spot_img

Ziua Limbii Române, celebrată prin lansarea turului statuilor din Sectorul 2

Luni, 31 august 2020, de Ziua Limbii Române, între orele 10.00-12.30, candidatul pentru Primăria Sectorului 2 București, dl. Neculai Onțanu, a lansat programul ”Turul statuilor din Sectorul 2”, în cadrul căruia au fost depuse flori la statuile lui Mihai Eminescu (din Parcul Național, ora 10.00), Petre Țuțea (sculptor Vasile Gorduz, ora10:30), Mircea Vulcănescu (ora 10:45,  sculptor Valentina Boștină), Mircea Eliade (sculptor Vasile Gorduz, ora 11:05), C.A. Rosetti (ora11:15, sculptor Wladimir Hegel), Nicolae Bălcescu (sculptor Mircea Spătaru, ora 11:30) Adrian Păunescu (Parcul Grădina Icoanei, ora 11:45, sculptor Deac-Bistrița), și I.L.Caragiale (sculptor Constantin Baraschi, ora 12:15). “Sperăm să continuăm, în 2021, de Ziua Limbii Române, decernarea distincțiilor Primăriei Sectorului 2 pentru  cadrele didactice care predau limba română în unitățile de învățământ gimnazial și liceal din Sectorul 2, cât și pentru toți elevii din Sectorul 2 care se vor remarca la Olimpiada de limba și literatura română și la concursurile literare. Cu acest tur al statuilor, ne dorim să promovăm, în viitorul apropiat, biografiile și operele scriitorilor români care și-au legat destinul de Sectorul 2. În 2021, dorim, de altfel, să continuăm celebrarea marilor noștri creatori de limbă prin dezvelirea, tot de Ziua Limbii Române, a bustului marelui romancier Marin Preda și a bustului poetului și patriotului unionist Grigore Vieru.”, a declarat dl. Neculai Onțanu.

Dragi locuitori ai limbii române, dragi locuitori ai Sectorului 2,

 

Astăzi, de Ziua Limbii Române, împreună cu echipa mea, avem bucuria să lansăm programul ”Turul statuilor din Sectorul 2”, în cadrul căruia depunem flori la statuile lui Mihai Eminescu, Petre Țuțea, Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade, C.A. Rosetti, Nicolae Bălcescu, Adrian Păunescu și I.L.Caragiale, scriitori și gânditori care au dat unicitate, expresivitate și strălucire limbii române.

Încă din anul 2014, am realizat de Ziua Limbii Române, colocvii și programe culturale și literare care au pus în evidență rolul esențial al limbii române, într-o lume globalizată și multiculturală. Invitaţii acestor colocvii, precum academicienii Eugen Simion și Răzvan Theodorescu, universitarii Ioan Cristescu și Paul Cernat sau scriitorul Dan Mircea Cipariu, au adus  argumente asupra faptului că Limba Română este un element esențial al identității noastre naționale. Fără limba română, am fi  doar o populație de consumatori și nu o națiune în concertul european.

Sperăm să continuăm, în 2021, de Ziua Limbii Române, decernarea distincțiilor Primăriei Sectorului 2 pentru  cadrele didactice care predau limba română în unitățile de învățământ gimnazial și liceal din Sectorul 2, cât și pentru toți elevii din Sectorul 2 care se vor remarca la Olimpiada de limba și literatura română și la concursurile literare.

Cu acest tur al statuilor, ne dorim să promovăm, în viitorul apropiat, biografiile și operele scriitorilor români care și-au legat destinul de Sectorul 2. În 2021, dorim, de altfel, să continuăm celebrarea marilor noștri creatori de limbă prin dezvelirea, tot de Ziua Limbii Române, a bustului marelui romancier Marin Preda și a bustului poetului și patriotului unionist Grigore Vieru.

 

Încheiem cu aceste versuri scrise de Grigore Vieru pentru copii:

 

”În al limbilor tezaur

Pururea o să rămână

Limba doinelor de aur,

Limba noastră cea română.”

 

Neculai Onțanu

 

 

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august ca urmare a unei inițiative legislative din 2011, votată de Parlamentul României prin Legea nr. 53/2013. „Ziua Limbii Române“ a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeași dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele „Limba Noastră“ pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită nu numai între granițele țării, ci și dincolo de frontiere.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508