Evocare Nina Cassian, la MNLR

apr. 12th, 2018 | By | Category: Postcard

Vineri, 13 aprilie 2018, ora 17.00, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr 8, la o evocare a poetei Nina Cassian, personaj aparte în literatura română. Despre personalitatea și opera Ninei Cassian vor vorbi Marina Spalas, Eva Sârbu, Alice Năstase Buciuta, actrița Rodica Mandache, Nicolae Bârna și Dragoș Cojocaru. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Poetă, traducătoare şi eseistă, Nina Cassian s-a născut la 27 noiembrie 1924. La naştere, se numea Renée-Annie Cassian-Mătăsaru. În 1940, Tudor Arghezi îi spunea sentenţios: „Talent incontestabil!“, după ce îi citise un caiet de versuri. Prima sa poezie publicată în ziarulRomânia liberă în 1945, care a şcocat prin stil, are un titlu teribilist pentru o poezie de debut:Am fost un poet decadent. Primul volum, La scara 1/1, apărut în anul 1948, a fost atacat vehement de către criticii de partid, fiind considerat un exemplu de „poezie decadentă“. A început să publice versuri realist-socialiste, dând dovadă de o neaşteptată obedienţă, iar apoi s-a izolat într-o fermecătoare literatură pentru copii. De la sfârşitul deceniului şapte, perioadă marcată de o oarecare liberalizare a ideilor, s-a relansat ca poetă a decadenţei.
În 1985, Nina Cassian este invitată în America ca „visiting professor”, în cadrul unei burse Soros, pentru a susține un curs la New York University. După numai o lună, ea află de arestarea și uciderea în închisoare a lui Gheorghe Ursu, unul dintre prietenii apropiați. Gheorghe Ursu, care a fost arestat de Securitate, ținea un jurnal ce conținea câteva poezii scrise de Nina Cassian, în care aceasta satiriza regimul comunist. Securitatea a considerat aceste poeme ca fiind „subversive”. Cassian a rămas în America în timp ce în România Securitatea a confiscat toate bunurile ce-i aparțineau, iar cărțile i-au fost interzise și retrase din biblioteci, până la căderea regimului comunist. Nina Cassian a fost „muza lui Ion Barbu”, dar și iubită de mulți scriitori, printre care și Marin Preda.
Într-un interviu acordat revistei Tango – Marea dragoste, Nina Cassian spunea: „Nu mă plâng. Am iubit și am fost iubită. Am creat non-stop. M-am bucurat de recunoaștere, uneori, și am avut parte de marginalizări, frecvent, chiar și în zilele noastre. Dar toate astea aparțin echilibrului vieții!” Poeta a murit la 14 aprilie 2014.
Intrarea este liberă.

Număr de vizualizări :423


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro