spot_img

Trei filme româneşti, în selecţia Festivalului Internațional de Film de la Linz

În perioada 20-25 aprilie 2016, regizoarea Anca Damian, producătoarea Andra Popescu şi regizorul Imam Hasanov vor fi prezenţi la Linz cu ocazia celei de-a XIII-a ediţii a festivalului internaţional de film CROSSING EUROPE. Deschiderea oficială are loc miercuri, 20 aprilie, de la ora 18.00 în Ursulinensaal, Kulturquartier, Linz.

Pentru ediţia din acest an selecţionerii CROSSING EUROPE au ales în cadrul competiției dedicate filmelor documentare filmul Holy Cow (coproducţie România, Germania, Azerbaidjan; 2015) în regia lui Imam Hasanov, producător Andra Popescu. Filmul Muntele magic (coproducţie România, Franţa, Polonia; 2015) în regia Ancăi Damian este prezentat în cadrul secţiunii Panorama Documentary, iar filmul Sfârşitul verii (România, 2015) în regia Alinei Manolache este prezentat în cadrul secţiunii CINEMA NEXT EUROPE.

Protagonistul filmului Holy Cow (r. Imam Hasanov, 2015), Tapdig îşi împlineşte visul de a aduce o vacă din Europa în satul său natal din Azerbaidjan, pentru a îmbunătăţi condiţia materială a familiei sale. Acţiunea sa nelinişteşte comunitatea tradiţională, bătrânii satului interpretând prezenţa unei vaci străine ca pe o ameninţare, afirmând că laptele acesteia ar fi conţine substanţe chimice. Până şi soţia protagonistului, Vafa, se opune acţiunilor sale şi refuză să îngrijească animalul. Tapdig este hotărât să confrunte sistemul conservativ, rigid şi să schimbe atitudinea comunităţii faţă de schimbare.

Documentarul Sfârşitul verii (r. Alina Manolache, 2015) urmărește un grup de băieți de liceu dintr-un mic sat românesc pe parcursul ultimelor nopți din vacanța de vară. În ciuda bravadei, a atitudinii îndrăznețe sau chiar a obrăzniciei lor afișată după lăsarea întunericului, trecerea lor la maturitate este marcată de nesiguranță și de multiple întrebări despre viitor, despre dragoste, bărbăție sau identitate.

Docudrama animată Muntele magic (r. Anca Damian, 2015) prezintă povestea lui Adam Jacek Winker care călătoreşte prin aproape o jumătate de secol de istorie. Refugiat polonez la Paris, Adam a trăit cu ideea de a schimba lumea. Viaţa sa plină de aventură a luat o cotitură radicală în anii ’80 când se închipuie cavaler al secolului 20 şi părăseşte Franţa pentru a lupta cu naivitate şi curaj împotriva sovieticilor din Afganistan. Producţia a deschis ediţia din anul 2015 a festivalului de film Anim’est de la Bucureşti (2-10 octombrie), a fost selectată în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary 2015 unde a primit Mențiunea Specială a Juriului şi la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian din 2015. Animaţia a fost distinsă cu Premiul Animaficx pentru cel mai bun film de animație la Festivalul Internațional de Film de la Gijon 2015.

Pe durata festivalului vor fi prezentate 160 de producţii (film artistic, documentar şi scurtmetraj), care vor fi proiectate în cinematografele Moviemento (OK-Platz 1, 4020 Linz), City-Kino, (Graben 30, 4020 Linz) şi Ursulinensaal (OK-Platz 1, 4020 Linz).

Aflat la cea de-a XIII-a ediţie, CROSSING EUROPE Linz reprezintă un proiect transfrontalier. Programul festivalului îmbină aspecte ale istoriei şi culturii europene văzute prin prisma observatorilor multipli: cei care privesc Europa din afară, ca pe o cetate, şi observatorii interni care se confruntă, la rândul lor, cu propriile provocări.

Programul proiecţiilor filmelor româneşti în cadrul festivalului CROSSING EUROPE:

Holy Cow (r. Imam Hasanov, 2015)

– Joi, 21 aprilie, ora 11.00, cinema Movie 2, Moviemento (OK-Platz 1, 4020 Linz)

– Vineri, 22 aprilie, ora 18.30, cinema Movie 2, Moviemento (OK-Platz 1, 4020 Linz)

Proiecțiile vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri la care vor participa regizorul Imam Hasanov şi producătoarea Andra Popescu.

Sfârşitul verii (r. Alina Manolache, 2015)

– Vineri, 22 aprilie, ora 21.00, cinema City 2, City-Kino, (Graben 30, 4020 Linz)

– Sâmbătă, 23 aprilie, ora 14.00, cinema Movie 3, Moviemento (OK-Platz 1, 4020 Linz)

Muntele magic (r. Anca Damian, 2015)

– Duminică, 24 aprilie, ora 17.45, cinema City 1, City-Kino, (Graben 30, 4020 Linz)

Proiecția va fi urmată de sesiuni de întrebări și răspunsuri la care va participa regizoarea Anca Damian, ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European de la Bucureşti 2016.

Detalii despre festival, programul complet al proiecţiilor de filme şi detalii despre accesul la evenimente pot fi găsite pe pagina de web CROSSING EUROPE Linz (www.crossingeurope.at). Puteți viziona un trailer al festivalului la acest link.

CROSSING EUROPE Linz 2016 se bucură de sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena, al Institutului Polonez de la Viena, al Centrului Ceh de la Viena, al Ambasadei Elveției în Austria, membri EUNIC Austria.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508