spot_img

Volumul „Meditații andine”, de Florina Nicolae, lansat la Tramvaiul 26

Marți, 5 iunie 2018, ora 19:00, la Tramvaiul 26 (Str. Cercului nr. 6, București), va avea loc lansarea volumului „Meditații andine”, de Florina Nicolae, Editura Tracus Arte. Invitați: Maria Eugenia Echeverria Herrera, ambasador al Republicii Perú în România, Octavian Gordon, profesor la  Universitatea București, Ștefan Nicolae, diplomat și scriitor.

Acest volum s-a construit din dorința de a înțelege realitatea unei țări – Perú – atât de deosebită prin geografie, cultură, obiceiuri, filozofie de viață, mentalități etc., dar, în același timp, atât de familiară la nivel uman. Autoarea și prefațatorul, în calitate de diplomați, au cules impresii și informații, au trăit experiențe inedite și captivante care i-au pus în postura de arheologi, antropologi, geografi, istorici, călători insațiabili. Textele reunite în această carte sunt, în egală măsură, rod al aspirației de a glosa și a analiza o nouă și incitantă paradigmă culturală, dar trădează și nevoia personală a unei mărturisiri, a transmiterii directe a emoției încercate cu prilejul descoperirii acestei „lumi noi”. Caracteristica principală a universului peruan este diversitatea: formele de relief (zona de coastă foarte aridă, regiunea andină unde viața este posibilă și la peste 4.000 m, mirifica lume amazoniană); bogăția demografică și cea a tradițiilor culturale; înzestrarea cu resurse fabuloase; istoria care a avut o cu totul altă desfășurare decât cea din Europa; civilizațiile care au precedat sosirea spaniolilor; biodiversitatea excepțională. Volumul constituie așadar o invitație, făcută cu toată convingerea, de a înțelege și prețui nemijlocit această lume prea puțin cunoscută prin părțile noastre. Florina Nicolae

Este o onoare pentru mine să salut publicarea cărții Meditații Andine. Perú – între mituri și realități a doamnei Florina Nicolae. În timpul șederii sale în Perú, din 2011 până în 2016, Florina a contribuit activ, împreună cu soțul său care a condus Ambasada României din Lima, la îmbogățirea și proiectarea spre viitor a relațiilor dintre statele noastre, obiectiv îndeplinit cu mare succes.

Având o minte curioasă și voința de a investiga mai cu seamă ceea ce află ea însăși, autoarea s-a străduit să cunoască țara mea și trecutul ei milenar, istoria, oamenii și obiceiurile, diferitele forme de expresie artistică, religioasă și altele. În această carte abordează aspecte spirituale, simboluri și tradiții ale diverselor culturi, între care cele din Caral, Nazca, Moche, ori teme precum semnificația crucilor andine, retablo-urile, obiceiurile legate de Crăciun și de Paște, Fecioara Maria și Pachamama, informațiile despre mânăstirea Desculților și cea din Ocopa, dar și despre străvechea ecologie andină. În procesul de cercetare, Florina Nicolae s-a bazat pe cunoștințele sale de antropologie, religie, sociologie și istorie, stabilind paralele cu manifestări similare europene sau din alte părți ale lumii.

Prefața, scrisă de Ștefan Nicolae, cu valoroase elemente despre istoria, geografia, cultura și tradițiile din Perú, completează această lucrare, pe care o consider o lectură indispensabilă pentru cine dorește să se apropie de lumea peruană din punctul de vedere al cuiva care, încercând să-i deslușească tainele, s-a simțit, în cele din urmă, atașat sufletește de această realitate. Maria Eugenia Echeverría, Ambasador al Republicii Perú la București

http://www.tracusarte.ro/memorii-si-jurnale/821-meditatii-andine-florina-nicolae-9786066649155.html

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508