colegiul Național “Mihai Eminescu”, Botoșani

Sorina Rîndașu, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială ”Aurelian Stanciu”, Salcea, judeţul Suceava

Premiul III

Andreea Mădălina Balea, din Lipănești, clasa a X-a B, Colegiul Național ”Alexandru Ioan Cuza”, Ploiești, județul Prahova

Adela Maria Tudose, din Boldești Scăeni,  clasa a X-a S, Colegiul Național ”Mihai Viteazul”, Ploiești, județul Prahova

Diana Vlasa, din Reghin, clasa a XI-a, Liceul Vocațional de Artă, Târgu Mureș, județul Mureș

***

Evenimentul a făcut parte din cea de-a XXI-a ediție a Festivalului „Salut, Adolescența”, un program de educaţie culturală şi de promovare a operelor literare şi artistice realizate de adolescenţi din România şi Republica Moldova, program menit să celebreze a douăzeci și una ediţie a Zilei Adolescenţilor, conform unei Legi promulgate la 13 noiembrie 1997 de Preşedintele României. Programul este co-finanţat de AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional) și este inclus în cadrul evenimentelor care sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire.

***

Programul Festivalului „Salut, Adolescența” poate fi consultat la adresa web: www.ziua-a.ro .

Organizatori: Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul de Comedie și asociațiile Euro CulturArt şi Clubul UNESCO – „Adolescenții”

Co-finanțator: AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional)

Parteneri: Muzeul Municipiului București, Cafeneaua Jos Pălăria

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator cultural, AgențiadeCarte.ro

Programul s-a desfășurat între 7 și 13 mai 2018, în următoarele spaţii: Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (str. Nicolae Creţulescu nr. 8 și Calea Griviței nr. 64-66), Palatul  Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti (Bd. I.C. Brătianu nr. 2), Teatrul de Comedie (Sala Studio, Sala „Radu Beligan” – str. Sf. Dumitru nr.2), Cafeneaua „Jos Pălăria” (str. Toma Caragiu nr.3).

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Mihaela PETRE și Alexandru MATIOS

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508