spot_img

Zilele Bucureștiului la Muzeul Municipiului București

În ziua de 20 septembrie 2016, orașul București sărbătorește 557 de ani de la prima atestare documentară, din vremea lui Vlad Țepeș. Cu această ocazie, Muzeul Municipiului București organizează o serie de evenimente pentru toate vârstele, cu intrare gratuită. Luni, 19 septembrie 2016, Dr. Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București, invită publicul la o conferință specială având ca temă originile Bucureștiului. Conferința „Cum au apărut Bucureștii” începe la ora 18:30, în holul central al Palatului Suțu. Dedicat domeniului antropologiei urbane, Dr. Adrian Majuru oferă o abordare modernă și originală a istoriei orașului, captivantă deopotrivă pentru specialiști și pentru publicul larg.

Marți, 20 septembrie, la ora 10:30, muzeul găzduiește o activitate dedicată copiilor: spectacolul de teatru „Legenda lui Bucur”, susținut de Asociația Artextract. Aflat la a doua reprezentație la Palatul Suțu, spectacolul spune povestea ciobanului Bucur și a tinerei fete Dâmbovița, legată de începuturile Bucureștiului. Iniţiativa face parte din strategia Muzeului Municipiului București de a apropia copiii de instituțiile de cultură pentru a forma, în generațiile următoare, un public cultural conștient, informat și dornic de cunoaștere și dezvoltare. Muzeul așteaptă grupuri organizate de copii să se programeze la adresa de e-mail: horia.iova@muzeulbucurestiului.ro sau la numărul de telefon: 0372.892.980.

În seara zilei de marți, 20 septembrie 2016, începând cu ora 20.30, parterul Palatului Suțu devine scenă pentru spectacolul „Timpul”. Proiecțiile ce se vor desfășura în fața privitorilor evocă atmosfera plină de farmec a Bucureștilor de altădată; o călătorie în timp, acompaniată de forme, culori, dans și muzică live. Conceptul spectacolului gravitează în jurul unui text de ficţiune istorică, cu un fir narativ care poartă spectatorul într-o poveste învăluită în mister şi aşteptare. Textul este inserat între piese muzicale de factură romantică, iar intriga sa converge în spectrul eternului feminin întruchipat aici de către imaginea Irinei Suţu. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Pentru cei ce doresc să afle mai multe despre prima atestare documentară a orașului de acum 557 de ani, Muzeul Municipiului București a declarat actul semnat de către Vlad Țepeș drept „exponatul lunii” și a pregătit un text informativ ce poate fi consultat pe site-ul muzeului. Documentul este expus permanent, în reproducere facsimil, în expoziția „Timpul Orașului” de la Palatul Suțu.

Începând cu evenimentele de Zilele Bucureștiului, Muzeul Municipiului București deschide seria activităților de toamnă. Conferințele de joi se reiau începând din data de 22 septembrie cu prezentarea „Maşina timpului 7 – Bucureştiul în anii ’50”, susținută de Cristian Radu. Spectacolul „Nocturne” la Muzeul Theodor Aman, cu Irina Movilă, Mihaela Andrei și Adrian Andrei revine cu un repertoriu nou, iar „Întâlnirile cu Shakespeare” din noul sezon încep pe 2 octombrie, la Casa Filipescu-Cesianu – locație care va găzdui, de asemenea, recitalul „Acorduri și Rime”, începând cu 1 octombrie. Concertele de miercuri de la Palatul Suțu vor fi reluate din data de 5 octombrie, iar conferințele de astronomie din noul sezon așteaptă deja publicul, în fiecare sâmbătă, de la ora 19:00, la Palatul Suțu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508