spot_img

Trei elevi români laureaţi ai unui prestigios concurs internaţional de muzică clasică

Petru Pane, Ioana Tomescu şi Cristian Ionuţ Petrişor sunt cei trei elevi români laureaţi ai unui prestigios concurs internaţional de muzică clasică a cărui gala finală este programată on line în seara de 20 decembrie, la Sofia. La concurs au participat peste 120 de clarinetişti din 29 de ţări, precum Franța, Germania, Austria, Italia, Portugalia, Cehia, Israel, Rusia, Bulgaria, Statele Unite, Mexic, Spania, Noua Zeelanda, Croația, România, Turcia, Ungaria, Venezuela, Croația ,China, Japonia etc. 

 

Concursul internaţional de clarinet Sava Dimitrov (16-20 decembrie 2020) este la prima sa ediţie şi, programat iniţial pentru primăvara acestui an, a fost amânat din cauza restricţiilor generate de pandemia de Sars Cov 2 până în luna decembrie  a acestui an, reuşind să aibă loc online şi să se finalizeze prin acordarea de premii, spre deosebire de multe alte competiţii de gen din întreaga lume.

Într-o perioadă în care arta şi cultura sunt considerate în întreaga lume aspecte neesenţiale ale vieţii, trei elevi români aflaţi şi ei în situaţia de a face cursuri on line, chiar în cazul disciplinelor vocaţionale incompatibile cu acest mod de lucru, s-au ambiţionat să demonstreze că excelenţa şi dorinţa de a face performanţă nu pot fi învinse chiar atunci când o planetă întreagă pare că a îngheţat, cel puţin în ceea ce priveşte evoluţia firească din domeniul artelor spectacolului.

Un juriu de top, compus din 10 personalități de primă clasă în domeniu, a selectat câştigătorii tuturor categoriilor în urma evoluţiilor online ale acestora, la categoria B premiul I revenindu-i lui Petru Pane (16 ani, Liceul de muzică “George Enescu” din Bucureşti), premiul III Ioanei Tomescu (16 ani, Liceul de muzică “George Enescu” din Bucureşti), iar la categoria A premiul I revenindu-I lui Petrișor Cristian-Ionuț (14 ani, Liceul de muzică “Dinu Lipatti ” din Bucureşti)

https://clarinetcompetition.savadimitrov.com/sava-dimitrov-international-clarinet-competition-english.html

 

Petru Pane

Biografie

 

 

Născut în anul 2004 într-o familie de muzicieni, Petru Pane începe de timpuriu

studiul pianului ca elev extern la Liceul George Enescu, clasa profesoarei Ana-Maria Ciornei.

După patru ani de studiu, interesul său se îndreaptă către clarinet, studiind acest instrument cu pasiune la clasa profesorului Ovidiu Căplescu, Școala de muzică nr. 3. În această perioadă susține recitaluri la Muzeul Enescu București, la sala Patria – Filarmonica din Brașov, la Palatul Suțu în cadrul stagiunii ACCUMM și la Universitatea Națională de Muzică.

Participă la concursuri naționale, câștigând mai multe premii: Premiul de excelență la concursul de interpretare instrumentală  „In memoriam Yehudi Menuhin”,  Premiul II la concursul național Iosif Sava,  Premiul I la concursul „In memoriam Dinu Lipatti”.

A participat la cursurile de vară Summer Academy Kronstadt Brașov 2017, 2018 și 2019 unde a lucrat cu clarinetiștii Emil Vișenescu, Horia Dumitrache (Elveția), Dan Avramovici și dirijorul Horia Andreescu. Obține Premiul I la concursul internațional “Ioan Goia”, Iași. În luna noiembrie a aceluiași an își face debutul solistic cu Filarmonica “Mihail Jora” Bacău și maestrul Ovidiu Bălan la pupitru. Cântă ca solist cu Orchestra Inginerilor București, câștigă premiul I la concursul național “Victor Giuleanu” (2019). Este selecționat de către Fundația “Remember Enescu” pentru a participa la concertul de gală ce a avut loc în luna mai la Filarmonica “Ion Dumitrescu”.

Este selecționat în Orchestra Simfonietta ca cel mai tânăr suflător din istoricul orchestrei.

În septembrie 2019 este invitat în cadrul prestigiosului festival „George Enescu” pentru a susține două scurte recitaluri iar în luna octombrie debutează că solist la Ateneul Român în cadrul stagiunii „Clasic e fantastic”. În 2020 participă la turneul în aer liber „O harpă de poveste”.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508