spot_img

Studii bizantine şi postbizantine

Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, la sediul Uniunii Elene din România, a avut loc o nouă ediţie a Simpozion-ului care  începând din mai 2010 are loc în fiecare an, fiind organizat de Societatea Culturală Bizantină în parteneriat cu Uniunea Elenă din România. Alte trei instituţii partenere au sprijinit efortul organizatorilor: Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti şi Societatea Română de Studii Bizantine. În fiecare an, aceiaşi specialişti (de la academicieni, istorici şi cercetători la cadre didactice şi membri ai Societăţii Culturale Bizantine şi ai Uniunii Elene din România) dezbat teme de acut interes şi de cele mai multe ori de surprinzătoare actualitate. Aşa cum a fost cazul şi acum, când cele cinci comunicări prezentate au abordat diverse faţete legate de „Ortodoxie şi erezii în spaţiul bizantin”. Între cei care onorează cu consecvenţă evenimentul se numără academicienii Răzvan Theodorescu şi Constantin Bălăceanu-Stolnici, prof.univ. Nicolae Şerban Tanaşoca, directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene, prov.univ. Tudor Teoteoi ş.a.

În preambulul Symposion-ului au fost  prezentate două ediţii de excepţie, atât prin prezentarea grafică deosebită (volumele, legate în piele, sunt protejate de o elegantă casetă, tot din piele), cât şi prin conţinutul de înaltă valoare ştiinţifică. Este vorba, de fapt, de o singură lucrare: Studii bizantine şi postbizantine, în două versiuni, română şi greacă, în paginile căreia sunt găzduite comunicările susţinute la ediţiile anterioare ale întâlnirilor anuale ale bizantinologilor români şi ale pasionaţilor de istoria Bizanţului (între 29 mai 2010 şi 31 mai 2014). De menţionat că ediţia în limba română a fost lansată şi în capitala Greciei, cu prilejul symposionului cu tema „Elenismul – parte a spiritualităţii româneşti” desfăşurat în ziua de 13 mai 2016 la Academia din Atena.

Academicianul Răzvan Theodorescu sintetizează, în cuvântul înainte, tematica comunicărilor celor cinci symposioane, „de la dialogul Bizanţului cu Occidentul sub forma cruciadelor, sau a ‘uniaţiei’, la relaţiile ecleziastice între catolicism şi ortodoxie, de la ideea imperială a Răsăritului rusesc şi a Apusului germanic la moştenirea bizantină a epocii fanariote”. Astfel, comunicările sunt grupate în cinci unităţi tematice: Constantin XI Paleologul, ultimul împărat al Bizanţului (de menţionat că primul symposion a avut loc în ziua de 29 mai 2010, zi în care se comemorează căderea eroică a Cetăţii Constantinopolelui la 29 mai 1453), Unirea Bisericilor şi căderea Bizanţului, Grecitatea fanariotă şi istoria românească, Avatarurile creştine ale ideii imperiale, Elenismul şi ideea europeană. În cadrul fiecăreia din aceste cinci unităţi tematice figurează, dincolo de studii care abordează aspectele teoretice ale problemei, şi cercetări referitoare la spaţiul românesc, spaţiu de afirmare a „Bizanţului după Bizanţ”, cum îl numea istoricul român Nicolaie Iorga.

Ilustraţiile color care însoţesc studiile cercetătorilor, ca şi albumele fotografice cu instantanee de la desfăşurarea celor cinci întruniri – toate onorate de prezenţa membrilor Ambasadei Republicii Elene la Bucureşti – conferă celor două ediţii gemene calităţi de album de o valoare  documentară şi arhivistică deosebită.

Coordonarea celor două albume, realizate în totalitate de Uniunea Elenă din România, a fost asigurată de prof. dr. Cosmin Dumitrescu, preşedintele Societăţii Culturale Bizantine, şi prof.univ.dr. Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele şi deputatul Uniunii Elene din România.

Elena LAZĂR

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508