Spectacol extraordinar dedicat sopranei Virginiei Zeani, la ONB

mai 11th, 2011 | By | Category: Eveniment

Vineri, 13 mai 2011, ora 19.00, iubitorii genului liric au ocazia să participe la o seară deosebită la Opera Naţională Bucureşti: reprezentaţia „Evgheni Oneghin”, semnată de P.I. Ceaikovski va fi dedicată Virginiei Zeani, artistă de talie internaţională, una dintre cele mai apreciate voci lirice europene ale secolului XX. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa sopranei.

Distribuţia spectacolului „Evgheni Oneghin” va reuni importanţi artişti ai ONB: Iordache Basalic, Teodor Ilincăi, Tina Munteanu, Oana Andra, Marius Boloş, Gabriela Drăguşin, Sorana Negrea (debut), Florin Diaconescu, Dan Indricău. Îşi vor da concursul orchestra şi corul ONB, coordonat de maestrul Stelian Olariu. Întreaga reprezentaţie se va desfăşura sub bagheta dirijorului Iurie Florea.

În anul 1946, în urma unei serii de concerte, Virginia Zeani a fost remarcată de presa vremii ca o tânără voce având calităţi excepţionale. Ca urmare a acestor aprecieri, a plecat în Italia, unde a studiat cu tenorul Aureliano Pertile, abordând cu acest prilej repertoriul de belcanto. Debutul său în rolul Violetta din „La Traviata” de Giuseppe Verdi, în 1948, la Teatrul Duse din Bologna, a fost o revelaţie pentru întreaga lume a teatrului liric.

Acest debut i-a deschis drumul către o carieră internaţională excepţională, care a purtat-o pe mari scene ale lumii precum Teatro alla Scala din Milano, Opera di Roma, Metropolitan Opera din New York, în teatre de operă din Marea Britanie, Irlanda, Spania, Franţa, Portugalia, SUA etc. A cântat alături de personalităţi de seamă ale teatrului liric mondial precum Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Franco Corelli ş.a.

Repertoriul Virginiei Zeani, extrem de variat, a cuprins majoritatea rolurilor importante verdiene şi pucciniene, dar şi dificile partituri precum Tatiana din „Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaikovski sau Elsa din „Lohengrin” de Richard Wagner. De asemenea, a fost prima interpretă a rolului titular din opera „Alzira” (de Gaetano Donizetti), cu ocazia redescoperirii acestei opere în anul 1967, şi a abordat în egală măsură şi repertoriul contemporan.

Totodată marţi, 24 mai 2011, la ora 18.00, în Foaierul ONB, publicul este aşteptat la o nouă întâlnire cu Virginia Zeani, ce va avea loc cu prilejul lansării volumului „Canta che ti passa. Virginia Zeani în dialog cu Sever Voinescu”, publicat de editura Galaxia Gutenberg.

Număr de vizualizări :2145


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro