spot_img

Lectură din Don Quijote de la Mancha, la Instituto Cervantes de Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor

Instituto Cervantes din Bucureşti  organizează în perioada 20-24 aprilie Săptămâna Cervantes, o serie de evenimente organizate în jurul zilei de 23 aprilie, Ziua Cervantes- Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, anul 2015 având o semnificaţie specială, aceea a împlinirii a 400 de ani de la publicarea celei de-a doua părţi a binecunoscutului roman Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes.

Evenimentele programate cuprind o expoziţie de carte, proiecţii de film, recitaluri muzicale şi lectura continuă din Don Quijote de la Mancha care va avea loc la sediul Institutului Cervantes (Bd. Regina Elisabeta 38) în data de 23 aprilie, începând cu ora 16:00 şi până la ora 21.00. Toţi admiratorii romanului lui Cervantes şi ai îndrăgitelor sale personaje: Don Quijote, Sancho Panza, Dulcineea etc sunt asteptaţi să citească. Cititorii vor avea la dispoziţie versiunile în limba spaniolă şi în limba română ale celebrului roman. Timpul acordat lecturii fiecarui cititor este de maximum 2 minute, iar participanţii se pot inscrie la lectură prin telefon 021 2102737 şi prin email cultbuc@cervantes.es.

Lectura va fi deschisă  la ora 16:00 de E.S. Dl. Ramiro Fernández Bachiller, Ambasadorul Regatului Spaniei la Bucureşti, si va fi continuată de Dl. Sorin Marculescu, traducător al operei lui Cervantes în limba română si de doamna Rosa Moro de Andrés, director al Instituto Cervantes din Bucuresti. De-a lungul intervalulului dedicat lecturii vor citi atât elevi şi studenti, cât şi membrii ai corpului diplomatic, personalităţi, iubitori ai lecturii şi ai personajelor create de Miguel de Cervantes.

La sfârşitul lecturii, fiecărui cititor îi va fi oferit, conform tradiţiei spaniole de Ziua Cărţii, un trandafir roşu.

PROGRAMUL  SĂPTĂMÂNII CERVANTES

Luni, 20 aprilie 2015

Ora 11:30, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”

Vernisajul epoziţiei de carte “Omagiu Miguel de Cervantes” cuprinzând diferite ediţii ale romanului “Don Quijote  de  la  Mancha”, precum şi ediţii critice şi  studii  despre  Don  Quijote si Cervantes, în general. Expozitia are loc in Corpul Boema al Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, intrarea prin C.A. Rosetti 2-6. Intrarea liberă.

ora 19:00 – Sala Auditorium Instituto Cervantes (Bd. Regina Elisabeta 38)

Proiecţie de film: “Don Quijote de la Mancha I” (regia Cruz Delgado, Spania, 1979, film de animaţie, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză). Cu sprijinul AECID, Filmoteca Ministerului de Afaceri Externe şi Cooperare Internaţională al Spaniei. Intrarea liberă, număr de locuri limitat.

Marti, 21 aprilie 2015

Ora 19:00 – Sala Mare a Ateneului Român (Str. Franklin 1-3)

Recital de muzica veche  “Cervantes y la música. Donde hay música no puede haber cosa mala / Cervantes şi muzica. Unde-i muzica, nu poate fi nimica rau”, în interpretarea grupului spaniol “Zarabanda”. În program lucrări de: Diego Ortiz, Antonio de Cabezon, Bartolome de Selva y Salaverde, Luis de Narváez, Andrea Falconieri. Eveniment realizat în colaborare cu Filarmonica “George Enescu”. Biletele în vânzare la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Miercuri, 22 aprilie 2015

Ora 19.00, Sala Auditorium Instituto Cervantes (Bd. Regina Elisabeta 38)

Proiecţie de film: “Don Quijote de la Mancha I” (regia Cruz Delgado, Spania, 1979, film de animaţie, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză). Cu sprijinul AECID, Filmoteca Ministerului de Afaceri Externe şi Cooperare Internaţională al Spaniei. Intrarea liberă, număr de locuri limitat.

Joi, 23 aprilie – Ziua Cervantes, Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor

între orele 16.00 – 21.00, Sala Auditorium a Instituto Cervantes

Lectură publică din “Don Quijote” –  Lectura din Don Quijote de la Mancha este deschisă tuturor iubitorilor lui Don Quijote; se vor citi fragmente de máximum 2 minute în limbile spaniolă şi română (pentru lectura în limba română se va folosi ediţia 2005,Ed. Paralela 45,  traducerea în limba română apartine reputatului traducător si om de cultură Sorin Mărculescu). Programarea celor interesaţi să citească se face prin înscrieri la mail cult3buc@cervantes.es

Vineri, 24 aprilie 2015

ora 19.00, Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”

Recital “Palabras de guitarra. Quijotesca”  – recital de chitară, în interpretarea lui Maxim Belciug, ilustrat cu lecturi de fragmente din Don Quijote in vocea actritei Clara Flores.

Intrarea liberă, număr de locuri limitat, rugam rezervari la cult3buc@cervantes.es

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508