spot_img

Târgul de artă Preview 2011, la Berlin

Joi, 8 septembrie 2011, la Berlin s-a deschis târgul de artă Preview 2011. De la prima sa ediţie din 2005, “Preview – the Emerging Art Fair” se numără printre cele mai importante manifestări de artă contemporană din capitala germană. Cu acest prilej, în perioada 9-11 septembrie 2011, în fostul aeroport Tempelhof se reunesc 58 de expozanţi (galerii şi instituţii culturale) din 14 ţări şi peste 200 de artişti. Institutul Cultural Român  din Berlin susţine participarea românească la acest eveniment a grupului Vector, cu proiectul “Critical Alienated Works” al artiştilor Dan Acostioaei, Andrea Hajtajer, Dumitru Oboroc, Bogdan Teodorescu şi al artiştilor Lea Rasovszky, Dan Raul Pintea, Zoltan Bela şi Adriana Jebeleanu, reprezentaţi de Galeria Anca Poteraşu.

Organizatorii târgului sunt galeriile Jarmuschek und Partner şi Loop-raum für aktuelle Kunst. Preview Berlin este una dintre cele mai bune de platforme de promovare pentru tinerii artişti, pentru noile galerii şi pentru spaţii de artă alternativă.

Asociaţia Vector prezintă o expoziţie-concept, în formula curatorială propusă de Cătălin Gheorghe, prin care explorează tema „procesului muncii” materiale şi imateriale influenţate de contextul periferic, însă internaţionalizat, în care sunt produse lucrările.

Conceptul expoziţiei se bazează pe un schimb încrucişat de afecte şi de idei (vizate sunt şi mecanismele valorizării şi ideologia comercialismului) cu publicul unui târg de artă.

Lucrarea lui Dan Acostioaei, o aplicaţie a formelor activiste de teatru invizibil şi teatru forum ale lui Augusto Boal, propune vizionarea într-o instalaţie a călătoriilor imaginare ale unei delegaţii de străini în două psihogeografii diferite. Andrea Hajtajer vorbeşte despre dificultăţile de a produce o lucrare, expunând scenariul unui video-eseu întrerupt de condiţii care problematizează funcţionarea artei în parametri independenţi de publicul ei. Fotobiografiile lui Dumitru Oboroc destructurează contradicţii sociale prin abstractizarea lumii alienate în care decuparea imaginii vorbeşte despre politica identităţii artistului. Bogdan Teodorescu abordează parodic iconuri ale societăţii informaţionale contemporane, reprezentându-le contradictoriu într-unul din materialele artefactuale ale sculpturii şi în mediul fotografiei conceptuale.

Lucrarea Alien Ties a lui Dan Acostioaei a fost produsă în cadrul programului Fostering Artistic Practices, sprijinit financiar şi logistic de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia.

Cătălin Gheorghe este curator, critic de artă şi editor; lector univ. dr. în Estetica artelor vizuale şi Studii vizuale la Facultatea de Arte Vizuale şi Design (catedra de Istoria şi teoria artei) Iaşi; coordonator al platformei Vector – studio de practici şi dezbateri artistice, o platformă educaţională pentru cercetare critică şi producţie artistică a Asociaţiei Vector, activată în colaborare cu Centrul de Cercetare al Facultăţii de Arte din Iaşi; editor coordonator al publicaţiei Vector – cercetare critică în context, o platformă pentru practici, teoria, critica şi cercetarea în arta şi cultura contemporană.

Galeria Anca Poteraşu este un spaţiu dedicat artei contemporane, care sprijină iniţiativele artistice şi proiectele curatoriale româneşti. Printre artiştii reprezentaţi de tânăra galerie, deschisă în anul 2009 se numără atât artişti consacraţi, cât şi artişti în curs de afirmare: Adriana Jebeleanu, Dan Raul Pintea, Donald Simionoiu, Eeva Kukoonen, Gheorghe Rasovszky, Lea Rasovszky, Zoltan Bela and Florin Mitroi.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508