spot_img

”BITZAN. carte-obiect ’79-’97”, la BCU

Vineri, 15 septembrie 2017, ora 18.00, la  Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (Corp Boema, C.A. Rosetti, nr. 2-4, București), va avea loc vernisajul expoziției ”BITZAN. carte-obiect ’79-’97”. Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2017. Curator: Mihai Zgondoiu. Expoziția eveniment cu cele mai relevante 45 cărti-obiect create de artistul Ion Bitzan între anii 1979 și 1997 este organizată de Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, împreună cu Fundația „Ion Bitzan” și festivalul cultural „Strada de C’Arte”. De la hârtie manuală, gravură, însemnări caligrafice, la desen, colaj și papier mache, instalațiile și obiectele create de Bitzan au fost (și sunt) un izvor viu de inspirație pentru multele generații de artiști ce l-au urmat. „Biblionul”, expus în Bienala de la Veneția – Pavilionul Romaniei 1997, caietul „Tristan Tzara” expus la Centenarul Tristan Tzara – Maison de l’ UNESCO Paris 1996, sau trofeul premiului UNITER -1992, sunt doar câteva din mărturiile vizuale de succes ale artistului pe care le puteți vedea expuse în incinta Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din București. Vernisajul marchează 21 de ani de la ultima expoziție personală din București (Muzeul Național de Artă al României – 1996) și 20 de ani de la trecerea sa în neființă. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Îmi este greu să afirm că am spus totul în artă. Simt încă nevoia să lucrez și nu-mi lipsește decât timpul pentru a da viață ideilor, iar ceea ce fac, aparține existenței mele, este legat de drumul pe care l-am ales.

Un artist are tot timpul ceva de continuat în atelier și orice lucrare este o experiența din care se nasc altele, mai variate, mai complexe, mai bine definite.”

Ion Bitzan, București, mai 1977

“Dincolo de zid, Bitzan lucrează!

Ion Bitzan este colegul nostru. De multe ori, în timpul zilei sau spre seară, îl aud de dincolo de zid bocănind: Bitzan lucrează! Pentru că suntem vecini de atelier s-a creat între noi o complicitate. Și el ne-aude! De multe ori, seara, bate la ușa noastră și cu părere de rău ne zice: “fericiților, stați să lucrați, eu trebuie să mă duc acasă”.

Când ne întâlnim pe hol schimbăm câteva cuvinte, nu multe. Cum merge, dom’ profesor? Ei… tu nu știi? N-ai niște aracet?

Schimbăm și cataloage. El ne arată Bienala de la Veneția, unde tocmai a expus, noi îi arătăm catalogul de la Dokumenta. Ne plac aceiași artiști, ne interesează aceleași expoziții, avem aceleași probleme.

Dincolo de zid, Bitzan lucrează.

Criticii de artă străini sau români care îl vizitează pe el ne caută și pe noi. În textul Kristinei Stiles de la Duke University ne regăsim împreună în aceeași “cultură a traumei”. Tot împreună am expus la Timișoara, la București, la Bistrița sau aiurea în lume. De fiecare dată, curioși ce-a mai făcut Bitzan. Ce fel de obiect miraculos, ce fel de carte a mai inventat moșu? Ca lumea unui scamator de geniu, lumea lui Bitzan este și nu este. Sprinteneala mâinii și agerimea minții creează obiecte frumoase și totuși fruste. Biblioteci neprețuite… din carton și bitum.

Dincolo de zid, Bitzan lucrează.

Svelt, înalt, cu ținută mândră, bine informat și cu umor, Bitzan e unul de-al nostru. Deși calendaristic ne-ar despărți aproape 40 de ani, nu—i simțim niciodată vârsta. Auzindu-l bocănind, e musai să lucrăm, chiar dacă noi, “cei tineri”, suntem câteodată triști și fără vlagă.

De ieri, se vede că a obosit. Nu-l mai aud.”- Dan Perjovschi (articol “Revista 22”, 23-29 septembrie 1997)

„În memoria tatălui meu, în anul 2016 am înființat Fundația „Ion Bitzan”, instituție de cultură care să se ocupe de inventarierea și documentarea lucrărilor artistului Ion Bitzan. Fundația pune la dispoziție arhive importante din viața și opera artistului, materiale digitalizate și stocate pe noul website lansat în luna martie 2017: www.bitzan.net – Irina Bitzan

„Avem credința că metamorfoza cărților în obiecte de artă va fascina cititorii bibliotecii noastre. În plus, această expoziție va reaprinde reflectorul pe scena unui artist de avangardă prea puțin valorizat la noi în țară.”- Mireille Rădoi – Director General BCU

Expoziția BITZAN. carte-obiect ’79-’97, este selectată în festivalul Strada de C’Arte, ediția a VI-a (20-24 septembrie 2017) și Noaptea Albă a Galeriilor, ediția a XXI-a (6 august 2017)

www.stradadecarte.rowww.noapteagaleriilor.ro

„E cool să fii cult pe Strada de C’Arte – a VI-a ediţie!”

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” în parteneriat cu Fundaţia Universitară „Carol I” lansează cea de-a VI-a ediţie a festivalului cultural în aer liber Strada de C’Arte, care va începe miercuri, 20 septembrie şi se va încheia duminică, 24 septembrie 2017.

Strada de C’Arte este un spaţiu multicultural, inovator și neconvenţional, de educaţie culturală interactivă. Vă așteptăm cu cărţi, pictură, desen, concerte de jazz şi blues, muzică live, spaţii de relaxare, sesiuni de lectură şi poezie, dezbateri, expoziţii de artă şi de filatelie pentru a vă primi cu drag în atmosfera seducătoare generată de spectacolul culturii.

Program vizitare: L-V 11.00 – 19.00

www.bcub.rowww.bitzan.net

fb event: https://www.facebook.com/events/705284753012037/?fref=ts

Organizator: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”
Parteneri: Fundația „Ion Bitzan”, Fundația „Carol I”, UNITER

Parteneri media: AgențiadeCarte.ro, Radio România Cultural, ArtClue, Revista ARTA, Modernism.ro, Revista Zeppelin, ArtWall, Feeder.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508