spot_img

Volumul ”Calea europeană a Republicii Moldova”, lansat în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României

Cea mai recentă carte apărută la Editura Adenium în colecția Headline, coordonată de prof. univ. dr. Sorin Bocancea, rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, și de prof. univ. dr. Radu Carp, directorul Școlii Doctorale de Științe Politice de la Universitatea București, ”Calea europeană a Republicii Moldova”, a fost lansată luni, 18 aprilie 2016, la sediul din Chișinău al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Evenimentul a avut loc în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României, care a salutat inițiativa editorială și a declarat că „această carte redefinește vocația europeană a acestei părți din geografia și istoria Europei, fiind editată de un grup de prieteni de la Iași. Am considerat că, în acest început atât de convingător de primăvară, ar fi foarte frumos ca Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova să accepte ca, în finalul vizitei noastre la Chișinău, să avem această întâlnire prin care să le prezentăm lucrarea”.

Prof. univ. dr. Daniel Șandru, directorul editorial al Editurii Adenium, a precizat faptul că acest volum face parte din colecția Headline, proiectată „în ideea de a avea în permanență un exercițiu de reacție rapidă la tot ceea ce se petrece în spațiul public, nu doar intern, ci și internațional. Deloc întâmplător, colecția a debutat imediat după tragicul atentat de la Charlie Hebdo, cu un volum coordonat de asemenea de profesorul Sorin Bocancea, care e și coordonatorul unei lucrări apărute săptămâna trecută în aceeași colecție, intitulată Marșul asupra Europei”.

Volumul lansat la Chișinău reunește 38 de studii și analize ale unor specialiști în istorie, științe politice, sociologie sau ale unor jurnaliști de pe ambele maluri ale Prutului și vine să răspundă la criza politică, civică și economică din Republica Moldova.

Scriitorul Vitalie Ciobanu, unul dintre contributorii volumului, a catalogat această apariție editorială drept una care se pliază pe o stare generală pe care o trăiesc toți cetățenii din Republica Moldova: „Era importantă apariția unui volum care să concentreze concluzii și analize, să sintetizeze momentul acesta și să ofere un reper esențial pentru noi, cei de aici. Nu e întâmplător faptul că a fost resuscitat și obiectivul unirii”.

Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, unul din cei doi coordonatori ai volumului, a povestit celor prezenți cum s-a născut ideea cărții: „Acest volum este o reacție la criza politică din Republica Moldova de la începutul anului 2016, unul de reacție fără a fi reactiv, întrucât toate contribuțiile celor 38 de participanți la proiect sunt echilibrate, argumentate și în limitele civismului și ale spiritului democrației. Toate opiniile sunt invitații la judecarea lucidă a perspectivei europene a Republicii Moldova și vin uneori și cu soluții la problemele cu care se confruntă acest stat. Consider că ar fi bine ca decidenții Republicii Moldova să parcurgă măcar o jumătate dintre opiniile reunite în acest volum”.

În colecția Headline de la Editura Adenium au mai apărut următoarele volume: Sorin Bocancea (coord.), Je suis Charlie? Regândirea libertăţii în Europa multiculturală; Paul Cernat, Alexandru Matei, 25 de ani după. Alternative și provocări; Iulia Badea-Guéritée, Alexandru Ojică (coord.), Dialogul religiilor în Europa unită; Ioan Stanomir, Sfinxul rus. Idei, identități și obsesii; Sorin Bocancea (coord.), Marșul asupra Europei. Noile dimensiuni ale migrației.

Detalii pe www.adenium.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508