„Jacob se hotărăşte să iubească” de Cătălin Dorian Florescu, nominalizat la Premiul pentru cea mai bună carte a anului în Elveţia

sept. 21st, 2011 | By | Category: Eveniment

Romanul „Jacob se hotărăşte să iubească” (Jacob beschliesst zu lieben), al scriitorului elveţian de origine română Cătălin Dorian Florescu, apărut în acest an la editura C.H. Beck, a fost nominalizat la Premiul pentru cea mai bună carte a anului în Elveţia, decernat de Uniunea Editorilor şi a Librarilor din Ţara Cantoanelor. Acest premiu, în valoare de 40 000 de franci, este cel mai important care se acordă literaturii din Elveţia. Cartea românului a fost nominalizată alături de alte patru: „Grünschnabel” de Monica Cantieni (ed. Schöffling), „Alias” de Felix Philipp Ingold (ed. Matthes & Seitz), „Gerron” de Charles Lewinsky (ed. Nagel & Kimche), „Seerücken2 de Peter Stamm (ed. Fischer).

Până la decernarea premiului, care va avea loc în 20 noiembrie, în cadrul Festivalului literar de la Basel, cei cinci nominalizaţi vor suţine lecture publice din cărţile lor în Germania (la casele literare din Berlin, München, la Târgul de carte din Frankfurt, la Hamburg) şi în Elveţia (la Berna şi la Casa literară din Zürich).

„Jacob se hotărăşte să iubească” este cel de-al cincelea roman (după „Vremea minunilor”, „Drumul scurt spre casă”, „Maseurul orb”, „Zaira”, toate apărute în traducere la editura Polirom) al lui Cătălin Dorian Florescu, scriitor născut în Timişoara. Ca şi în celelalte cărţi ale sale, o bună parte a acţiunii din romanul nominalizat la prestigiosul premiu elveţian are loc în România, mai exact în satul Tomnatic din judeţul Timiş. Este o poveste despre dragoste şi prietenie, fugă şi trădare – care debutează la sfârşitul secolului 18, când o parte dintre locuitorii provinciei Lorena pornesc în căutarea unei vieţi mai bune şi ajung, după un drum primejdios, în Banat. Romanul lui Florescu îl are ca personaj principal pe Jacob Obertin.
Cartea va apărea, anul viitor, la editura Polirom.

Număr de vizualizări :1067


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro