spot_img

Vadim Neselovskyi și suita ODESA în premieră în România la Jazz Fan Rising

Pianistul și compozitorul Vadim Neselovskyi revine la concertele Jazz Fan Rising cu o premieră pentru România: suita sa de jazz Odesa, interpretată în peste 100 de reprezentații. Vadim Neselovksyi – new-yorkez de adopție, german de cetățenie, ucrainean de origine va prezenta în premieră în România suita sa ODESA la București – marți,  22 noiembrie 2022, de la ora 19:00, la cinema Elvire Popesco (concert SOLD OUT) și la Cluj-Napoca – miercuri, 23 noiembrie 2022, de la ora 19:00, la Sala Studio a Academiei Naționale de Muzică ”Gheorghe Dima”.

București, 21 noiembrie 2022  – Două concerte cu încărcătură specială cu Vadim Neselovksyi, pianist virtuoz, compozitor și profesor la Berklee College of Music, cea mai renumită școală de muzică americană. La București (22 noiembrie) și la Cluj (23 noiembrie), melomanii vor avea privilegiul de a asculta în premieră suita pentru pian solo “ODESA – O plimbare muzicală printr-un oraș legendar”. 

„M-am născut și am crescut în Odesa, Ucraina – un oraș portuar superb la Marea Neagră” – povestește Vadim. „Știu că aproape toată lumea a auzit de Odesa și totuși, nu mulți oameni știu mai multe despre ea. Unii au auzit de acest oraș datorită filmului lui Einsenstein “Crucișătorul Potemkin”, alții îl cunosc drept locul de naștere al violonistului David Oistrakh. Mulți cunosc Odesa ca un centru foarte important al vieții evreiești la începutul secolului XX… în noul meu proiect vreau să vă spun povestea mea personală despre acest oraș.”

Suita pentru pian Odesa a fost compusă înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, dar a căpătat o actualitate înspăimântătoare și poartă ascultătorul într-o călătorie muzicală prin orașul pianistului. “Artificii percutante, motive melodice cu tonuri est-europene, multe pauze bruște, de exemplu de la cântatul frenetic la claviatură direct la melancolie sau liniște – Vadim Neselovskyi îl face pe ascultător să simtă Odesa. Uneori se aud sunete ca niște fulgi de nea, când povestește despre iarna în oraș, pe chei. Apoi o bătaie ritmică te cucerește și ajungi la gara din Odesa. Cât de mult îl doare și îl mișcă situația actuală din patria sa, ucraineanul transmite aceste sentimente minunat surprinse la pianul de concert. Artă emoționantă, unică, grozavă.” consemnează Jazzwise, în ediția din noiembrie a acestui an, după un concert memorabil cu suita Odesa, la Vilnius.

Link video: Gara Centrală din Odesa : https://www.youtube.com/watch?v=BK2IiRtujko

Link video : Scările Potemkin : https://www.youtube.com/watch?v=UYRdiZUxvz8

Vadim Neselovskyi este o mai veche cunoștință a publicului Jazz Fan Rising. În 2015, a făcut parte dintr-un concert intitulat “Duo for One”, în care ne-a uimit cu improvizațiile sale spontane, realizate împreună cu publicul. În martie 2020, Vadim Neselovskyi a fost așteptat la București pentru concertul „Piano Battle”, alături de francezul Thomas Enhco, concert SOLD OUT cu peste o lună înainte. Pandemia, cu listele sale colorate de țări în continuă mișcare, nu i-a permis să intre în România în toamnă, când concertul ar fi putut să aibă loc. L-a recomandat în locul său pe prietenul său Dan Tepfer, care a fost strălucitor.

“ODESA este „reîntoarcerea” lui Vadim la publicul din România, și vă asigurăm că va fi un concert memorabil. L-am urmărit la Jazzahead!, la Bremen, în primăvară și interpretarea lui ne-a tăiat suflarea. Așa se va întâmpla și cu dumneavoastră !” – spune Ciprian Moga, inițiator și coordonator al asociației JAZZ FAN RISING.

Concertele lui Vadim Neselovskyi sunt propuse de Jazz Fan Rising, prima asociație privată a connoisseur-ilor de jazz din România, în partenariat cu Institutul Francez și Goethe Institut. 

Concertul de la București se bucură de patronajul UNHCR România, Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Biletele la concert pot fi cumpărate de pe www.eventbook.ro și www.eventim.ro

sau direct din librăriile Humanitas și Cărturești și rețelele Vodafone, Germanos, Carrefour Voyage, OMV.

Jazz Fan Rising este formată din întreprinzători, manageri din multinaționale, medici, avocați și arhitecți. Toți cu colecții de muzică consistente și împărtășind cu plăcere bucuriile muzicii. Alegerile grupului completează agenda de jazz din România. “Invitații JFR” sunt „rarități”: artiști și proiecte savurate de “cunoscători” sau “stele în curs de consacrare”. Asociația îți dorește să constituie o voce a publicului de jazz pe piața muzicală, care să se alăture artiștilor și promotorilor de concerte. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508