spot_img

Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, la ”International Blacksea Theatre Festival din Trabzon” – ediția XX

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul adaugă pe lista evenimentelor culturale pe care le susține, încă un proiect de anvergură. Astfel, Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște prezintă spectacolul „Salonul nr. 6” după A.P. Cehov pe scena ”International Blacksea ”, ediția a XX-a.

Festivalul se va desfășura în perioada 2 – 15 mai 2019, în orașul Trabzon, localizat în nord-estul Republicii Turcia. Vor fi  două reprezentații ale teatrului din România, în zilele de 5 și 6 mai 2019, cu începere de la ora 20:00, în sala mare a Teatrului de Stat  Haluk Ongar Sahnesi, Büyük Sahne.

Traducerea piesei „Salonul nr. 6” după A.P. Cehov este semnată de Cristian Tătaru. Dramatizarea și regia: Dumitru Acriș (Moscova), decor și costume: Liliya Khismatullina (Moscova). Din distribuție fac parte: Andrei Efimovici – Liviu Cheloiu, Hobotov – Mircea Silaghi, Asistenta – Lavinia Pele, Fecluska – Cristina Dumitra, Mihail Averianovici – Ilie Iordan, Nikita – Ionuț Achivoaie, Ivan Dmitrici – Bogdan Farcaș, Moiseika – Sebastian Bălășoiu, un bolnav – Radu Câmpean, alt bolnav – Ilie Ghergu, alt bolnav – Ștefan Ștefănescu.

Prezentare  spectacol:

Care sunt criteriile după care poți diferenția un om nebun de un om normal? După felul cum se raportează la realitate. Care realitate? Ea este a fiecăruia, noi ne-o creăm. E asemenea unui joc cu câteva reguli și nesfârșite posibilități. De aceea, de cele mai multe ori, mintea ne joacă feste. Se pierde în noianul de idei, dezvoltă obsesii, frici… înnebunește, ca un semn de revoltă în fața existenței, care încearcă să se explice pe ea însăși, iar și iar. Ne-bunul pentru această lume își creează alta. Mai mică, cu stereotipii, dar în ea se simte în siguranță. Ce se întâmplă însă cu sufletul? Îl vezi reflectat în privirea mare și fixă, îl vezi cât de dor îi este de împlinirea unui ideal, un ideal numai de el știut, pe care simte că nu are cum să-l împărtășească lumii. În esență este același ideal fără de care noi, „oamenii normali”, ne-am adaptat să trăim: iubirea. Mai goi, mai singuri, mai nesimțitori, dar trăim. Toți cei care tindem însă să credem în adevăr, în frumos, în iubire și în acel ceva sau cineva dincolo de noi, suntem ne-buni pentru lumea aceasta. Vrem alta pe care o presimțim și ne luptăm să o dezgropăm din noi înșine, acolo unde a acoperit-o frica și toate celelalte sentimente negative. Salonul nr. 6, după A.P. Cehov, în regia lui Dumitru Acriș (Moscova) s-a născut din curajul de a lupta pentru o lume mai bună și este un „afront” adus renunțărilor la vis.

Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște a fost inaugurat la 30 ianuarie 2002. Are în repertoriu atât spectacole destinate adulților, cât și spectacole special gândite pentru gusturile celor mai mici spectatori, precum și ale tinerilor în căutare de sens. Teatrul a devenit destul de repede cunoscut, datorită echipei sale de artiști, repertoriului bogat alcătuit din texte clasice, dar și din titluri noi. Sub conducerea regizorului și scenografului Mc Ranin, instituția a reușit să devină principalul reper cultural în comunitatea târgovișteană, prezentând publicului său creații ale unor artiști consacrați. De la înființare și până în prezent, teatrul a participat cu producțiile sale în numeroase festivaluri naționale și internaționale, dorind să construiască un spațiu de dezbatere artistică și să promoveze valorile naționale implicând mai multe instituții de pe teritoriul țării. În plus, Teatrul Tony Bulandra organizează Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului, Babel, care a ajuns la cea de-a noua ediție și adună artiști din toată lumea în dorința unor fructuoase întâlniri.

La capitolul participări internaționale, trupa din Târgoviște se poate lăuda cu prezențe în cadrul  Festivalului de Teatru Bomb, Seul, 2018 cu 3 reprezentații sau la Daejeon International Play Festival, Daejeon, 2018 cu 3 reprezentații.

În ceea ce privește importanța participării românești la un asemena eveniment, ”International Blacksea Theatre Festival din Trabzon” este singurul festival din Turcia care are în prim plan zona Mării Negre și cel mai însemnat atât ca anvergură, cât și din punct de vedere al strategiei regionale dezvoltate de Direcția Teaterelor de Stat din Republica Turcia. Până în anul 2006, organizatorii au găzduit peste 86 de companii de teatru locale, iar din 2007 a început să își lărgească programul de activitate și obiectivele invitând trupe din străinătate. Festivalul se bucură de o foarte bună vizibilitate în mass-media turcă, în fiecare an dosarele de presă fiind consistente. În afară de evenimentele principale, axate pe sfera teatrală, sunt organizate ateliere de lucru și manifestări în aer liber, cum ar fi spectacole de teatru stradal, de dans stradal, concerte, expoziții etc.

ICR Istanbul ajunge, astfel, la cea de-a șaptea colaborare cu acest festival al cărui scop principal este întărirea cooperării culturale între țările riverane Mării Negre prin facilitarea schimbului de experiență între actori, regizori, directori de festivaluri și personalul tehnic.

Printre țările participante la ediția de anul acesta a festivalului se numără: Croația, Georgia, Grecia, Franța, Republica Turcia, România, Rusia, Spania, Ucraina.

Prezența la acest festival, cel mai amplu dintre cele organizate de Direcția Generală a Teatrelor de Stat din Ankara, va oferi o mare vizibilitate actorilor, scenariștilor și regizorilor români. Reprezentațiile românești se bucură de fiecare dată de un real succes în rândul criticilor de specialitate și al publicului de la festival, actorii români făcând cinste școlii profesioniste de dramaturgie românească.

Este o ocazie excelentă de promovare a artiștilor români și a produselor culturale naționale într-un circuit internațional, mijlocirea creării unor contacte profesionale de durată între instituții, respectiv profesioniști din România și Turcia. Se remarcă, astfel, și extinderea ariei de activitate a ICR Istanbul în cât mai multe orașe din Republica Turcia, susținerea și stimularea interesului festivalurilor prestigioase pentru teatrul românesc, dar și sprijinirea unui proiect dedicat zonei Mării Negre, prin continuarea și dezvoltarea parteneriatului cu cel mai mare organizator de festivaluri internaționale de teatru din Republica Turcia. – transmite ICR Istanbul

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508