spot_img

Tabăra de Creație și Re-Creație „Scripta manent”

În perioada 24-29 iulie 2022,  Asociaţia „Universul Prieteniei” Iași, în parteneriat cu Asociația „Liga culturală” Sibiu (președinte conf. univ. dr. Anca Sîrghie – susținător proiect tabără), Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu, Editura „Detectiv literar” București, „Grădinița lui Mickey” Sibiu organizează Tabăra de Creație și Re-Creație „Scripta manent”, ediția a XIV-a, la care participă scriitori, artiști plastici, muzicieni, având ca scop promovarea culturii româneşti, a potenţialului turistic şi, nu în ultimul rând, facilitează întâlnirea membrilor asociaţiei şi în plan real, nu doar în cel virtual, realizând adevărate punţi spirituale între oameni. 

Vă invităm să ne fiţi alături, pe parcursul celor 5 zile, în care veţi avea parte de un program complex, care sperăm să satisfacă toate gusturile.

În seara zilei de 24 iulie, la Pensiunea „Lazy” Șelimbăr-Sibiu, este programată deschiderea taberei: vom face cunoștință cu participanții și partenerii, conf.univ.dr. Anca Sîrghie va susține conferința  „Lucian Blaga și Radu Stanca la Sibiu”,  iar în încheiere,  recitalul folk cu Daniel Bratu.

Ziua de 25 iulie, cu colaborarea d-nei director Doina Alexandru și a d-nei Daniela Berța (președinte fondator), este dedicată celor mici la „Grădinița lui Mickey”, unde scriitoarele de literatură pentru copii, Vera Crăciun și Irene Postolache, vor avea un atelier de creație literară, urmat de lectura unor minunate povești. Asociația va dona grădiniței cărți pentru cei mici.

În după amiaza aceleiași zile avem ca invitați, la Pensiunea „Lazy”, pe „Prietenii noștri-scriitorii sibieni” (Ioan  Radu Văcărescu, Dumitru Chioaru, George Precup, Emil Cătălin Neghină, Mihai Posada, Dan Herciu, Niu Herișanu ș.a.). Nu vor lipsi poezia și discuțiile pe teme literare.

Seara se încheie cu prezentări de proiecte editoriale (Sanda Nicucie, Petronela Angheluță).

O zi specială, 26 iulie, este aceea în care ne vom întâlni cu elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” în cadrul evenimentului „Prietenia şi cartea ne adună la Sibiu. Scriitori în școli”, având ca amfitrioni pe prof. dr. Gabriel Octavian Negrea (directorul colegiului), profesor Daniela Pănăzan-Lorinczi și bibliotecar Marinela Tatiana Rusu. În program: prezentarea colecției „Scripta manent”, apărută la Editura „Detectiv literar” București, 2022,  care cuprinde 8 volume de poezie ale căror autori sunt membri ai asociației (Liliana Albu, Florin Dochia, Anica Andrei-Fraschini, Dorel Mancaș, Ștefana Cristina Marcu, Angela Stoian Mihai, Mihai Constantin Ticu, Diana Trandafir); cele mai recente apariții editoriale ale  unor scriitori participanți la tabără (Ana Ardeleanu, Otillia Ardeleanu, Mioara Bahna, Daniel Bratu, Violeta Craiu, Livia Dimulescu, Emilian Marcu, Iulia Ralia Raclaru, Mariana Rogoz-Stratulat). Vor lectura din creațiile lor elevii colegiului, iar scriitorii vor răspunde la întrebările acestora. Vom dona cărți  bibliotecii colegiului.

După amiaza zilei este dedicată omagierii jurnalistului Doru Dinu Glăvan, care a plecat de curând în eternitate, dar care a rămas prezent în inimile celor care l-au cunoscut.Invitatul serii: Mircea Bițu-Directorul Casei de presă și editură „TRIBUNA” Sibiu, președintele UZPRfil.Sibiu.

Evenimentele vor fi moderate de Rodica Rodean-președinte Asociația „Universul Prieteniei” Iași.

27 iulie 2022 – Turism cultural în Mărginimea Sibiului: Rășinari (Muzeul Etnografic, Casa Octavian Goga), Păltiniș (Schitul și mormântul lui  Constantin Noica), Sibiel (Muzeul de icoane pe sticlă „Pr.Zosim Oancea”), vizită la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Sibiu și la obiectivele turistice din Șelimbăr.

Vizita la atelierul – expoziție al sculptorului Radu Aftenie și mult așteptatul „Carnaval”, cu tema „Regi și Regine”, care va pune în valoare nu numai talentul de creator de costum al participantului, dar și pe cel literar care însoțește prezentarea,  sunt activități programate în data de 28 iulie.

            Ne vom lua rămas bun de la Sibiu, vineri 29 iulie, nu înainte de a consemna impresiile în jurnalul taberei.

Președinte: Rodica Rodean /UZPR

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508