Festivalul de film UrbanEye, la prima ediție

nov. 7th, 2014 | By | Category: Eveniment

În perioada 13-16 noiembrie 2014, la Cinema Elvira Popescu (Bd. Dacia, nr. 77, Bucureşti), va avea loc prima ediție a festivalului de film UrbanEye. Ediția de anul acesta se întinde pe parcursul a patru zile de proiecții de film (11 filme documentare sau artistice din 7 ţări și din spații culturale extrem de diverse), dar și ateliere, dezbateri şi evenimente pentru copii. Selecţia de filme, în care oraşul şi arhitectura sunt subiecte şi actori deopotrivă, e structurată în trei secțiuni tematice: ”Autentic versus Simulacru”, ”Oameni fără case și case fără oameni”, ”Interferențe”. O parte dintre filmele prezentate în cadrul acestui festival vor fi proiectate în premieră în România.

Majoritatea proiecțiilor sunt însoțite de discuții susținute de personalități relevante pentru tema abordată, de la arhitecți și regizori la jurnaliști sau sociologi. Atelierele și dezbaterile vor pune în context subiectele ilustrate prin filme, dar mai ales vor provoca spectatorul să (își) descopere un nou mod de a privi lucrurile: privirea urbană.

Deschiderea festivalului îi aduce la București, pentru prima dată, pe Jord den Hollander (arhitect și regizor) directorul Festivalului de Film de Arhitectură din Rotterdam – primul și cel mai mare festival de gen din lume, pe Sofia Mourato, directoarea Festivalului de Film de Arhitectură de la Lisabona şi pe Anja Schlamann, fotograf de arhitectură din Germania, cea care va coordona workshopul de fotografie din cadrul festivalului.

Proiectul îşi propune să devină o platformă de interacţiune între domeniile care influenţează viaţa în oraş prin discuţii despre: cum se transformă orașul tău, cum să înțelegi schimbările subtile, cum și dacă le poți opri, ce înseamnă locuire și criza locuințelor, rolul fotografiei pentru arhitectură, și invers. Toate aceste subiecte vor fi aduse în discuția publicului în serile de festival, în spațiile Institutului Francez din București.

Programul detaliat al evenimentelor va fi disponibil pe site-ul dedicat: www.urbaneye.ro
și pe Facebook.

Organizator: Asociaţia ARTA în dialog
Partener principal: Ordinul Arhitecților din România
Parteneri: Institutul Francez, Cinematograful Elvira Popescu, Ambasada Germaniei, Institutul Cultural Român, Asociația De-a arhitectura, Arquiteturas Film Festival Lisboa, Hungarian Contemporary Architecture Center, Ojo Conico, Urbego (grup al IFHP), The Trafalgar, Dulce Bun, Domnul de Rouă – Crama Avincis, Cărturești.
Sponsor: Hansen Office Design

Pentru mai multe detalii: or.eyenabru@ofni

Număr de vizualizări :891


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro