Emisiunea de mărci poștale ”Artiști români contemporani”

mai 10th, 2018 | By | Category: Postcard

Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale ”Artiști români contemporani”, aducând în atenția colecționarilor și iubitorilor de frumos, trei dintre cei mai importanți creatori de artă ai momentului – Daniela Făiniș, Mihai Vladimir Zamfirescu și Ioan Nemțoi. Noua emisiune de mărci poștale va fi disponibilă începând de vineri, 11 mai 2018, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 lei este reprezentată opera Dantescă I, autor Daniela Făiniș. Timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei ilustrează pictura Sărutul, creație a artistului Vladimir Zamfirescu. Lucrarea artistului Ioan Nemțoi, denumită Germination, este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 15,00 lei.

Daniela Făiniș (n. 1961) a absolvit Universitatea Națională de Arte București, Facultatea de Arte Decorative, specializarea Ceramică. Cu o activitate artistică remarcabilă în domeniul ceramicii contemporane, creația artistei reunește, deopotrivă, sculptura, pictura, grafica și tapiseria în obiecte și instalații ceramice deosebit de complexe. Daniela Făiniș a primit numeroase premii și distincții, dintre care amintim: Premiul Flacăra pentru Arte Plastice (2010, București), Meritul cultural în grad de Comandor oferit de Președintele României (2004), Honourable Mention (2002, 1998 și 1992, Japonia), Marele Premiu al Bienalei Internaționale Artele Focului (1998, București), Premiul I la Bienala Internațională de Ceramică Artistică (1997, Aveiro, Portugalia), Targa d’Oro la Concorso Internazionale Della Ceramica D’arte Gualdo Tadino (1989 și 1990, Perugia, Italia).

Vladimir Mihai Zamfirescu (n. 1936), personalitate marcantă a picturii românești și europene, a absolvit, ca șef de promoție, în 1966, Universitatea Națională de Arte București, la clasa maestrului Corneliu Baba. Dintre premiile, distincțiile și bursele primite de-a lungul carierei sale artistice amintim: Premiul Trienalei Internaționale (1971, Sofia), Bursa Academiei Regale Suedeze (1980), Bursa Academiei Italiene pentru Pictură (1982), Medalia Raffael a Academiei Caravaggio (1982, Roma), Ordinul Național pentru Serviciul Credincios, în grad de Cavaler acordat de Președintele României (2003), Titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Artă din Cluj-Napoca, Titlul de Profesor Emerit al Universității de Artă din București, Premiul Radio România Cultural pentru întreaga activitate (2009), precum și Premiul „Opera Omnia”, acordat de Primăria Municipiului Ploiești (2018).

Absolvent al Universității Naționale de Arte București, specializarea Ceramică, Sticlă, Metal, Ioan Nemțoi (n. 1964) este unul dintre cei mai bine cotați artiști ai momentului, recunoscut la nivel mondial.  Lucrările sale sunt apreciate, atât pentru fantezia lor, cât și pentru tehnica impecabilă de realizare. Convertită la tensiuni şi echilibre, la naraţiune şi simbol, arta lui Ioan Nemţoi dezvăluie un artist reflexiv, tensionat, pasionat de dinamica formelor, a culorilor şi a materiei care le alcătuieşte.

Emisiunea de mărci poștale este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 de timbre și minicoala de 5 timbre+1 vinietă.

Număr de vizualizări :464


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro