spot_img

”Tarot în mod minor”, de Georges Colleuil

Sâmbătă, 4 iunie 2022, ora 12:30, la cafeneaua literara Iulius Meinl (Romexpo, pavilionul B2), sunteți invitați la lansarea cărții, ”Tarot în mod minor”, de Georges Colleuil. La eveniment vor participa autorii Georges Colleuil, Monica Măgureanu. Moderator: Andrei Niculescu.

***

Prefață

Au trecut mai bine de opt ani de la cafeaua pe care am savurat-o alături de cea mai bună prietenă a mea. Absolvente de studii economice și piețe de capital, mba-uri, studii de specialitate, lucram peste doisprezece ore pe zi în corporații multinaționale. În timpul liber însă, căutam sensuri, înțelesuri ascunse, explicații pe care în puținul timp liber le dezbăteam la o cafea. Cum prietena mea tocmai se înscrisese la Facultatea de psihologie pentru a se cunoaște mai bine, cum spunea ea, vă dați seama că aveam multe subiecte de discutat. În acea dimineață de aprilie s-au sădit semințele, cum spune Georges, a ceea ce avea să îmi aducă una dintre cele mai frumoase experiențe ale unei întâlniri cu mine însămi din viața mea. Am fost mereu pasionată de simboluri, de psihologie, de povești și mitologie și, bineînțeles de Tarot cu care m-am întâlnit încă de mică, pe prispa bunicii. De la fascinația adolescentei până la îndoielile tinerei raționale care nu putea admite că “niște cărți” îmi pot spune ceea ce eu nu știu deja tarotul m-a însoțit pe tot parcursul vieții mele dar…. lipsea ceva. “Hai la noi la facultate”, mi-a spus ea în acea dimineață, “are loc un stagiu despre tarot și psihologie”, a adăugat ea. Cu curiozitate dar și îndoială m-am dus. Acolo l-am cunoscut pe Georges, pe Georges Colleuil.

Știți acele momente de “AHA”, acele momente în care îți dai seama că ești la locul potrivit și că ai găsit persoana care să îți arate drumul? Ei bine acela a fost momentul meu, acum mai bine de 8 ani…. Tarotul nu servește la a ghici viitorul ci la a îl construi. Așa a deschis Georges stagiul de introducere în metoda Referențialului Arhetipurilor Personale și Tarotul de Marsilia, în acea dimineață de aprilie, într-un centru al cărui nume făcea referire la fericire. Între timp nu mai lucrez în multinațională, am aprofundat coaching-ul sistemic și chestionarea cu compasiune (Compassionate Inquiry), o abordare psihoterapeutică dezvoltată de Gabor Mate, am devenit practician și formator în metoda Referențialului Arhetipurilor Personale dar, mai ales, am ajuns să am o relație de calitate cu mine însămi. Și pentru asta îi voi rămâne mereu recunoscătoare lui Georges Colleuil.

Să pășești în lumea simbolurilor, arhetipurilor, mitologiei, filozofiei, terapiei alături de Georges Colleuil este ca și cum îmbraci hainele Nebunului, arcana fără număr din Tarot, ca și cum spațiul și timpul se dizolvă, ca și cum noi valențe și perspective răsar la tot pasul, ca și cum la fiecare pas trăiești mirarea de a te redescoperi pe tine, de a da sens sau, mai bine zis, de a șlefui sensul comportamentelor, acțiunilor, gândurilor, calităților și idealurilor tale. Să citești cărțile lui Georges este fascinant și dincolo de lectură pentru că citind faci loc simbolului în viața ta, deschizi sertarele inconștientului și dacă accepți invitația întrebările potrivite ți se vor revela.

A vedea arcanele minore prin lentilele lui Georges Colleuil este ca și cum am vedea notele pe portativ înainte de spectacol. Ne pregătește pentru o simfonie a simbolurilor, pentru muzica interioară a fiecăruia dintre noi pe care suntem prea preocupați uneori să o ascultăm. Simbolistica numerelor, matematica trăirilor noastre interioare, introspecție, corelația cu părțile corpului omenesc, mitologie, filozofie, psihologie se reunesc sub bagheta dirijorului Georges Colleuil într-un demers poetic dar și tehnic de a deschide ușa pentru fiecare compozitor care trăiește în fiecare dintre noi. Poate Mozart nu a fost asasinat în cele din urmă….

Pentru cei care lucrează cu oamenii și cu simbolurile această carte oferă piste adiționale pentru acompanierea în sesiunile de lucru. Psihoterapeuți, consilieri de dezvoltare personală, tarologi, coachi filozofi sau specialiști în comunicare, oricare ar fi specializarea profesională sau formarea vor regăsi în paginile acestei cărți cel puțin o altă perspectivă asupra lucrului cu simbolul în terapie. Paralele cu concepte din psihanaliză, cu știința numerelor, cu părți ale corpului omenesc sau cu filozofia orientală sunt doar câteva din valențele propuse de Georges Colleuil pe portativul simfoniei arcanelor minore.

Pentru cei aflați pe drumul cunoașterii de sine, pentru Cavalerii zilelor noastre, căutători de sens, Tarot în mod minor este un concert care nu trebuie ratat, este o cheie de aprofundare și decodificare pentru deja aclamatele arcane majore.

Este Cavalerul de Cupe cheia pentru decodificarea arcanului XVII Steaua? Este căutarea iubirii cheia cunoașterii de sine?

Mare a fost bucuria mea și a tuturor celor care studiază de mulți ani simbolistica Tarotului de Marsilia și metoda Referențialului Arhetipurilor Personale în România să afle vestea publicării acestei cărți în limba română. Tarot în mod minor, Arcanele Minore, cei 4 stâlpi ai Tarotului este o lectură recomandată tuturor celor pasionați de Tarot, o abordare filozofică, umanistă, terapeutică a suitelor arcanelor minore, cu atât mai mult cu cât sunt foarte puține cărți dedicate acestor 56 de lame precursoare ale jocului de cărți din zilele noastre.

Îi sunt recunoscătoare Claudiei Savu, datorită căreia Georges a ajuns în România, Mihaelei Măriuța Rața, cea care a interpretat la fiecare stagiu de aprofundare a metodei prelegerile lui Georges, Monicăi Daniela Găitănaru pentru dedicația și pasiunea în predarea acestei metode în România, prietenei mele pentru invitația adresată la o cafea, acum 8 ani, lui Georges Colleuil pentru cheie și baghetă, pentru inspirație și cadru.

Este momentul să vă așezați într-o poziție confortabilă, să vă puneți centurile, cum spune Georges, și să porniți muzica voastră interioară.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508