spot_img

Yuri Kordonsky şi 27 de tineri actori români, faţă în faţă cu Cehov

Douăzeci și șapte dintre cei mai promiţători tineri actori români au vorbit vineri, 28 iulie, în Sala Media a Teatrului Naţional ‘’I. L. Caragiale’’ din Bucureşti, despre întâlnirea lor cu opera lui Cehov, sub îndrumarea marelui regizor Yuri Kordonsky. Timp de şapte zile, aceştia au participat la „Cehov/Kordonsky. Laborator de teatru”, primul mare eveniment din cadrul Festivalului Naţional de Teatru, ediţia 2017. Organizat de Festivalul Naţional de Teatru şi de Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală “Ion Sava”, laboratorul intensiv de creaţie s-a desfăşurat în perioada 22 – 28 iulie, în Bucureşti, la sala Atelier a Teatrului Naţional I.L. Caragiale”.

Prezentă la întâlnirea cu presa, Marina Constantinescu, director artistic şi selecţioner al Festivalului Naţional de Teatru, iniţiatoarea acestui laborator, i-a mulţumit regizorului: „Cred foarte mult în şcoala pe care o are Yuri Kordonsky. Cred că se întâlneşte rar această îmbinare între un actor extraordinar, un regizor de excepţie şi un profesor de mare har (acum la Yale University – SUA). Îi mulţumesc că a acceptat să suspende, într-un fel, timpul care ne presează pe toţi şi că am reuşit să construim împreună acest prolog al Festivalului Naţional de Teatru. E o preocupare constantă pe care am avut-o de a organiza astfel de întâlniri (precum cele cu Thomas Ostermeier, Luk Perceval, sau Carolyn Carlson) şi sunt convinsă că cei 27 de tineri – nume deja cunoscute ale teatrului românesc, vor avea un cuvânt important de spus pe mai departe, în această meserie. Pentru că eu cred că teatrul înseamnă, până la sfârşit, bucuria de a fi împreună’’.

Yuri Kordonsky, regizor, scriitor, actor, profesor de regie în cadrul Yale School of Drama – USA, a stat în mijlocul elevilor săi şi a ascultat cum fiecare şi-a descris experienţa de laborator.

Ada Galeş, Alexandra Sălceanu, Alina Petrică, Ana Bianca Popescu, Andrei Radu, Aylin Cadîr, Ciprian Nicula, Dan Rădulescu, Denisa Nicolae, Emilia Bebu, Emilian Oprea, Florentina Ţilea, Florin Călbăjos, Gabriel Răuţă, George Albert Costea, Ioana Predescu, Ionuţ Toader, Lari Giorgescu, Liviu Romanescu, Maria Bacci Pasello, Paula Niculiţă, Radu Iacoban, Rareş Florin Stoica, Silvana Negruţiu, Silviu Debu, Ştefan Lupu, Vlad Logigan – au fost cei 27 de participanţi la masterclass-ul Cehov/Kordonsky.

Una din cerinţele importante pe care le-am avut – mărturisea în faţa audienţei Yuri Kordonsky – a fost să ţinem aceste întâlniri de lucru cât se poate de intime, adică cu uşile cât mai închise. Beckett, cred, spunea că orice text dramatic bun este o linişte întreruptă. Noi am întrerupt deja această linişte şi nu ştiu exact cât de bună e ‚piesa’  pe care am încercat să o scriem prin acest tip de întâlniri-conversaţii. Ceea ce mă preocupă pe mine e că în tot ce facem sau spunem ne raportăm prea mult ‚la trecut’. Dar ce rămâne important e că mâine o luăm de la zero. Iar asta e deopotrivă înfricoşător şi sublim. Cred că aşteptarea cea mai pozitivă pe care o putem avea după astfel de întâlniri este să ridicăm ştacheta ‚punctului zero’ de mâine. Iar eu simt că ‚punctul meu zero’ a urcat puţin mai sus după această săptămână petrecută cu actorii români’’, a continuat Yuri Kordonsky.

’Avându-l alături de noi pe unul dintre cei mai interesanţi regizori (care a montat mult în România, dar şi-n întreaga lume), am încercat împreună – FNT, UNITER şi TNB,–  să organizăm acest workshop pornind de la literatura unuia dintre cei mai interesanţi scriitori dramatici ai lumii – A.P.Cehov’’, a spus Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional ‘’I. L. Caragiale’’ din Bucureşti şi Preşedintele UNITER.

Coincidenţa face ca Yuri Kordonsky să fi debutat în repertoriul Teatrului Naţional din Bucureşti în 2005, în condiţii oarecum similare: era tot perioadă de concedii ale actorilor si teatrelor, iar efortul repetiţiilor a fost la fel de special… însă, până la urmă, răsplătit de o premieră memorabilă: ”Inimă de câine” – un spectacol cu care a debutat şi direcţia nouă a TNB şi care a dat şi titlul unui program pe care-l păstrăm şi-acum: „Condamnarea comunismului prin teatru”. Întâlnirea cu domnul Kordonsky a fost pentru TNB o dragoste la prima vedere şi continuă într-o eternă poveste de dragoste.’’, a adăugat Ion Caramitru, care a făcut referire şi la Premiul UNITER 2017 pentru cea mai bună regie, decernat lui Yuri Kordonsky pentru punerea în scenă a spectacolului „În adâncuri”, la Teatrul de Stat Maghiar din Cluj. „În adâncuri’’, de Maxim Gorki, traducerea Annamária Radnai, dramaturgia Visky András, scenografia Dragoş Buhagiar, face parte din selecţia oficială a actualei ediţii a FNT şi va putea fi văzut în toamnă la Bucureşti.

Despre laboratorul Cehov / Kordonsky

De-a lungul celor şapte zile, Yuri Kordonsky a abordat lucrul pe texte de A. P. Cehov, metodologia masterclass-ului mixând experienţa sa în multiplele montări ale pieselor cehoviene cu cea de profesor de regie şi actorie în şcoli prestigioase de teatru, precum Columbia University, UC San Diego, George Washington University, Colgate University sau Eugene O’Neill Theater Center. Programul masterclass-ului a îmbinat elemente de teorie cu lucrul practic pe scene din piesele ‘’Pescăruşul’’, ‘’Trei surori’’, ‘’Unchiul Vania’’ şi ‘’Livada de vişini’’.

Intraţi pe www.fnt.ro pentru a vedea o galerie foto de la întâlnirea actorilor cu presa.

Festivalul Naţional de Teatru se desfăşoară între 20-30 octombrie la Bucureşti.

Ediţia de anul acesta îi este dedicată actorului Victor Rebengiuc.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508