spot_img

“LEVURE LITTERAIRE”, un proiect editorial coordonat de Rodica Draghincescu

Pe 1 septembrie 2010, va apărea o nouă revistă de cultură, cu un format atractiv, îmbinând textele literare originale, cu traducerea lor în limba franceză, dar şi în alte limbi de circulaţie internaţională. Scriitoarea Rodica Draghincescu este iniţiatoarea acestui nou proiect literar, „LEVURE LITTERAIRE”, care va avea o apariţie trimestrială şi care va prinde formă odată cu prima zi din toamna anului 2010. Revista poate fi citită la pagina web: http://www.levurelitteraire.com. Redacţia este alcătuită din: Cecile Oumhani, Rudiger Fischer, Jaques Fournier, Christa Schuenke, Rodica Draghincescu, Severine Le Bruel şi Yann Porte. AgenţiadeCarte.ro a aflat mai multe amănunte despre “LEVURE LITTERAIRE” chiar de la iniţiatoarea proiectului, Rodica Draghincescu. Mai multe informaţii puteţi citi, în exclusivitate, în rândurile următoare.

“LEVURE este o veche ambiţie de-a mea, un vis în etate de vreo doi anişori. Cum de pe la început de iulie eram deja în vacanţă şcolară, cum în Lorena plouă prea des, cum p-aci oamenii se deprimă şi mai des, m-am gândit că ar fi bine să nu mă plictisesc doar cu lecturi, să nu mă ameţesc doar cu propriile-mi scrieri, aşa că… pe 12 iulie 2010, într-o noapte cu lună plină, am dat bice gândului creator. I-am zis: „Hai să facem revista aceasta…” .. Pe data de 14 iulie 2010, visul, biciuit fără măsură, a luat-o la galop, ca un sălbatic, şi a luat naştere publicaţia de informaţie şi de educaţie culturală “LEVURE LITTERAIRE”, ce va fi găzduită la pagina web http://www.levurelitteraire.com.

TOTUL e făcut de mine, manual, cu un modul de debutant mai întâi, ca mai apoi, pe baza încurajărilor venite din partea unor prieteni adevăraţi, am decis să-i cumpăr un domeniu pe web, să-i pun şi o adresă nobilă, demnă de o revistă ce se vrea internaţionala. Va fi o publicaţie virtuală, un magazin de cultură, având ca principiu de lucru mariajul tuturor artelor frumoase cu literatura, filosofia, sociologia, critica literară etc.

Publicaţia şi-ar dori să apară trimestrial, ca să aibă lumea timp să aprofundeze materialele colaboratorilor din “LEVURE LITTERAIRE”. Chiar dacă cititorul nu cunoaşte limba franceză, el poate observa totuşi, că până şi titlul ei e buclucaş, e o ditamai drăguţa rostogolire de silabe, o inversare a cuvântului francez „revue”/”revista”, care mi-a dat LEVURE, adica „drojdie”, cuvânt cu multiple posibilitati semantice, cu mult umor şi cu niţică savoare culinară…

Am găsit şi o imagine simbol, „lamâia verde” (care spală greaţa celor care s-ar dezgusta, la o adică), precum şi o culoare de fond, foarte dragă magiei poetice: VERDELE CRUD, de broască de lună mai, culoare atât de interzisă de biserici şi altele, pe motiv că ar simboliza tot soiul de vrăji… Vorbesc de începuturile medievale, şi de multe alte cenzuri de  mai târziu…

După primele zile de tatonat terenul, tot cam pe la mijloc de iulie, trimiţând prietenilor linkul prim al revistei, o grămadă de e-mailuri entuziaste mă încredinţau că trebuie neapărat să mă gândesc şi la alţii (alţii fiind oamenii ce-mi seamănă), deoarece aceşti atâţia alţii consideră revista originală, bine gândită şi darnică (uită-te la ECHOS/PRESSE).

Când aproape totul a fost finisat (designul RD, umorul RD, editorialul, pagina de întâmpinare, toate explicaţiile ce se cuveneau, când toate rubricile au fost clădite de nopţile mele albe, garnisite cu materiale de la amici – scriitori şi mulţi artişti înâlniţi de subsemnata pe la festivaluri de literatură din mai multe ţări), le-am oferit, CADOU, linkul revistei, propunându-le diferite funcţii amicale! Am fost, cum s-ar povesti, generoasă… ca să nu-mi sperii prietenii cu „cereri” pe timpul verii… Şi, fie ei la munte, fie ele la mare, cam toţi au fost încântaţi! Aşa că…

Cu mare bucurie, mi-am dat seama că, dacă aceşti prieteni, scriitori şi artişti au avut încredere, îmi ramâne să sper că acest prim pas va deveni o oază de prietenie, de solidaritate culturală, acum, când vremurile sunt mai turbate ca niciodată…

Se pare că se anunţă şi ceva sponsori internaţionali… De vom trăi, vom vedea ce şi cum…

Din România mi-a facut plăcere sa-l invit şi să-l şi public pe DAN COMAN, aflat acum, pe urmele mele, la bursă la Stuttgart (e de găsit în LEVURE la rubrica Multilinguisme/Languages), un poet tare drag… Pe Horia Gârbea, coleg de generaţie, îl aveam în vizor cu o comedie mustoasă despre Ziua Europei. Zis şi făcut, i-am publicat un fragment în franceză, într-o excelentă traducere…

M-am mai gândit şi la Floarea Ţuţuianu. Şi mă gândesc la toţi scriitorii şi artiştii români de talent…

La Tine, cititorule, în mod cu totul special….”, a spus Rodica Draghincescu, prezentând revista de cultură “LEVURE LITTERAIRE”.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508