spot_img

Un sentimental bine conspirat

Scriitorul Alexandru Petria a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, o recenzie la volumul ”Riduri” (Editura Casa de Pariuri Literare, 2013), semnat de Mihail Vakulovski. Textul, pe care îl redăm integral, mai jos, începe cam așa: ”Am impresia că Mihail Vakulovski e genul de personaj pe care, dacă îl dai afară pe ușă, îți intră pe geam. Nu-l cunosc, nu l-am văzut niciodată, l-am citit pe unde dă texte, treabă ideală, după mine, în relațiile cu scriitorii. Activitatea publică îi denotă lipsa de astâmpăr, credința că literatura chiar contează.”


Vakulovski publică fiindcă are ceva personal de spus, e un prea-plin sub regimul urgenței, vrea o alonjă de dur, și după tunsoare, dacă-i privești fotografia, și după tăietura versurilor, dar sub crusta primei impresii se pitește un sentimental care n-am habar dacă-i face plăcere să fie deconspirat, într-o realitate ce refuză poeticitatea, ”stau pe wc/ într-o mare instituţie/ o vilă mare dintr/ -un oraş mare/ capitala unei ţări mari/ şi mă gîndesc, ştiu/ că exact sub mine/ e tot un wc (***)”
Prin volumul ”Riduri”, apărut în 2013 la CDPL, nu știu dacă Vakulovski aduce noutăți la sound-ul său, și, în fond, nu e important, contează egalitatea cu sinele, că reușește să-și transmită mesajul pe calea proprie. Că ne plimbă prin prozaismul existenței unui angajat într-un birou oarecare sau pulsează dragostea în versuri, că scrie despre prieteni ori despre părinți, în special despre tatăl său care a murit, o sinceritate bărbătească animă cuvintele. Citez integral un poem din acest volum eteroclit: ”cei care văd oriunde oricînd Dumnezeu/ ori sînt foarte foarte proşti/ ori au probleme serioase cu capu’/ cei care caută oriunde/ oricînd Iubirea/ sînt nişte maniaci libidinoși cu botu’ umed/ și cu mintea-ntre craci/ cei care nu pot renunţa la un viciu/ atît de penibil şi autodistructiv ca fumatu’/ sînt jalnici şi nu merită altceva decît milă şi dispreţ/ cei care-s pe invers într-o lume/ plină de femei frumoase/ pur şi simplu îşi merită soarta/ cei care se călugăresc sînt nişte flori/ care şi-au pierdut încrederea în dragostea albinelor/ şi vor să fie polenizaţi de-un organ/ mult mai mare şi mai tare/ nesătui de iubire în căutare continuă de dragoste veşnică/ egoişti nesuferiţi mereu îndrăgostiţi de/ un licurici atotputernic drept şi perfect/ care există/ doar/ le arată degetul mijlociu/ însă nu l-a văzut nimeni niciodată/ cei care zic că nu-s rasişti/ dar urăsc negrii jidanii şi ţiganii/ să aibă nepoţi mulatri care să vorbească cu „r” graseiat/ feministele să se îndrăgostească de pedofili/ iar misoginii – de culturiste cu doi neuroni blonzi/ care vor să se sinucidă/ cei care încearcă să se sinucidă şi nu reuşesc/ să se uite-n oglinda lu’ mă-sa şi/ să-i dea o flegmă/ cei care chinuie toată viaţa un suflet/ să aibă un secret care să-i facă/ să transpire sînge menstrual/ cei care nu-şi pot ţine promisiunea/ să nu-şi poată ţine nici treaba mică/ cei care nu se pot abţine să nu mintă/ să-i frigă adevărul/ pînă la moarte/ cine crede că l-a apucat pe Dumnezeu de coaie/ e neam cu oile lui Gigi Becali/ cine se teme toată viaţa de moarte/ poate încerca sinuciderea sau călugăria/ dacă ai ajuns aici/ cu nervii muchie de cuţit/ ai nevoie de un control medical amănunţit (***)” Pentru chestia cu fumatul, mai că i-aș spune una repezită și de dulce autorului, dar mă abțin.
Poetul, originar din Basarabia și stabilit la Brașov, încearcă să-și întrețină o imagine de rebel perpetuu, antisistem până în pânzele albe, prin scriitură, cât și prin Tiuk, revista electronică pe care o editează împreună cu fratele său, una dintre cele mai de calitate din țară. Cât l-or mai ține curelele cu ”fluieratul în biserică” e o carte de joc în mâna viitorului. Enervează, place, Mihail Vakulovski are feedback. Cu ”Riduri” ne-a arătat ce rămâne, varianta sa.

Alexandru PETRIA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508