spot_img

Zilele Jazzului Maghiar la București, ediția a 4-a

În zilele de 28, 29 și 30 septembrie 2022 Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București invită iubitorii de jazz la Zilele Jazzului Maghiar la București, în cadrul festivalului vor urca pe diferite scene unii dintre cei mai faimoși jazziști contemporani din Ungaria, dar și câțiva invitați din România. Prima ediție a acestui festival a avut loc în octombrie 2019 și de atunci în fiecare toamnă figurează în programul edițiilor nume grele ale jazzului maghiar, dar și tineri muzicieni ce au obținut reale succese pe plan internațional. Și, nu în ultimul rând, Zilele Jazzului Maghiar la București oferă șansa de a evolua în capitala României și unor jazziști transilvăneni care performează pe scenele jazzului mondial.

Astfel, ediția din acest an se desfășoară după următorul program:

Miercuri, 28 septembrie, începând cu ora 16:00 Gyárfás István, un chitarist deja binecunoscut și apreciat de publicul din România, va susține, alături de fiul său, Gyárfás Attila, profesor de percuție la catedra de jazz a Universității de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, un workshop, la care îi așteptăm pe toți cei ce doresc să pătrundă în tainele jazzului, indiferent dacă sunt muzicieni sau nu. Și, ca de obicei, participanții sunt așteptați cu instrumentele lor muzicale, pentru ca la sfârșitul workshopului să-și poată prezenta roadele muncii lor. Workshopul va avea loc la Universitatea Națională de Muzică București, Sala Auditorium (str. Știrbei Vodă nr. 33).

În aceeași seară, 28 septembrie, și în aceeași locație, UNMB, Sala Auditorium, începând cu ora 19:00 Gyárfás István și Gyárfás Attila vor evolua în  cadrul unui cvartet inedit, în care li se alătură basistul Johnny Bota, membru al renumitei formații Bega Blues Band, organizator al mai multor festivaluri de jazz și blues din România, și fiul său, violonistul și violistul Sascha Bota, un tânăr muzician care trăiește la Londra, fiind la deopotrivă apreciat ca solist violist al unor orchestre renumite de muzică clasică, precum și ca interpret de jazz.

În seara de 29 septembrie la ora 19:00 Green Hours Jazz Cafe(Calea Victoriei 120) găzduiește concertul Perspectives Project adus în fața publicului de un trio condus de chitaristul Bende Zsolt, născut în Târgu Mureș. Muzicianul care a studiat la Berklee College of Music din Boston este o personalitate determinantă a vieții jazzistice din Ungaria și îi are ca parteneri pe Arnie Somogyi, unul dintre cei mai de succes contrabasiști din Marea Britanie, care a participat la înregistrarea a peste 60 de albume și a cărui piese figurează în coloanele sonore ale unor pelicule precum „The Talented Mr Ripley” sau „An Education”, respectiv la tobe pe talentatul muzician Tálas Áron, pe care anul trecut l-ați putut asculta în calitate de pianist.

Ediția din acest an a Zilelor Jazzului Maghiar la București se încheie vineri, 30 septembrie ora 19:00 la Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București (str. Gina Patrichi nr. 8) cu un concert klezmer-jazz al trupei Nigun – Párniczky András la chitară, Bede Péter la saxofon, taragot, Ajtai Péter la contrabas, Baló István la percuție – singura formație de jazz din Europa a cărui muzică își are originile în muzica evreiască din Europa Centrală și de Est. 

Evenimentul se realizează cu sprijinul Fondului Bethlen Gábor și al Fondului Național Cultural din Ungaria, în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică București, Green Hours Jazz Cafe și Diákközéletért Alapítvány. 

Intrarea este liberă, cu excepția concertului de la Green Hours Jazz Cafe.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508