spot_img

Un nou trend: Tinerii bucureșteni înlocuiesc cafeneaua cu muzeul

Tinerii din București au devenit din ce în ce mai atrași de spațiul muzeal. O arată statistica trimestrială realizată de Muzeul Municipiului București, privind prezența publicului la evenimentele organizate în incinta instituției. Astfel, dacă în luna ianuarie 2015, 10% din publicul prezent la evenimentele organizate în incinta Muzeului Municipiului București-Palatul Suțu se încadra în categoria de vârstă 18-25 de ani, în luna februarie 2015 mai mult de 26% dintre persoanele care au participat la evenimentele muzeului au vârste cuprinse între 18-25 de ani. Trendul este unul ascendent, dacă privim la statistica din luna martie 2015, când 27% dintre participanții la evenimentele organizate de muzeu au fost reprezentanți ai categoriei sus-menționate.

Tinerii din categoria 18-25 de ani, care nu frecventează, în general, spațiul muzeal, sunt atrași în special de conferințele de joi, organizate săptămânal de Muzeul Municipiului București, conferințe care tratează teme istorice și sociale, legate de Capitală. Prima conferință din anul 2015, de pildă, “Mașina Timpului în București”, susținută de Cristian Radu pe 19 februarie, a atras 163 de persoane, dintre care 141 din categoria de vârstă 18-25. De altfel, din cauza numărului mare de participanți anunțat pe pagina de Facebook a muzeului facebook.com/MuzeulMunicipiuluiBucuresti, am fost nevoiți să repetăm conferința în ziua următoare.

Alte exemple în acest sens sunt conferința „Evoluția cartierului Vatra Luminoasă”, organizată pe 12 martie și susținută de Andrei Răzvan Voinea, la care au participat 51 de tineri din categoria de vârstă amintită (dintr-un total de 87 de participanți), conferința „Bucureștiul arhitectului Petre Antonescu”, din 19 martie, la care au participat 50 de tineri (dintr-un total de 98 de participanți), dar și cea mai recentă conferință, susținută de Robert Stoiculescu pe 26 martie: „Locuirea la margine de București- între problemă socială și spațială”. La acest eveniment au participat 58 de tineri, dintr-un total de 85 de participanți, acesta fiind unul dintre evenimentele pe care am fost nevoiți, de asemenea,  să îl reluăm la o dată ulterioră, din cauza numărului mare de participanți anunțați.

“Comunitatea are un ritm constant de modernizare cu fiecare generație, iar muzeul trebuie să facă parte intergrantă din aceasta mișcare vie. Trebuie să fie un spațiu dinamic, unde comunitatea este invitată să se manifeste, să se reprezinte. Așa se și întamplă. Conferențiarii care vin la Muzeul Municipiului București sunt reprezentanți ai comunității, iar aceasta răspunde prin publicul participant, tot mai numeros și foarte tânăr.”, explică directorul Muzeului Municipiului București, ist. dr. Adrian Majuru.

Un alt aspect important care a apropiat muzeul nostru de tineri este prezența constantă pe Facebook. Muzeul Muncipiului București are, alături de Muzeul Țăranului Român, cea mai activă  prezență pe rețeaua de socializare menționată (dintre muzeele cu sediu în Capitală).

Fiecare eveniment organizat este anunțat și promovat pe pagina de Facebook facebook.com/MuzeulMunicipiuluiBucuresti, alături de imagini reprezentative.

“Luna aceasta se împlinește un an de când am început să organizăm aceste conferințe cu o frecvență săptămânală și ne așteptăm în continuare la o creștere constantă a vizitatorilor. Avem în derulare programe cu toate categoriile de public, de la elevi și studenți la seniori. Totodată, primim vizite organizate de la diferite facultăți, cu care avem o colaborare excelentă, iar pagina de Facebook a muzeului crește de la lună la lună”, declară Cezar Petre Buiumaci, coordonatorul evenimentelor, reprezentant al Serviciului Relații cu Publicul.

Următoarele evenimente de la Muzeul Municipiului București- Palatul Suțu:

Vineri, 3 aprilie 2015, ora 18:30

Lansare de carte ”Arhiva de Arhitectură 1830-1860”

Sâmbătă, 4 aprilie 2015, ora19:00

Recital de Paște, Adrian Naidin

Luni, 06 aprilie 2015, ora 17:00

Conferința ”Legendele stelelor. Mitologia constelațiilor”.

ora 18:30 – proiecție de film documentar ”Frumusețea Universului”

Miercuri, 8 aprilie 2015, 19:00

Concert ACCUMM – Tineri muzicieni români din diaspora- recital Luiza Maria Antonescu

Marți, 14 aprilie 2015, ora 19:00

Piesa ”Hamlet II” (cu scene din viaţa lui Milo Temesvar), de Sebastian Grama

Miercuri, 15 aprilie 2015, ora 19:00

Concert ACCUMM în seria Cvartetul în istoria muzicii, program Mozart, cvartetele cu flaut

Joi, 16 aprilie 2015, ora 19:00

Conferința ”Răstimpul înnoirii” cu Narcisa Știucă

Luni, 20 aprilie, 17:00

Conferința ”Soarele și Luna în tradiția românească”, M. Mircea

ora 18:30 –  proiecție de film documentar: ”Frumusețea Universului”

Miercuri, 22 aprilie 2015, ora 19:00

Concert ACCUMM în seria Cvartetul în istoria muzicii, cvartetul SOLARTIS, muzică romantică

Joi, 23 aprilie 2015, ora 19:00

Conferința ”Modă și Lux la Porţile Orientului” cu Cătălin D. Constantin

Vineri, 24 aprilie 2015, ora 19:00

Vernisajul expoziţiei ”Fotogeografica”

Marți, 28 aprilie 2015, ora 19:00

Piesa ”Două cuvinte” pe versuri de Sebastian Grama

Miercuri, 29 aprilie 2015, ora 19:00

Concert ACCUMM în seria Tineri muzicieni români din diaspora – Culorile Sunetului

Joi, 30 aprilie 2015, ora 19.00

Ziua Internațională a Jazzului – Trio de Jazz.

Mai multe informații găsiți pe site-ul muzeului www.muzeulbucurestiului.ro, pe pagina de Facebook facebook.com/MuzeulMunicipiuluiBucuresti şi prin abonarea la newsletter.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508