spot_img

Proiectul DECULT, prezentat de Filiala Sud Muntenia a Federaţiei Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România, la Craiova

Joi, 1 martie 2012, ora 10:00, în Foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, va avea loc o nouă conferinţă din cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. DECULT – Dezvoltarea capacităţii instituţionale a partenerilor sociali din domeniul culturii scrise, susţinută de Filiala Sud Muntenia, Craiova. În cadrul conferinţei, va fi prezentat proiectul DECULT, va avea loc o prelegere pe tema „E-book”, susţinută de lector Denisa Becheru (Editura Humanitas), va avea loc o prelegere pe tema „E-business”, susţinută de lector Dan Gîrtan (Editura Aramis) şi va avea loc prelegerea cu tema „Orientare şi consiliere profesională, analiza SWOT personală”, susţinută de lector Gelu Ioghen (Editura Vox). Evenimentul va fi urmat de o sesiune de întrebări, precum şi de vizitarea Târgului de Carte Gaudeamus, ediţia a XI-a (29 februarie – 4 martie 2012). Coordonator: Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România (FEDCR). Parteneri: Asociaţia Publicaţiilor Literare şi a Editurilor (APLER), Asociaţia Patronală AGORA (AGORA), Asociaţia Difuzorilor şi Editorilor-Patronat al Cărţii (ADEPC), Uniunea Editorilor din Romania (UER).

În cadrul conferinţei pe care Filiala Sud Muntenia a susţinut-o la Bucureşti, în data de 15 februarie 2012, s-a dezbătut pe teme de actualitate din industria editorială, printre care: ce înseamnă „E-book”, „E-business”, „Orientare şi consiliere profesională”. Această conferinţă s-a adresat angajaţilor din edituri, propunându-şi să prezinte noi tendinţe în domeniul editorial şi modalităţi de abordare a acestora, performante. Aceste conferinţe vor avea loc şi la Sinaia, Cluj, Braşov şi Timişoara, în primul semestru al anului curent. Conferinţele organizate în cadrul proiectului DECULT în anul 2012 pot fi consultate la pgina web: http://decult.ro/pagina-conferinte.html

“Prezentarea lui Paul Balogh din cadrul conferinţei susţinute de Filiala Sud Muntenia la Bucureşti, a conţinut un capitol intitulat “Ghid de supravieţuire pentru editori şi librari”. De aici, se poate trage concluzia că E-book nu reprezintă o simplă posibilitate de dezvoltare a cărţii într-un viitor neprecizat, ci o realitate, care în America a atins cota de 20% din piaţa de carte. Prin urmare, editorii şi librarii sunt cei care ar trebui să se îndrepte căre E-book, folosind o strategie în care, primul pas este cunoaşterea, acomodarea cu E-book prin folosirea unui E-reader…în calitate de cititori…

Dan Gîrtan a arătat că folosirea internetului în viaţa de zi cu zi, şi cu atât mai mult în afaceri, a devenit un lucru obişnuit, căruia am ajuns să nu-i mai acordăm o atât de mare atenţie…Primim salarii pe card, facem plăţi prin e-banking…ne instruim prin e-learning…ne culegem informaţiile de care avem nevoie de pe diferite site-uri ale instituţiilor…cumpărăm şi vindem produse din magazine virtuale…şi încă multe altele, toate putând să fie incluse generic în …E-business. Deci …”E-” se generalizează…

În cadrul conferinţei, Gelu Ioghen a făcut o paralelă între sistemul de orientare şi consiliere profesională din alte ţări, de exemplu Anglia şi Finlanda, şi cel din ţara noastră, arătând importanţa atât în plan personal dar şi social a acestui serviciu şi limitele implicării statului în acest domeniu… De aici şi întrebarea…dacă nu statul…atunci cine?…ce spune legislaţia?…de ce?…şi ce e de făcut?”, a declarat doamna Lucia Ovezea, Preşedinte al FEDCR.

Denisa Becheru este expertă în desktop publishing, cu o experienţă de 5 ani în domeniu. A făcut saltul către editarea avansată a ebook-urilor în 2011. Astazi este o combinaţie de tehnoredactor şi programator html/ xml. Activează în cadrul Humanitas Digital, unde supervizează producţia de cărţi electronice.

Gelu Ioghen este Director marketing la editura VOX 2000. Este expert orientare şi consiliere profesională în cadrul proiectului “Creşterea competitivităţii economice prin orientarea profesională, calificarea şi recalificarea persoanelor angajate din sectorul editorial POSDRU/80/2.3/S/59533; expert proiect DECULT.

Dan Gîrtan s-a născut la 22 februarie 1965. Este economist, absolvent al Academiei de Studii Economice, Facultatea de Management; este prezent în online din 1998, odată cu lansarea primei librării electronice din România, www.teora.ro; în prezent, este director de vânzări zonă la Editura Aramis şi Manager de proiect online pentru www.edituraaramis.ro; este consultant de marketing pentru librăria virtuală www.buybooks.ro; manager de proiect şi director de vânzări prin Internet la Editura Teora; trainer de web-design şi eBusiness.

Mai multe informaţii despre DECULT şi activităţile din cadrul său, la pagina web: http://decult.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508