spot_img

Un basm, fără Română şi Latină

În ultima vreme, unele schimbări sociale, în dezbatere publică sau fără, recunoaştem cu mâna pe inimă, ne-au luat prin surprindere. De unele am aflat din timp, de altele, abia acum. Ca să fim expliciţi, nimeni nu a ştiut, suntem siguri de asta, că onomastica clasică, care ne-a legănat copilăria şi adolescenţa, din literatura populară românească, a fost modificată pe ascuns. Prin urmare, unele personaje din basmele noastre dragi au fost rebotezate, ele purtând nume noi, inspirate din realitatea imediată. Noi am identificat două, unul pentru partea feminină şi altul, pentru cea masculină. Între ambele cazuri nu există diferenţe, chiar dacă acţiunile lor s-au manifestat în timpuri diferite. Mai mult, am identificat gânduri şi idei similare. Paralel, a fost adaptat, în funcţie de personalitatea protagoniştilor, registrul narativ, în aşa fel încât basmul noilor timpuri să rămână în istorie.

Pentru început, vom preciza schimbările onomastice, care, potrivit specialiştilor în domeniu, completează prin semantică registrul caracterologic. Astfel, Ileana Consânzeana cea frumoasă, zâna, prinţesa, zeiţa astrală, „din cosiţă floarea-i cântă, nouă împăraţi ascultă”, a fost rebotezată în Ileana Abramburica. Partenerul ei, Făt Frumos, a devenit, după modelul marilor domnitori români, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul sau Vlad Ţepeş, Făt Curajosul.

Şi acum reproducem noul basm, adaptat după acţiunile întreprinse de personajele cu nume noi.

„A fost odată ca niciodată, că de nu s-ar povesti, nu s-ar şti, o doamnă plină de idei şi un domn, la fel de înzestrat. După ce a fost eliberată din ghearele Zmeului cel rău şi după ce s-a aşezat la casa şi biroul ei, Ileana Abramburica a convocat Marea Adunare a Odraslelor din codri şi din munţi şi i-a anunţat pe puşti că orele de sport dispar din licee şi colegii, şi că şcolile de arte şi meserii sunt şterse de pe faţa pământului. După mulţi ani, urmând modelul ei, înţelept şi încărcat de emoţie, Făt Curajosul a luat o altă hotărâre, de astă dată bărbătească, ca să repare greşelile anterioare, ale unora şi altora, şi a propus sfătos: « Dragi elevi, veţi învăţa mai puţin la română, istorie şi geografie, dacă se poate deloc, fără scris, fără citit. Vă asigur că despre limba latină nu veţi mai auzi în vecii vecilor. În orele de curs câştigate, prin eliminarea acestor discipline, şi a altora, vă veţi apleca serios asupra studiului privind Educaţia interculturală la cai şi maimuţe, Educaţia economică pentru înlocuirea cărţii cu celularul, Educaţia sexuală şi asexuală bazată pe modelele vii ale lumii interlope autohtone, Educaţia democratică din casele de corecţie şi puşcării, Tehnologia informaţiei la copiat în clasă şi la viitorul plagiat – o formă superioară de cercetare ştiinţifică, care oferă şanse mari de atingere a gloriei absolute. Încă nu m-am hotărât în ce limbă vor fi predate toate aceste discipline fundamentale. Oricum, cea maternă, vă asigur, e pe cale de dispariţie. Asta vă propun, iar părinţii voştri, împreună, să voteze! »”.

Şi-am încălecat pe-o şa şi v-am spus povestea mea… şi a ta… şi nenorocirea!

Alexandru Calmâcu


Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. CEA MAI MARE DURERE PE CARE O TRĂIEŞTE ŞCOALA ROMÂNEASCĂ!
    Marii dascăli ai nostril se zvârcolesc în adânc de adânc!!!
    Ar fi cazul să ne zvârcolim noi, cei vii, ACUM, împotriva IGNORANŢEI!
    Fără disciplinele: ROMÂNĂ, LATINĂ, ISTORIE – vom muri ca neam de viţă traco-dacă-getică şi romană.
    Nu-I lăsaţi pe ignoranţi să MUTILEZE Învăţământul Românesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508