În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.
POEZIE
Robert Șerban, Pavel Vereș – ”Ascuns în transparență”, Editura Polirom (50%, 84 Votes)
Dan Coman – “Insectarul Coman“, Editura Charmides (14%, 23 Votes)
Claudiu Komartin – ”Maeștrii unei arte muribunde, Poeme alese, 2010-2017”, Editura Cartier (8%, 13 Votes)
Ioana Crăciunescu – ”Mon General”, Editura Tracus Arte (5%, 9 Votes)
Cosmina Moroșan –”Beatitudine. Eseu politic”, Editura Nemira (4%, 7 Votes)
Teodor Dună – ”kirila”, Editura Tracus Arte (4%, 7 Votes)
Ioana Crăciunescu – ”Piața Chibrit”, Editura Charmides (3%, 5 Votes)
Vlad Moldovan, ”Glitch”, Editura Charmides (3%, 5 Votes)
Dumitru Păcuraru – ”Punctul de inversare a memoriei”, Casa de editură Max Blecher (2%, 4 Votes)
Eugen Suciu – ”Frica”, Editura Tracus Arte (2%, 3 Votes)
Mihók Tamás – ”cuticular”, Casa de editură Max Blecher (1%, 2 Votes)
Vlad Drăgoi – ”Sergio Leone”, Editura Charmides (1%, 2 Votes)
Andrei Dósa – ”adevăratul băiat de aur”, Casa de editură Max Blecher (1%, 2 Votes)
Ovio Olaru – ”Proxima B”, Editura Charmides (1%, 1 Votes)
Bogdan Tiutiu – ”sundial”, Editura frACTalia (1%, 1 Votes)
Numar de voturi: 168
Loading ...
PROZĂ
Ioana Nicolaie – “Pelinul negru“, Editura Humanitas. (50%, 79 Votes)
Bogdan-Alexandru Stănescu – “Copilăria lui Kaspar Hauser“, Editura Polirom (21%, 33 Votes)
Cristian Teodorescu –”Cartea pisicii”, Editura Polirom (6%, 9 Votes)
Răzvan Petrescu, ”Mandarina”, Editura Curtea Veche (6%, 9 Votes)
Florin Chirculescu – “Greva păcătoșilor“, Editura Nemira (4%, 6 Votes)
Tatiana Țîbuleac – ”Vara în care mama a avut ochii verzi”, Editura Cartier (4%, 6 Votes)
Andrei Cornea – ”Lanțul de aur”, Editura Humanitas (3%, 4 Votes)
Eugen Uricaru – ”Permafrost”, Editura Polirom (2%, 3 Votes)
Andrei Crăciun – ”Aleea Zorilor”, Editura Polirom (2%, 3 Votes)
Dinu Guţu – ”Intervenţia”, Editura Polirom (1%, 2 Votes)
Bogdan Coşa – ”Ultraviolenţă”, Editura Polirom (1%, 2 Votes)
Florin Iaru – ”Sînii verzi”, Editura Polirom (1%, 2 Votes)
Dan Ciupureanu – ”Omar şi diavolii”, Editura Polirom (1%, 1 Votes)
Tudor Ganea – ”Miere,” Editura Polirom (0%, 0 Votes)
Numar de voturi: 159
Loading ...
CRITICĂ LITERARĂ/ ISTORIE LITERARĂ / TEORIE LITERARĂ
Cosmin Ciotloş – ”Elementar, dragul meu Rache. Detalii mateine sub lupă”, Editura Humanitas (40%, 34 Votes)
Adriana Stan – ”Bastionul lingvistic. O istorie comparată a structuralismului în România”, Editura Muzeul Literaturii Române (13%, 11 Votes)
Mihai Iovănel – ”Ideologiile literaturii în postcomunismul românesc”, Editura Muzeul Literaturii Române (12%, 10 Votes)
Marius Conkan – ”Portalul şi lumile secundare. Tipologii ale spaţiului în literatura fantasy”, Editura Tracus Arte (8%, 7 Votes)
Ion Simuț – ”Literaturile române postbelice”, Editura Școala Ardeleană (8%, 7 Votes)
Oana Soare – ”Ceilalți moderni. Antimodernii. Cazul românesc”, Editura Muzeul Literaturii Române (6%, 5 Votes)
Ramona Tănase – ”Politicile lui Mircea Eliade: de la tinereţea legionară la maturitatea exilului”, Editura Tracus Arte (6%, 5 Votes)
Gelu Ionescu – ”Cartea lui Prospero. Eseuri despre douăsprezece piese de William Shakespeare”, Editura Humanitas (6%, 5 Votes)
Numar de voturi: 84
Loading ...
ESEISTICĂ/ MEMORIALISTICĂ / PUBLICISTICĂ
Elena Stancu, Cosmin Bumbuț – ”acasă, pe drum. 4 ani teleleu”, Editura Humanitas (43%, 38 Votes)
Nicolae Breban – ”Viața mea”, Editura Polirom (15%, 13 Votes)
Aurora Liiceanu – ”Cuvinte încrucișate”, Editura Polirom (14%, 12 Votes)
Claudiu Turcuș – ”Împotriva memoriei. De la estetismul socialist la noul cinema românesc”, Editura Eikon (13%, 11 Votes)
Mircea Anghelescu –„Am fost martor”. Istoria literară ca depoziție, Editura Spandugino (11%, 10 Votes)
Radu Călin Cristea – ”Împăratul cu şapcă. Regimul Traian Băsescu şi elitele sale”, Editura Rao (5%, 4 Votes)
Numar de voturi: 88
Loading ...
Număr de vizualizări :10452
One Comment to “(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017”
[…] 2018, ora 23.00. Astfel, au fost declarați câștigătorii topului AgențiadeCarte.ro – ”Cele mai bune cărți ale anului 2017” : Robert Șerban, Pavel Vereș – ”Ascuns în transparență”, Editura Polirom (secțiunea […]
Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro
(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021
De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021: 30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.
(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020
De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)
(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019
De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurilealese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.
(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018
În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneripe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.
(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017
În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.
(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016
Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.
(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015
Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.
[…] 2018, ora 23.00. Astfel, au fost declarați câștigătorii topului AgențiadeCarte.ro – ”Cele mai bune cărți ale anului 2017” : Robert Șerban, Pavel Vereș – ”Ascuns în transparență”, Editura Polirom (secțiunea […]