spot_img

Ultima săptămână a retrospectivei Ion Grigorescu la MNAC

Retrospectiva, găzduită timp de trei sezoane în cel mai amplu spațiu expozițional al Muzeului Național de Artă Contemporană mai poate fi vizitată doar până duminică, 29 ianuarie 2023. ”Grigorescu Ion – Ion Grigorescu. Vieți paralele (O retrospectivă)”  suprinde multiplele fațete ale artistului și omului Ion Grigorescu și reprezintă o imersiune în provocatoarea operă a unuia dintre cei mai reprezentativi artiști vizuali din România. MNAC marchează ultima săptămână a retrospectivei printr-o proiecție inedită ce va putea fi văzută în cadrul expoziției – un dialog în mișcare dintre Ion Grigorescu și Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană.

 Incomode și complexe, lucrările lui Ion Grigorescu acoperă peste cinci decenii de activitate și relevă un traseu biografic aflat constant în răspăr cu normele ideologice. Expansiv și modest în același timp, aflat într-o continuă chestionare de sine, rebel față de sistem și în egală măsură fascinat de detaliile vieții domestice și de dimensiunea spirituală a existenței, Ion Grigorescu a lucrat cu majoritatea mediilor de exprimare artistică: pictură, fotografie, video, sculptură, performance, generând un corpus impresionant de lucrări. 

De la obsesia pentru sexualitate și exploatarea artistică a propriului corp ca o critică la adresa cultului personalității dictatorului, până la pictura religioasă, de la înregistrarea fotografică a traumelor unui oraș aflat în perpetuă schimbare până la desenele vegetale, artistul și-a documentat, fără constrângeri, salturile între istoria publică și cea privată, alternativă. 

Expoziția mai poate fi vizitată doar până până duminică, 29 ianuarie 2023.

Artist: Grigorescu Ion – Ion Grigorescu


Curator: Călin Dan


Asistent curator: Alexandru Oberländer–Târnoveanu


Cu sprijinul echipei Curatoriat: Sandra Demetrescu, Nicoleta Coman, Gabi Popp, Simona Vilău


Documentare și Asistență producție: Maria Grigorescu


Producție: Costel Clapan, Andrei Suhan, Gabriel Kovats


Documentare: Cerasela Barbone, Adriana Oprea, Alexandra Pompiliu Georgescu


Echipa Colecții – Conservare: Irina Radu, Dana Cocină, Alina Constantin, Mariana Constantin, Diana Mealha, George Popescu, Iulia Popovici, Claudia Paraschiv, Mihai Secară, Adrian Stoian & Alice Iamandi


Echipa Tehnică: Mirel Dumitrașcu, Valentin Dudău, Cristi Enache, Mirel Gheorghe, George Lazăr, Florin Memet, Nelu Radu, Paul Sandu, Marian Săvulescu, Ștefan Tudor, Ionel Zegheanu


Parteneri: Gregor Podnar Gallery Berlin, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul de Artă Vizuală Galați, Muzeul de Artă „Casa Simian” Râmnicu Vâlcea, MARe – Muzeul de Artă Recentă, Muzeul Municipiului București, MNAR – Muzeul Național de Artă al României


Mulțumiri prietenilor artistului și colecționarilor care au împrumutat lucrări: Tiberiu Adelmann, Monica Andronic, Mladen Bataniaț, Răzvan Bănescu, Sorin Costina, Dora & Alexandru Coșeru, Cătălin Davidescu, Mihai Duțescu, Emil Ene, Ruxandra Grigorescu, Georg Lecca, Maria & Costion Nicolescu, Marius Nicolescu, Mircea Pinte, Emilian Radu, Anca & Horia Sandi, Radu Stănescu, Șerban Sturdza, Ovidiu Șandor, Constantin Țînteanu, Bogdan Vlăduță


Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508