spot_img

Pe Muntele Athos, un pământ al slavei, alături de Vasile Andru

Volumele lui Vasile Andru îmi sunt de ani buni, repere de înţelepciune şi modele de scriere splendidă, bine zisă şi bine transmisă, care aşează revărsări de lumină peste nedumeriri şi angoase. Scriu impresii de cititor, impresii de om căruia lectura îi îndreaptă coloana frântă a vieţii. După ce am citit volumul ,,Istorie şi taină la Muntele Athos”, am simţit nevoia să îi miros paginile. Parcă aşa, respirând cu ochii închişi, spaţiul acela binecuvântat din care se răspândesc rugăciuni pentru întreaga lume, ar fi putut să ajungă şi în proximitatea fiinţei mele. Această carte a scriitorului Vasile Andru este mărturia unei călătorii iniţiatice, trăite acut, empatic, la cote adânci ale înţelegerii şi transpuse literar pentru oameni ca noi. Cei care, fie nu avem acces în acea geografie sacră,  fie nu avem în privire forţa laserului care pătrunde dincolo de dincolo.

Fiecare pagină parcursă este un pas împreună cu autorul,  printre chilii şi schituri, prin ,,bucuria de a trezi, de a te naşte pe un pământ al slavei”.  Muntele Athos este teritoriul despre care Maica Domnului a aflat că ar fi fost locuinţa deşerţilor zei şi era plin de idoli. A oftat adânc şi a spus: ,,precum se vede, pentru aceasta s-a făcut venirea mea aici, căci acest munte va fi în soarta mea; şi de acum, nu va mai fi locuit de zei, ci de oameni aleşi şi sfinţi, şi le voi fi protectoare şi acoperire”. Dincolo de începutul de duh al legendei, rămâne credinţa în miracol. Vasile Andru ne mărturiseşte că ,,vei găsi încântare în fluiditatea zilelor de pe Athos, între simboluri care te duc de la trup la duh.

Am făcut referire la geografia sacră a spaţiului. Pentru că geografia şi istoria sunt înşurubate de legi care ne depăşesc, autorul explică: ,,Se poate vorbi despre istorie şi taină. Există o istorie, o succesiune de întâmplări, o cronologie, o succesiune de cruzimi şi iluzii, cum i-a fost lăsat omului trupesc. Dar mai există o continuă percepere a coborârii divinului în această istorie, făcând posibilă vieţuirea în duh, şi această taină te ridică la cea mai mare înălţime care i-a fost dată omului.”

Revin şi spun că scriu cu percepţie de cititor subiectiv şi, poate, cu mână de poet. Impactul pe care îl au asupra mea cărţile lui Vasile Andru este puternic şi prin faptul că scriitorul mi-a marcat destinul. Spunându-mi cuvinte memorabile, fără să mă privească în ochi. Parcă le spunea tuturor sau oricui era dornic să le asimileze. Este limpede că vorbea dintr-o profundă şi providenţială generozitate. Dobândită prin experienţe rare şi înalte, încorporând în destinul său, spaţii de lumină şi întâlniri cu oameni sporiţi în har. Pe care le dăruieşte, le răspândeşte, le face să rodească. Nu pot scrie despre vreo carte a lui Andru, fără să am în minte autorul, pe care am avut privilegiul să îl întâlnesc. Aşa îi înţeleg scrierile din ultimii ani, ştiind că cineva, un ,,avva mirean” cum îngăduie să i se spună, a încorporat cunoaşteri şi înălţimi spirituale, spre a le dărui.

În cartea despre Muntele Athos, alături de poveşti, personaje memorabile, întâmplări unice, autorul ne spune: ,,Este vorba, aşadar, de a obţine o altă minte. Eşecul este un mod de a respinge realul, fie pentru că este greu să te confrunţi cu el, fie că te retragi înainte de confruntare. Eşecul este o părere a minţilor care trăiesc în imaginar şi nu în prezent. Eşecul este lăcomia şi nerăbdarea”.  O femeie nu are acces pe Sfântul Munte. Poate doar citi această carte, o poate respira, îşi poate imagina, dar mai presus de toate învaţă din ce dăruieşte Vasile Andru: ,,Rugăciunea înseamnă mintea mulţumirii. Eşecul se retrage, întâi din minte, apoi din viaţă. Mintea mulţumirii este fără sentimente negative, fără mânie, fără tulburare. Rugăciunea este un cuvânt vechi pentru a spune mental purificat, echilibrat.”

Am fost la întâlnirile de practică isihastă coordonate, la Bucureşti, de profesorul Vasile Andru. Ştiu că a considerat o autoare, ,,vrednică de înălţimea Muntelui, hărăzită revelaţiei”, deşi femeile nu au acces în spaţiul binecuvântat de pe Athos. Prin urmare, pot spune, cu smerenie, că pribegia minţii mele a fost purtată de o aripă de înger, în înălţimile rarefiate ale Muntelui, prin lectură. O  carte ca ,,Istorie şi taină la Muntele Athos”,  parcursă senin şi cu nădejde, frăgezeşte frământările fiinţei. O carte bucurie-pură.

Clara Mărgineanu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508