spot_img

Ziariştii, colegii şi spectatorii i-au premiat pe cei mai buni actori ai Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara

Conform tradiţiei, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara îşi premiază actorii la finalul încă unei stagiunii teatrale reuşite. Festivitatea a avut loc sâmbătă, 10 iunie 2017, la finalul spectacolului „HAIR”, care s-a jucat în cadrul Festivalului Artelor Timişorene.

Jurnaliştii şi abonaţii Kultcard au votat cel mai bun actor, cea mai bună actriţă şi cel mai bun spectacol al stagiunii 2016/2017, iar membrii trupei şi-au ales şi ei favoriţii dintre colegi. Astfel, în urma votului colegilor actori, câştigători au fost Magyari Etelka şi Vass Richárd. Publicul teatrului şi ziariştii au decis ca titlul de cea mai bună actriţă a stagiunii să îi revină lui Éder Enikő, iar titlul decel mai bun actor –  lui Molnos András Csaba. Toţi actorii sunt membri în trupă de mai mulţi ani, fiind distribuiţi  în roluri variate, iar această stagiune le-a oferit noi modalităţi de exprimare artistică. De pildă, Magyari Etelka a creat împreună cu Levko Esztella  spectacolul de teatru-dans „Mai spun atât şi plec…”, care a deschis stagiunea curentă, remarcându-se şi în „Dypshoria Show” coregrafiat de Florin Fieroiu. Vass Richárd este actor păpuşar, însă în această stagiune a jucat în spectacole variate, precum „Ultima mutare” de Kocsárdi Levente sau „Exit” de Schilling Arpád. Éder Enikő şi-a demonstrat de nenumărate ori calităţile vocale şi actoriceşti generoase, fiind implicată în proiecte diferite în ţară şi în Ungaria, iar la Teatrul Maghiar din Timişoara s-a remarcat în „Avalanşa” şi „Sonnet 66”. Molnos András Csaba şi-a câştigat aprecierea publicului mai ales în rolul lui Molière în „Improvizaţia de la Versailles”, unde face un tur de forţă, dar şi ca Macbeth în „Sonnet 66”.

Din cele opt premiere ale stagiunii curente, cel mai bun spectacol a fost declarat „Avalanşa”, pe un text al dramaturgului turc Tuncer Cucenoglu, regizor Kedves Emőke, care a avut premiera în 4 noiembrie 2016. „Avalanşa” vorbeşte despre o comunitate izolată în munţi care este nevoită să trăiască în tăcere absolută timp de nouă luni pe an, pentru a nu strârni avalanşa nimicitoare. Textul face aluzie la sistemele totalitare în care oamenii trăiesc în frica paralizantă de a nu încălca regulile, iar autorul Tuncer Cucenoglu, care a fost prezent la premieră, s-a arătat încântat de interpretarea autentică a actorilor şi montarea realistă gândită de Kedves Emőke.

La finalul festivităţii de sâmbătă, teatrul i-a recompensat şi cei mai fideli şi activi spectatori ai stagiunii: Stela Harnaci şi Haraszy Zoltán.

Sponsori: Hotel Timişoara, Restaurant Belvedere, Downtown Spa, Salonul de vinuri ROVINHUD, OTP Bank, Textile House.

Luni şi miercuri, 12 și 14 iunie 2017, se joacă în sălile teatrului ultimele două spectacole ale stagiunii: luni, de la 19:00 „Mai spun atât şi plec…”, iar miercuri – „Deşteptarea primăverii”, ambele traduse în română. Spectacolul „Maghiar” se va juca în deplasare luni, la Subotica (Serbia) şi în 19 iunie la Festivalul Teatrelor Maghiare de la Kisvárda (Ungaria), iar luna se încheie cu participarea spectacolului „Shakespeare, Sonnet 66” la Festivalul Internaţional de Teatru Alternativ şi Nou INFANT din Novi Sad (Serbia), în 26 iunie.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508