spot_img

Zilele Arhivelor Militare

Muzeul Judeţean Argeş a îmbrăcat strai de sărbătoare, pentru a marca 151 de ani de la crearea DEPOZITULUI GENERAL AL RĂZBOIULUI, prima instituţie militară de profil, respectiv, 98 de ani de la înfiinţarea DEPOZITULUI DE ARHIVĂ al Secţiei de Istorie din Marele Stat Major.Crearea Depozitului de Arhivă al Secţiei de Istorie din Marele Stat Major reprezintă un „moment ce marchează începutul dezvoltării sistemului arhivistic în conformitate cu exigenţele conservării, cercetării şi valorificării tezaurului arhivistic şi a tradiţiilor militare ale Armatei României, tradiţie continuată în prezent de Arhivele Militare Naţionale Române”, precum precizează Şeful Statului Major al Apărării, Domnul General Nicolae-Ionel Ciucă.

Pentru cunoaşterea şi cercetarea tezaurului arhivistic pe care această Instituţie o deţine, conducerea Arhivelor Militare Naţionale Române, respectiv, Comandantul Depozitului Central de Arhivă din Piteşti marchează în fiecare an, în ziua de 26 iulie acest moment istoric, printr-o sesiune de comunicări ştiinţifice.

În Anul Centenar al Marii Uniri, la Piteşti, în ziua de 26 iulie 2018,  sub coordonarea directă a Domnului Dr. Petrişor Florea, s-a desfăşurat Sesiunea naţională de comunicări ştiinţifice, sub genericul  „Armata Română şi Marea Unire”.

După acordarea onorului şi primirea raportului de către reprezentantul eşalonului superior, s-a intonat Imnul Naţional, urmat de cuvântul de deschidere al comandantului unităţii adresat invitaţilor şi personalului unităţii.

S-a prezentat mesajul şefului Statului Major al Apărării cu ocazia Zilei Arhivelor Militare.

La această frumoasă aniversare istorică au fost prezente oficialităţile judeţului Argeş şi ale municipiului Piteşti, directori şi reprezentanţi ai Arhivelor Naţionale Judeţene, arhivişti, cercetători istorici, un public numeros.

La cele două sesiuni ştiinţifice, „Armata Română şi Marea Unire”, respectiv, „Miscellanea”, s-au înscris 68 de cercetători din Piteşti şi din ţară.

Surpriza plăcută a fost aceea că la sosire în Amfiteatrul Muzeului Judeţean Argeş, fiecărui participant la Sesiunea ştiinţifică i s-a oferit mapa ce conţinea Programul manifestării, un Scurt istoric al Depozitului Central de Arhivă Piteşti (cu reproduceri color de documente rare), precum şi o Diplomă de excelenţă.

Această frumoasă Diplomă este semnată de Dl. Director al Arhivelor Militare Naţionale Române, Colonel Liviu Corciu, şi respectiv, Comandantul Depozitului Central de Arhivă, Colonel Dr. Petrişor Florea (inima şi sufletul acestei istorice acţiuni), cu menţiunea „pentru valoroasa contribuţie la dezvoltarea istoriografiei naţionale cu prilejul ZILEI ARHIVELOR MILITARE şi aniversării a 98 de ani de la înfiinţarea DEPOZITULUI CENTRAL DE ARHIVĂ” PITEŞTI – 1920 – 26 iulie – 2018.

Cea mai frumoasă surpriză a fost editarea volumului „Armata Română şi Marea Unire”, care cuprinde toate comunicările ştiinţifice ale participanţilor din acest an.

Ca urmare, intervenţiile oaspeţilor au fost mult degajate de emoţie, insistându-se doar asupra elementelor de noutate pe care l-a oferit fiecare referat în parte.

Un alt moment important al manifestărilor l-a constituit prezentarea unor volume recent editate, de mare importanţă ştiinţifică: „Armata 2 română, Mărăşti, iulie 1917”, „Bârladul şi Marele Război”, „Miron Cristea, Patriarhul B.O.B., Cuvinte despre Marea Unire”, „Pr. Constantin Nazarie, Activitatea preoţilor de armată în Campania 1916-1918” etc.

Atenţie sporită a fost acordată şi prezentării proiectului cultural-ştiinţific expoziţional „Mureşenii în tranşeele Marelui Război”, precum şi a revistelor „Document. Buletinul Arhivelor Militare Române” (Bucureşti) şi „Misiunea” (Arhiepiscopia Râmnicului) – publicaţie unică în ţară, prin conlucrarea armonioasă dintre Biserica Ortodoxă şi Armata Română.

Mulţumind participanţilor, organizatorilor şi tuturor celor implicaţi, adresăm, cu recunoştinţă, un sincer

La Mulţi Ani, Arhivelor Militare Române!

Livia Ciupercă

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508