spot_img

Transdisciplinaritate cu Basarab Nicolescu, în Revista Vatra 6-7, 2013

Numărul coordonat de Iulian Boldea conține 71 de pagini consacrate operei și personalității academicianului Basarab Nicolescu.

Din Argumentul Redacției: „În viziunea lui Basarab Nicolescu, transdisciplinaritatea este o metodologie ce reuneşte diversitatea domeniilor cunoaşterii, fiinţa umană regăsindu-se pe sine, dincolo de orice compartimentări ale disciplinelor ştiinţifice, în esenţialitatea sa, în relaţia sa permanentă şi fascinantă cu lumea. Subiectul şi obiectul îşi asumă, astfel, un contur complementar, sintetic, o vocaţie a plenitudinii, tocmai prin această «re-încântare a lumii» despre care vorbeşte Basarab Nicolescu, «re-încântare» ce presupune o unitate funciară a cunoaşterii, regăsită tocmai prin sesizarea existenţei unei multitudini de niveluri de realitate ale subiectului şi obiectului, aflate în raporturi de complementaritate şi dialog fecund.”

În cuprins:

* Interviul vatra-dialog, realizat de Iulian Boldea: „Mă întreb deseori…”.

Basarab Nicolescu: „Poate omul să trăiască fericit fără spiritualitate?”

Basarab Nicolescu: „Oglinda și nunta limbajului și a imaginii”, prefață scrisă cărții „La chouette ironique. Initiation insolite à la philosophie” (1); textul este tradus din limba franceză de Ioana Repciuc.

Horia Bădescu, dedicație poetică – „Despre neîntrupata-ntrupare a ascunsului terț”

Interpretări și evocări de:

Constantin Cubleșan – „Arheologia memoriei”

Victor Cupșa – „Actori, judecători și martori”

Marian Victor Buciu – „Dialogul ilimitat”

Iulian Boldea – „Transdisciplinaritate și interculturalitate”

Dorin Ștefanescu – „Terțul tainic inclus, o teoremă poetică”

Pompiliu Crăciunescu – „Infinitul terț”

Dumitru-Mircea Buda – „Transdisciplinaritatea – fișă de dicționar”

Adriana Teodorescu – „Despre un posibil triplu efect al transdisciplinarității”

Petrișor Militaru – „Ce este transdisciplinaritatea? (I), (II)”

Emanuela Ilie – „Basarab Nicolescu sau despre modelarea întru transdisciplinar”

Mihaela Grigorean – „Basarab Nicolescu și metafizica darului-trans”

Irina Dincă – „Basarab Nicolescu și «marele joc al transdisciplinarității»”

Luiza Mitu – „Transdisciplinaritatea sau era traducătorilor”

Cristina Poterășoiu – „Zbor de cuvânt pe aripi de terț tainic inclus”

Mirela Mureșan – „Basarab Nicolescu – profesorul și mentorul”

Bogdan Rațiu – „Răsfrângerea în oglinda din realități diferite”

Maria Chețan – „Dinspre conceptele lui Basarab Nicolescu către proza lui Ștefan Aug. Doinaș”

Adela Rezan – „O abordare transdisciplinară a poeziei lui Ion Mureșan”.

Citind paginile dedicate lui Basarab Nicolescu în Revista Vatra am aflat un material bogat: mărturii inedite, analize realizate în cel mai înalt spirit academic, definiții, înțelegerea metodologiei transdisciplinare, pătrunderi în transpoetic cu vehiculul ῾trans’, mărturisiri de daruri primite și întâlniri miraculoase, oglinda-oglinzilor, subteranele miracolului, cuvânt-tăcere, cuvânt-revelat… Iulian Boldea a reușit să adune laolaltă fragmente de vieți trăite diferit dar având în comun regula octavei. Și dialogul deschis, „ilimitat”, „autentic și creator”.

Cristina Poterășoiu

____________________________________

(1) Réal Tétreault și Jean-François Malherbe, “La chouette ironique. Initiation insolite à la philosophie”, prefațată de Basarab Nicolescu, G.G.C. éditions, Collection Essai, 2011, Québec

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508