spot_img

Violoncelistul român Valentin Răduțiu și pianistul suedez Per Rundberg, un duet de clasă în EUROPALIA

Recitalul de violoncel al tânărului muzician Valentin Răduţiu, acompaniat de cunoscutul pianist suedez Per Rundberg, va avea loc pe 27 octombrie 2019, de la ora 11.00, la Palatul BOZAR, de la Bruxelles, în cadrul Festivalului EUROPALIA România. Sonata nr. 1 in mi minor op 38 pentru violoncel si pian de Johannes Brahms și Sonata nr.2 în Do Major pentru violoncel şi piande George Enescu vor face parte din program.

German cu origini clujene, Valentin Răduțiu este dovada clară că rigoarea nemțească şi cumpătarea ardelenească sunt reţeta sigură pentru succes: în 2012, Valentin Răduțiu a câștigat premiul al doilea la Concursul Internațional Enescu din București. Apreciat în presa internațională pentru „tonul masculin strălucitor, distinctiv și interesant“ și considerat drept „unul dintre cei mai buni violoncelişti ai timpul nostru“, potrivit publicației „Süddeutsche Zeitung”, artistul român este primul violoncelist care a înregistrat, alături de pianistul Per Rundberg, integrala Sonatelor pentru Pian și Violoncelde George Enescu.

Sunt onorat de invitația de a face parte din programul ales al Festivalului EUROPALIA 2019 și sunt deosebit de bucuros să concertez în contexte asociate culturii românești. Este cu atât mai mare plăcerea să susțin două concerte, în cadrul EUROPALIA: am fost și în concertul de deschidere a Festivalului, pe 1 octombrie, alături de renumitul ansamblu RaRo-SoNoRo, avându-i alături pe artiștii Diana Kettler, Răzvan Popovici și Erik Schumann. Povestesc străinilor mereu, cu mult entuziasm și mândrie, despre activitatea bogată a institutelor culturale românești răspândite în atâtea țări. Pentru mine va fi o premieră să cânt, pe 27 octombrie, la BOZAR, deși am fost de multe ori la Bruxelles”, spune violoncelistul Valentin Răduțiu.Nu mi-aș fi putut imagina un concert în cadrul ediției românești a EUROPALIA, în cadrul sărbătorii culturii românești, fără muzica lui Enescu. Nu reușesc să nu vorbesc la superlativ despre Enescu și această Sonata pentru violoncel, pe care am cântat-o de câteva zeci de ori, dar niciodată nu m-a plicitisit o secundă. Are o delicatețe și un rafinament sublim, este plină de emoție și sentiment, fără să fie vreodată patetică sau dulceagă. Și o anumită clipă, la sfârșitul părții lenți, este una dintre momentele mele favorite din toate sonatele de violoncel. În cuvinte, nu se poate descrie, oricum. Poate, doar în necuvintele lui Nichita Stănescu:ochiul călcâiului care plânge. Veniți și ascultați acest concert!”, ne îndeamnă artistul român.

Per Rundberg şi Valentin Răduţiu au  o colaborare fructuoasă, după ce au realizat împreună cea dintâi înregistrare completă pe CD a compoziţiilor lui George Enescu pentru violoncel şi pian. „L-am cunoscut pe Per când aveam 15 sau 16 ani, la Salzburg, eram tânăr student la Universitatea Mozarteum. Pot spune că îl cunosc de peste o jumătate de viată. Suntem prieteni adevărați, uniți prin sute de ore de muzică cântate impreună, in repetiții, concursuri, în imprimări de disc, si in zeci, dacă nu sute de concerte, care ne-au purtat în cele mai diferite locuri — câteodată mari capitale ale muzicii, metropole, câteodată locuri izolate, până chiar aproape de cercul polar, unde am întâlnit oameni la fel de dornici de muzică, cum poate credem că îi găsim doar la Berlin sau Viena. Ca si personalităti, suntem diferiți în multe aspecte, dar ne simțim reciproc pe scenă cu ochii închiși. După premiul meu la Concursul Enescu, am decis să înregistram integrala lucrărilor enesciene pentru violoncel și pian. Datorită premiului și rezonanței deosebite a acestei imprimări în presa internațională, am putut oferi această muzică multor ascultători în premieră”, subliniază Valentin Răduțiu.

Valentin Răduțiu

Născut la München, Valentin Răduțiu a luat primele lecții de la tatăl său, la vârsta de șase ani. Și-a continuat studiile la Salzburg, Viena și Berlin. Printre scenele pe care a cântat se numără Filarmonica Berlin, Filarmonica din München, Konzert-haus Berlin, Prinzregententheater și Herkulessaal din München, Atheneul Român, Filarmonica din Riga, Konserthuset Stockholm si Hong Kong City Hall.

Violoncelistul a fost  invitat să cânte in numeroase festivaluri, printre care Schleswig-Holstein Musik Festival, Heidelberger Frühling, Cellobienale Amsterdam, Musikfest Stuttgart, Fürstensaal Classix, Hong Kong Arts Festival, SoNoRo, Klangspuren Tirol. Totodată, a susținut numeroase concerte de muzică de cameră alături de Evgheni Bozhanov, Cvartetul Hagen, Ib Hausmann, Diana Ketler, Alexander Madzhar, Igor Ozim, Alina Pogostkina, Razvan Popovici, Antje Weithaas și alături de cei „12 Violoceliști ai Filarmonicii din Berlin”. Artistul cântă pe un violoncel Francesco Rugieri (Cremona 1686).

Per Rundberg

Pianistul suedez Per Rundberg s-a născut în 1971 în Skelleftea Suedia, a studiat la Universitatea de Muzică şi Arte Mozarteum din Salzburg, cu prof. Karl – Heinz Kämmerling, la Ècole Normale de Musique Alfred Cortot în Paris, la Academia „Franz Liszt” din Budapesta și la Roma. Rundberg concertează frecvent în toate colţurile lumii. În calitate de solist a cântat cu Camerata Salzburg, cu orchestra Mozarteum şi în cadrul a numeroase festivaluri intrenaţionale, precum Salzburger Festspielen, Festivalul Schleswig-Holstein, Nuovi Spazi Musicali şi Festival di Nuova Consonanza, Bilbao 2001 sau Aspekte Salzburg.

Despre EUROPALIA

Festivalul bianual EUROPALIA împlineşte 50 de ani de la înfiinţare în 2019. Festivalul a debutat în 1969 și are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educație culturală. Publicul celor mai ample ediții de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, foarte mulți veniți din afara Belgiei.

Participarea României la Festivalul EUROPALIA, în perioada octombrie 2019- ianuarie 2020, este asigurată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Secretariatul General al Guvernului.

Festivalul Internațional de Arte EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, organizată sub patronajul Familiei regale a Belgiei, la Bruxelles și în diverse orașe belgiene, dar și din Marea Britanie, Franţa, Olanda, Luxemburg sau Germania.

Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017)

 

RECITAL

Data: 27 octombrie 2019, ora 11:00

Loc: BOZAR, Bruxelles, Belgia

https://www.bozar.be/en/activities/153087-valentin-radutiu-per-rundberg

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508