“Odihna pe prund” de Dumitru Bălăeţ

aug. 19th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Dacia XXI a apărut volumul “Odihna pe prund” de Dumitru Bălăeţ, care face parte din colecţia „Scriitorii la ei acasă”.

„Pentru cine a urmărit cu atenţie evoluţia lirică a lui Dumitru Bălăeţ nu erau greu de obsrevat resorturile programatice ale activităţii sale  poetice, încercarea de a construi cu mijloace proprii, noi şi originale, o mitologie dacică (…) Poetul poartă pe umeri zestrea ancestrală a ciobanului mioritic, se simte şi el, altfel spus, un copil al transhumanţei, forează arheologic în memoria veacurilor.” (Ovidiu Ghidirmic)

„Rămâne cu totul în spiritul poeziei moderne de a descoperi mituri secundare, nuanţe, versiuni, sau de a reinterpreta pe cele foarte cunoscute. Dumitru Bălăeţ tinde spre cea de-a doua variantă şi, mai mult, face din Trophonius un erou pozitiv al teluricului (…) Clasicismul lui Dumitru Bălăeţ, chiar la această oră a modernităţii, are un sens veritabil şi programatic.” (Aureliu Goci)

„Temperament antivulcanic şi anticonvulsiv, Dumitru Bălăeţ caligrafiază o poezie a arderilor ce mocnesc în interior (…) Displăcându-i vâlvătăile lemnului cu esenţă moale, care se consumă repede, el a ales geometria intelectuală, pură şi continuă, de imn antic…” (Constantin Sorescu)

Număr de vizualizări :902


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro