spot_img

Un răspuns la acuzațiile deputatului Traian Dobrinescu

Editura Polirom a trimis, pe adresa de e-mail a AgențieideCarte.ro, un comunicat de presă prin care răspunde acuzațiilor deputatului Traian Dobrinescu. Vă prezentăm textul comunicatului.

”Am aflat cu surprindere din comunicatul emis de Asociația Editorilor din România și preluat de mass-media despre afirmațiile publice ale deputatului Traian Dobrinescu privind adaosul comercial de 550% pe care editura Polirom l-ar fi practicat în cazul romanului său apărut la Cartea Românească. Dincolo de eroarea aritmetică elementară pe care Traian Dobrinescu o face, dorim să precizăm următoarele:

  1. Traian Dobrinescu confundă în mod evident costul de tipar cu prețul cărții în librării. Eroarea e cu atât mai regretabilă cu cât e de presupus că un membru al Comisiei de Cultură ar trebui să aibă cunoștințe minime cu privire la mecanismul formării prețului produselor culturale și la efectele pe care legile în domeniu le au asupra agenților economici culturali.
  2. Îl informăm pe domnul deputat că prețul cărților în librării include TVA și rabatul comercial – reprezentând cumulat cca 50% din preț –, precum și costurile de editare (redactare, punere în pagină, design copertă, corectură, tipar, distribuție, promovare, costuri indirecte ș.a.m.d.). A acuza o editură că nu vinde cartea la preț de tipar e ca și cum producătorii agricoli ar fi acuzați că prețul legumelor în supermarket e de zece ori mai mare decât al unui răsad.
  3. În ce privește romanul al cărui autor e, dorim să-l asigurăm pe Traian Dobrinescu că editura nu a obținut profit, dimpotrivă, din rapoartele primite din librării rezultă că după două luni de la apariție s-au vândut 146 de exemplare dintr-un tiraj de 1000 tipărite. Este cunoscut faptul că, mai ales în cazul scriitorilor români – cu excepții notabile –, tirajul unei cărți nu se vinde în proporție de 100%, încât sperăm că domnul deputat nu a luat în calculele sale exemplarele nevândute ca fiind tot o modalitate oneroasă a editurii de a obține profit.

Întrucât afirmația menționată a fost făcută cu referire la inițiativa legislativă privind timbrul cultural, ținem să mai facem următoarele precizări:

Traian Dobrinescu, ca și alți membri ai Comisiei de Cultură din Cameră, susținători înfocați ai proiectului legislativ, sunt și membrii ai unor uniuni de creatori, motiv pentru care se află într-un vădit conflict de interese în tentativa lor de a impune prevederi legale în folosul acelor uniuni.

Editorii și presa au atras atenția în repetate rânduri asupra consecințelor negative pe care proiectul de lege le va avea asupra activității editoriale. Menționăm doar câteva:

–   blocaje financiare cauzate de obligativitatea editurilor de a plăti în avans contravaloarea timbrului literar, chiar și pentru exemplarele nevândute;

–   creșterea prețurilor cu cca 7-8% pentru cărțile care azi costă 25 lei și cu peste 10% pentru cele mai ieftine, adică anularea beneficiilor rezultate din reducerea TVA aplicată începând cu luna ianuarie 2016 (practic, prin efectele legii, sumele care anterior se virau către bugetul de stat sub formă de TVA vor fi direcționate către U.S.R.);

–  editurile vor fi obligate să își reconsidere portofoliul, publicând cu precădere titluri care să nu intre sub incidența legii timbrului literar, încât cei care vor avea de suferit vor fi nu doar cititorii și acele edituri care fac eforturi (inclusiv financiare) pentru promovarea literaturii contemporane, ci și scriitorii autohtoni.

În consecință, Editura Polirom solicită legiuitorului și domnului Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, să organizeze o analiză cu toți factorii implicați a acestei propuneri legislative cu caracter unic în UE, inclusiv în ce privește valoarea timbrului literar (pentru care este propusă o creștere medie de 2-3 ori), și să revadă acele prevederi cu caracter tehnic menite a prejudicia grav piața de carte din România, una dintre cele mai firave pe plan european.”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508