spot_img

Bucharest Film Biennale a anunţat directorul şi curatorul primei ediţii

Între 21 mai – 24 mai 2015 va avea loc  BUCHAREST FILM BIENNALE 1 (Bienala Internațională pentru Film București), generată de Pavilion – journal for politics & culture și curatoriată de Andrei Rus (RO), care va îndeplini și funcția de director al BFB.

BUCHAREST FILM BIENNALE este un proiect unic în zona de film din punct de vedere al conceptului și selecției, dar și al modului de proiecție.

Prin programele sale, BFB încearcă să descopere, să sprijine și să inspire regizori, actori, tehnicieni de film din România și restul lumii și să creeze un anume gen de public pentru filmele acestora.

BFB este o organizație destinată să prezinte cele mai bune și mai promițătoare filme românești și internaționale într-o manieră nouă, cu o experiență de vizionare specială, în diverse locuri alternative din București.

BUCHAREST FILM BIENNALE – BIENALA DE FILM BUCUREȘTI devine forum pentru film într-unul din cele mai interesante orașe cu potențial artistic din Europa de Est. Având loc la fiecare doi ani în locații diferite răspândite prin București, Bienala este coagulată de conceptele diferite ale curatorilor aleși pentru a începe un dialog cu orașul, publicul, oamenii interesați în film ca formă de artă și artiștii de film din lume.

BFB reprezintă o încercare de răsturnare a experiențelor înscenate, dorește să regândească și să reimagineze procesele hegemonice, poziționând în același timp Bucureștiul ca mediu eclectic de schimb și acțiune culturală.

Board-ul BFB include critici, teoreticieni, artiști și regizori din diferite părți ale lumii, și este format din Sorin Botoșăneanu, Arantxa Etcheverria, Andrei Ujică, Corneliu Porumboiu, Jean-Pierre Rehm, Bettina Steinbrügge și Gerwin Tamsmas.

“Îmi propun în cadrul acestei prime ediții a BUCHAREST FILM BIENNALE să prezentăm publicului o specie cinematografică prea rar experimentată de către cineaşti şi la fel de puţin urmărită de către filmologi: filmul jurnal, în cât mai multe dintre manifestările sale”, a declarat curatorul BFB 1 Andrei Rus. “Dorința mea este ca viitoarea selecție a bienalei să fie în egală măsură o expunere a stadiului contemporan al filmului jurnal, dar și să prezinte, în măsura posibilităților, o istorie a devenirii acestei specii, din care au derivat în zilele noastre toate acele canale personale de YouTube ale anonimilor de pretutindeni sau ale unor personalități din diverse domenii de activitate. De asemenea, această temă curatorială sper că va naște discuții cu privire la interferențele dintre cinema și artele contemporane – din nou, un subiect prea puțin dezbătut în m ediul cultural românesc.”

BUCHAREST FILM BIENNALE este un proiect al organizației non-profit PAVILION, fondată în 1999, dedicată descoperirii și dezvoltării artiștilor și a publicului.

Andrei Rus (29 ani) este lector universitar în cadrul Facultăţii de Film din UNATC Bucureşti, unde predă cursuri de istoria și teoria filmului, şi este doctor al aceleiaşi universităţi, cu o lucrare despre filmul jurnal. De asemenea, este coordonatorul revistei de cinema „Film Menu”, realizată în cadrul UNATC, şi organizează, împreună cu ceilalţi colegi de redacţie, proiecţii frecvente de filme în sala de cinema din cadrul Facultății de Film. A realizat selecții de filme pentru festivaluri de film din România – “Timishort” și “NexT”. A fost membru al mai multor jurii de specialitate în cadrul unor festivaluri de film – “Juriul Revelation France 4”, în cadrul secțiunii “Semaine de la critiqu”e (Cannes 2014), Juriul ediției din 2013 al BIEFF (București), sau “Juriul Emile Cantillon” al Festivalului Internațional de Film de la Namur (Belgia, 2008). Trăiește și lucrează la București.

The BUCHAREST FILM BIENNALE, este fondată de Răzvan Ion & Eugen Rădescu.
www.filmbiennale.ro
www.bienaladefilm.ro
www.facebook.com/filmbiennale
www.instagram.com/bucharestfilmbiennale

FB event: www.facebook.com/events/789622404423438

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508